Nori de praf și motoare ambalate la maxim - Enduro Cross la Secaș (FOTO şi VIDEO)
Nori de praf s-au ridicat deasupra Secașului și a pădurilor din jur, pentru că din nou au răsunat peste dealuri și văi motoarele ambalate la maxim într-un dans frenetic pe înguste drumuri săpate de roțile motocicletelor de teren și a ATV-urilor. Sâmbătă 18 iunie 2022 a avut loc cea de a VI-a Ediție a Campionatului Național Enduro Cross desfășurată la Secaș comuna Brazii.
Acest eveniment sportiv organizat la Secaș face parte din cadrul Etapei a V-a al Campionatului Național Enduro Cross, eveniment organizat de către Leii din Sebiș în parteneriat cu Primăria Comunei Brazii. Este deja o tradiție pe plaiurile secășane acest campionat de enduro, fiind una dintre cele mai potrivite locații din județul Arad pentru astfel de concursuri, fiind și mult așteptată atât de localnici și de toți cei din zona Gurahonțului.
Se fac pregătiri din timp și cu o lună înainte pe teren, astfel că se alege traseul cu grijă, în așa fel încât să se elimine orice risc de accident, apoi se pichetează traseul și se curăță de crengi, pietre și alte obstacole care ar putea periclita buna desfășurare a concursului. Organizatorul campionatului, Cătălin Mocuța, un sebișan care de ani de zile organizează astfel de evenimente, atât în județul Arad cât și în țară se îngrijeste ca totul să fie ca la carte, astfel încât fiecare concurent să poată ajunge la sosire. Anul acesta a luat promotoriatul acestor concursuri și supraveghează tot Campionatul Național Enduro Cross din țară. De asemenea, tot dânsul omologhează traseele concursurilor enduro, fiind un profesionist în domeniu și un om foarte serios, dovadă fiind și faptul că nu s-au înregistrat incidente în timpul concursului de la Secaș deși traseul a fost foarte complex.
Din partea Federației Română de Motociclism (FRM) a fost prezentă și președinta Ramurei „Tot Teren”, respectiv Nicoleta Olariu, care an de an este alături de concurenți făcând parte din juriu. Anul acesta la Secaș au sosit concurenți din toată țara, fie că au fost la clasa Moto, Kuad sau ATV. Au fost concurenți din toată țara, din Bihor, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Sibiu, Brașov, Buzău, Dâmbovița, București, Iași, Botoșani, Cluj etc., ceea ce vorbește de la sine despre acest campionat organizat de „LEII” de la Sebiș.
Astfel la start s-au prezentat în jur de 60 de concurenți, mulți dintre ei sunt deja cunoscuți pentru că an de an sunt prezenți pe dealul de la Secaș, pentru un nou concurs. Întrebat cum a fost traseul, unul dintre concurenți a spus doar atât: „Excelent, pentru că a pus la încercare om și motor”.
Chiar dacă a fost destul de cald, oamenii au venit cu mic cu mare să urmărească de sub umbra pomilor întregul concurs. „A fost unul dintre cele mai frumoase concursuri, pentru că numai la DAKAR mai vezi atâta praf în urma motoarelor”, a spus cineva, și avea dreptate, pentru că norul de praf a putut fi observat din drumul spre Mădrigești la vreo 5-6 km distanță de Secaș. La eveniment a fost prezent atât primarul comunei, Nicuşor Vesa, cât și viceprimarul Dorin Cătană. De asemenea, în calitate de musafiri au fost invitați și vicepreședintele C.J.Arad, Răzvan Cadar, consilierul județean Simona Stan, Bogdan Faur și Alisa Patko (PNL) care au făcut o plimbare scurtă cu ATV-urile și au participat în direct la start. Au fost invitați de asemenea și primarii comunelor Dieci și Buteni, respectiv primarul Ștefan Petru Galea și Mircea Braiți.
O surpriză a venit tocmai de la un concurent local (din Secaș) la clasa moto, respectiv Adrian Bolojan, subofițer de poliție, care s-a clasat pe locul trei în această ediție. Este o mândrie pentru comuna Brazii și de ce nu un imbold și pentru alți tineri din comună spre acest sport dur, dar în același timp și frumos. Asa cum spunea și Cătălin Mocuța, ,,poate că nu ar fi rău ca acest concurent să fie dotat la serviciu cu o motocicletă de poliție care ar fi extrem de eficientă în zonă”, fiind de acum unul dintre cei mai experimentați motocicliști din județ. Iată că an de an Secașul este locul unde își dau mâna în fiecare an sportivi din toată țara, iar acest sport prinde tot mai mult rădăcini. Traseul a fost unul destul de dificil cu o lungime de aproximativ 16 km, însă este unul dintre cele mai frumoase, pentru că însăși comuna Brazii este un loc pitoresc. Odată cu lăsarea răcorilor pe Valea Secașului s-a așternut din nou liniștea, până la anul când va avea loc următoarea ediție. Doar greeerașii se mai auzeau din când în când în iarba de pe lângă vale, într-un concert frenetic, iar frunzele nucilor se legănau ușor în bătaia unui vânticel de seară. Apoi încet, noaptea tăcută s-a lăsat peste sat și peste dealurile Secașului.