Noul CET de la Arad – „cel mai modern proiect energetic urban din țară”, cu tehnologie europeană de top; astăzi a fost semnat contractul cu firmele care vor realiza lucrarea (FOTO)
La sediul Primăriei a fost semnat astăzi contractul pentru proiectare, asistență tehnică și execuția lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET Hidrocarburi SA”, Aradul fiind primul municipiu din țară care finalizează procedura de achiziție pe această axă de finanțare. După cum vă anunțam, licitația a fost câștigată de Asocierea ELSACO ELECTRONIC S.R.L-LIDER ASOCIERE cu ELSACO ENGINEERING S.R.L.- ASOCIAT 1 și VESTRA INDUSTRY S.R.L. – ASOCIAT 2. Oferta depusă de asociere este în valoare de 397.311.113,03 lei (fără TVA).
La semnarea contractului, alături de primarul Călin Bibarț au fost prezenți Valeriu Iftime, președintele Elsaco, și Sandu Ion, patronul PAB România, societate ce se va ocupa de partea de construcții. „Am fost al doilea oraș care a semnat finanțarea. Mă bucur că am reușit să fim primii care au finalizat licitația și semnează astăzi contractul, cu precizarea că la noi a fost și o competiție mai acerbă decât în alte părți, unde a fost un singur ofertant. Prin acest proiect se dorește și cu siguranță se va obține o capacitate de producție, care pe de o parte să reducă cu 30% consumul de combustibil primar și evident să reducă emisiile de CO2 și să avem o gigacalorie cam cu 50% mai ieftină”, a declarat primarul Călin Bibarț. În continuare, acesta a ținut să precizeze că următorul mare proiect care are legătură cu furnizarea de energie termică constă în înlocuirea magistralelor din oraș, media pierderilor de pe rețea fiind în momentul de față de aproximativ 30%. „Mă bucur foarte mult că în asociere cu Elsaco este și o firmă arădeană, PAB, și că din nou, banii europeni nu doar că vin gratis, ci intră efectiv în economia Aradului. Fiind un proiect mare, cu siguranță vor fi mai multe firme mai mici care vor intra pe orizontală în aceast proiect”, a mai spus primarul. Bibarț a ținut să precizeze că fiind un contract atât de important, a fost semnat deliberat pe 29 februarie.
Cazanele și motoarele vor putea funcționa cu gaz și hidrogen
Valeriu Iftime, președintele Elsaco, susține că la Arad se va realiza cel mai modern proiect energetic urban din țară, motoarele și cazanele provenid de la furnizori de top. În plus, noul CET va avea un acumulator de căldură. „Ce vom face noi la Arad este cel mai modern proiect energetic urban din țară. Este cel mai mare și la cel mai înalt nivel european. Este o centrală care va produce energie electrică de 30MW”, susține Valeriu Iftime. De menționat că, potrivit acestuia, cazanele vor putea funcționa cu un amestec de gaz metan și hidrogen (20%), singura problemă fiind cum va fi transportat hidrogenul la CET. „Tot ce ducem la Arad, atât cazanele, cât și motoarele, pot arde acest amestec de gaz metan cu hidrogen. În România nu este niciun cazan care să ardă hidrogen. Nicăieri în Europa nu există ceva similar care să funcționeze, dar am văzut că sunt utilaje pregătite în acest scop. În România, centrala dumneavostră va fi prima care va funcționa cu acest mixt de combustibil”, a continuat omul de afaceri. Referindu-se la partea strict economică de după darea în funcțiune a investiției, Iftime susține că noul CET ar trebui să producă pentru 30.000-40.000 de abonați, astfel încât prețurile să fie cât mai mici. Potrivit autorităților locale, în momentul de față CET-H are sub 20.000 de abonați.
Proiectul – gata în patru luni
Partea de proiectare a început deja, după anunțarea câștigătorului licitației și înainte de semnarea contractului, având în vedere că lucrarea trebuie predată în 2026, urmând să fie gata în patru luni, moment în care constructorii de la PAB vor putea să se apuce de treabă. „Mă bucur că sunt în fața dumneavoastră și că avem un proiect mare în Arad. Avem toate resursele pentru a duce la capăt acest proiect, ținând cont că avem un partener foarte serios. Avem o lucrare nouă, vrem să o ducem la capăt cu suces. Pentru oraș nu va fi benefic, va fi extraordinar de benefic. Noi facem partea de infrastructură, suprastructură, arhitectură”, a declarat Sandu Ion.