O mare parte din companiile arădene și-au reluat activitatea și au început angajările
Vești bune, dar nu pe deplin încurajatoare în sectorul locurilor de muncă din Arad, unde șomajul s-a înscris pe un trend descendent, dar vorba aceea, mai e mult până departe. Așadar, șomajul a scăzut față de toamna și sfârșitul anului trecut, când a cunoscut un vârf, existând circa 3000 de șomeri în plată. Șomajul tehnic e încă prezent deși într-o măsură mult mai mică comparativ cu anul trecut, dar partea bună este că multe firme și-au reluat activitatea și nu și-au mai dat angajații în șomaj.
„De la 1.200 de șomeri în plată, înainte de pandemie, când Aradul avea un procent de 1.32 sau 1.4%, a crescut foarte puternic iarna și acum ne situăm la 2.2%. Oamenii au început să își găsească mai ușor de muncă, avem 1.100 de locuri de muncă vacante. Bineînțeles, în unele perioade înainte de pandemie, erau și până la 2.500-3.000. Mulți dintre șomerii în plată sunt oameni cu o condiție a competențelor destul de precară, își găsesc greu de muncă și noi nu avem nicio pârghie să îi motivăm să se angajeze”, ne-a declarat Marinel Henteș, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad.
Cursurile organizate de AJOFM nu au putut fi susținute, pentru că au fost interzise din cauza pandemiei, așadar mai puțini meseriași au ieșit de pe „băncile” școlilor. „Majoritatea sunt muncitori necalificați iar locurile de muncă sunt la cei care prestează servicii, e o mare nevoie de meseriași, însă nu am putut să facem cursurile de specializare din cauza pandemiei. Companiile mari apelează la firme de intermediere, astfel se face o triere, sunt înscriși în baza lor de date, iar în momentul în care îi sună sunt verificați, însă pe mulți îi resping în fază preliminară”, a afirmat Marinel Henteș.
Aradul a stat mereu bine la capitolul șomaj, situându-se în topul județelor cu cea mai scăzută rată de șomaj; acum, în țară, rata șomajului se înscrie undeva puțin sub cinci procente.