Primarul a făcut anunţul: dispar până la 200 din posturile ocupate în Primărie şi instituţiile subordonate
Primarul Călin Bibarţ a anunţat astăzi că în urma proiecţiilor bugetare, suma alocată anul acesta fondului de salarii în Primărie şi instituţiile subordonate va fi mai mică cu 11 milioane de lei decât anul trecut, ceea ce înseamnă o reducere cu până la 200 de posturi ocupate, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din numărul total al posturilor existente. Este vorba de posturi din Primărie şi instituţiile subordonate. Având în vedere că disponibilizările nu pot fi făcute mai devreme de jumătatea anului, impactul lor pe un an întreg va fi de 22 milioane de lei.
„După cum ştiţi, proiectul de buget a fost pus la transparenţă. După parcursul legal, va merge în Consiliul Local, unde se poate aproba cu aceste reduceri, cu reduceri mai mari, sau se poate considera că e nevoie doar să funcţionăm, fără să mai facem investiţii”, a declarat Bibarţ. În continuare, acesta a ţinut să precizeze că restructurări se vor face peste tot, cu excepţia posturilor unice prevăzute de lege, cum sunt cele de arhitect şef sau secretar general al municipiului. Potrivit primarului, nu vor fi ocoliţi nici şefii de direcţii, servicii sau birouri, în cazul direcţiilor 30% din costurile salariale vor fi reduse prin desfiinţarea unor posturi de şefi, în cazul serviciilor-20%, iar în cazul birourilor-25%. „Se vor face comasări, unele direcţii se vor transforma în servicii, unele servicii în birouri, iar unele birouri în compartimente. Două treimi din posturile desfiinţate vor fi ale funcţionarilor, iar o treime vor fi din cadrul instituţiilor de cultură. În funcţie de aprobarea bugetară se ajunge la organigramă şi influenţa bugetară”, a continuat edilul.
Cele mai mari salarii medii sunt la Filarmonică
Bibarţ a ţinut să pună la dispoziţia presei şi câteva exemple în ceea ce priveşte salariile medii brute în Primărie şi câteva instituţii subordonate. „Pe primul loc se află Filarmonica, cu 7.300 de lei, pe locul al doilea Primăria, cu 7.200 de lei şi abia apoi vin Poliţia Locală, Teatrul... La Filarmonică există salarii brute de 7.600 de lei, de 9.000 de lei şi persoane cu două norme la instituţii de stat, la Filarmonică, la Liceul de Artă sau la Universitate. Doar două persoane de la instituţiile de cultură au a doua normă în mediul privat. Veniturile unei astfel de entităţi provin din două surse, bugetul Primăriei şi veniturile proprii. În procente, luând în calcul anii neafectaţi de pandemie, veniturile proprii, adică ceea ce se încasează din bilete, abonamente, nu au trecut niciodată de 3%”, a mai spus Călin Bibarţ.
„Un minim necesar”
Edilul susţine că economia de 11 milioane de lei de anul acesta reprezintă de fapt un minim necesar pentru a permite municipalităţii să investească în dezvoltare, nu numai în funcţionare. De asemenea, a afirmat că o nouă reaşezare a posturilor de conducere şi de execuţie ar putea fi făcută după finalizarea procesului de informatizare şi digitalizare.
Examene pentru a afla cine pleacă şi cine rămâne?
Întrebat fiind cu privire la modalitatea în care se va decide cine pleacă şi cine rămâne, primarul a răspuns că personal preferă să se organizeze examene, dar că va fi respectat cadrul legal, în urma unei analize ce urmează să fie făcută împreună cu Biroul Personal, Salarizare şi cu juriştii Primăriei.