Final de anchetă la Spitalul Județean, după protestele unor pacienți: prima sancțiune în 20 de ani aplicată unui medic
Șefa Secției de Boli Infecțioase Copii a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, Dana Oprea, a fost sancționată cu avertisment de comisia care a cercetat zeci de reclamații depuse de părinți privind condițiile din spital, reclamații precedate de proteste de stradă, membrii comisiei confirmând astfel neregulile sesizate, scrie News.ro.
Managerul SCJU Arad, Carmen Lucuţa, a anunţat, marţi, că în urma anchetelor interne făcute de către Consiliul de Etică şi Comisia de Disciplină cu privire la personalul Secţiei Boli Infecţioase Copii s-au luat mai multe măsuri ”pentru îmbunătăţirea activităţii”, una fiind sancţionarea cu avetisment a şefei secţiei, Dana Oprea.
În plus, Lucuţa a anunţat că s-au început demersurile pentru scoaterea la concurs a tuturor posturilor vacante din cadrul compartimentului, astfel încât să nu se mai resimtă lipsa de personal, problemă asupra căreia au atras atenţia părinţii copiilor internaţi.
”În urma sesizărilor depuse de un grup de mămici din Arad, am dispus efectuarea unor anchete interne. Pe baza acestora, am luat o serie de măsuri care să corecteze lipsurile, cele mai multe cu termen imediat. Totodată, am decis să organizăm o comisie de specialitate care să analizeze lunar cazurile de spitalizare, atât din cadrul secţiilor cât şi din ambulatorii. Comisia va întocmi un raport pe care îl va înainta conducerii, iar în funcţie de acesta, împreună cu directorul medical, vom lua măsurile necesare. Sperăm ca asemenea evenimente nedorite, precum cele care au avut loc în luna martie, să fie de domeniul trecutului”, a declarat Carmen Lucuţa.
Soluţia îi mulţumeşte parţial pe părinţii care au protestat în luna martie faţă de condiţii. Una dintre mame, Cristiana Rusu, care a fost iniţiatoarea protestelor, a declarat pentru News.ro că şefa secţiei ar fi trebuit schimbată.
”Măsurile luate de conducerea spitalului sunt bune şi e bine că s-a recunoscut public existenţa deficienţelor semnalate de noi. Cu părere de rău am constatat, însă, că şefa secţiei rămâne pe funcţie. Din câte ni s-a spus, nu este cine să o înlocuiască, pentru că în Arad nu mai există un medic infecţionist pediatru. Neoficial, ni s-a spus că şefa secţiei a refuzat de-a lungul anilor să accepte medici rezidenţi, să pregătească tineri, ca şi cum s-ar fi asigurat că nimeni nu-i va lua vreodată locul, ceea ce este inacceptabil. Acest aspect trebuie anchetat şi luate măsuri, iar dacă e necesar să se aducă medici din alte judeţe”, a spus Cristiana Rusu.
Surse din cadrul spitalului au confirmat că niciun rezident nu a fost pregătit de către şefa secţiei şi că nu există medic care ar putea să o înlocuiască în acest moment.
Dana Oprea nu a putut fi contactată pentru a comenta acest aspect sau rezultatele anchetei.
Referitor la rezultatele anchetei, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a declarat pentru News.ro că şi-ar dori o schimbare de atitudine faţă de pacienţi din partea unor cadre medicale.
”În ultimii ani, am investit sume foarte mari în acest spital, 16,5 milioane de euro. De asemenea, Guvernul le-a majorat salariile, de aceea ne-am dori ca aceste măsuri să fie însoţite de un comportament adecvat al celor care lucrează în spital. Primim foarte multe reclamaţii şi este regretabil, dar nu vreau să generalizez, pentru că sunt medici care se comportă ireproşabil cu pacenţii”, a spus Cionca.
Avertismentul dat şefei Secţiei Boli Infecţioase Copii este singura sancţiune aplicată în utimii 20 de ani unui medic al SCJU Arad.
La începutul lunii martie, aproximativ 30 de părinţi s-au adunat în faţa SCJU Arad în semn de protest faţă de cum au fost trataţi copiii lor internaţi, acţiunea având loc la îndemnul lansat pe Facebook de Cristina Rusu. Femeia s-a plâns atât de atitudinea personalului medical, cât şi de condiţii.
”Am fost opt persoane într-un spaţiu care nu se poate numi salon de spital. Pe secţie era o singură asistentă, care nici nu avea timp să se ocupe de copii. Practic, fiecare copil bolnav era pe cont propriu. Toate mamele care aveau copii pe secţie au fost revoltate. Nu primeau tratament la timp, nu le băga nimeni în seamă”, a povestit arădeanca.
O altă mămică a spus că şi-a retras imediat copilul după ce i s-a administrat un antibiotic farte puternic ”care nu îl ajuta decât să nu se îmbolnăvească de bacteriile din spital”.
Irina Feher, o altă tânără prezentă la protest, a povestit că a ajuns la spital cu băieţelul de nouă ani şi că medicii pediatri i-au spus că este suspect de menigită.
”I s-a făcut puncţia lombară şi a primit tratament de specialitate pentru meningită. Copilul meu a fost lăsat singur în salon, părăsit, deşi nu avea voie să se mişte după puncţie. Mi s-a interzis categoric să rămân în spital cu copilul, deşi are doar nouă ani, ceea ce este ilegal. L-am luat din spital pe propria răspundere, a doua zi, l-am dus la Timişoara şi s-a infirmat meningita. Avea o simplă viroză. Noroc cu o altă mamă care m-a sunat noaptea şi a spus să-mi iau urgent copilul de acolo că nu e bine îngrijit”, a povestit femeia.
În urma protestelor, mai multe mămici au depus la autorităţi un dosar cu ”20 de poveşti de groază” scrise după experienţele avute cu proprii copii în secţiile pediatrice ale spitalului, iar conducerea Consiliului Judeţean, care are în subordine unitatea, a cerut efectuarea unei anchete şi tragerea la răspundere a angajaţilor.
SURSA: News.ro