Peste 60.000 de români au protestat în Capitală și în marile orașe din țară
Proteste masive în București și peste 30 de orașe din țară, dar și din diaspora. În total, peste 60.000 de români au scandat în stradă împotriva schimbării legilor justiției.
În București aproximativ 20.000 de oameni au fost prezenți duminică seara în Piața Victoriei, punctul de plecare a marșului către Palatul Parlamentului pe traseul Piața Victoriei-Piața Romană-Piața Universității-Piața Unirii-Piața Constituției. Oamenii au scandat împotriva Guvernului social-democrat, dar și a șefului PSD, Liviu Dragnea.
Una dintre prezențele notabile din stradă, în Capitală, pe lângă zecile de mii de persoane, a fost Dacian Cioloș, fost premier tehnocrat. El a declarat în fața jurnaliștilor că ”nu ne putem juca cu viitorul României prin astfel de decizii. România este percepută după comportamentul lor. Trebuie să fim acolo atunci când este nevoie de noi! Toți cei care sunt în stradă fac politică pentru că le pasă de România”.
”Hoții, hoții”, ”Ole, ole, ole, Liviu Dragnea să ajungi îmbrăcat în multe dungi!”, ”PSD, ciuma roșie!” și ”Nu dați înapoi, venim peste voi!”, au strigat cu putere bucureștenii ieșiți în stradă.
În același timp, prezențe uriașe se înregistrau și în marile orașe ale țării. Peste 5.000 de persoane au ieșit pe stradă în Cluj-Napoca, la fel și la Timișoara. La Sibiu, numărul a fost mai mic: 3.000. Același număr de protestatari se putea regăsi și în fața Prefecturii din Brașov. În Capitala Moldovei, la Iași, 2.500 de persoane au spus un ”NU” hotărât schimbărilor din justiție.
Totodată, sute de români care muncesc în afara țării s-au adunat în fața ambasadelor românești din capitalele și orașele europene: Zurich, Paris, Berlin, Londra, Milano, Birmingham și Munchen.
Potrivit proiectului de schimbare a legilor justiției, Preşedintele României este eliminat din procedura de numire a procurorilor şefi ai Parchetelor, iar durata mandatului acestora este extinsă de la trei la patru ani. Proiectul mai prevede că Inspecţia Judiciară a CSM va trece din subordinea acestei instituţii la Ministerul Justiţiei, „ca structură cu personalitate juridică”.
O altă modificare prevede că preşedintele României poate refuza o singură dată, motivat, numirea în funcţiile de conducere ale instanţei supreme. Prevederea este similară cu cea de la numirea miniştrilor, unde, de asemenea, preşedintele poate refuza o singură dată şi motivat propunerea făcută de şeful Guvernului pentru numirea unui nou ministru în Cabinet.
De asemenea se extinde mandatul preşedintelui şi vicepreşedinților Înaltei Curţi de la trei la patru ani.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Reforma în justiţie stârneşte revolte! Au fost organizate noi proteste în Bucureşti, în marile oraşe ale ţării, dar și în diaspora. 20.000 de oameni au protestat în fața Palatului Parlamentului din București, iar în toată țara numărul de persoane ieșite în marile orașe a ajuns la 60.000. IMAGINI LIVE, AICI.
Iată numărul de protestari înregistrat în fiecare mare oraș din România:
București - 20.000 de oameni
Cluj - 5.000 de oameni
Timișoara - 5.000 de oameni
Sibiu - 3.000 de oameni
Brașov - 3.000 de oameni
Iași - 2.500 de oameni