NICOLAE IOȚCU A FOST CONDAMNAT LA PATRU ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE!
Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Arad, acuzat de DNA de trafic de influență în legătură cu achiziția unor echipamente medicale la Spitalul Județean, a fost condamnat de Tribunalul Timiș, marți, la patru ani de închisoare cu executare.
După mai mult de un an și jumătate de la debutul procesului lui Nicolae Ioțcu, fost președinte al CJ Arad, acuzat de DNA de trafic de influență, Tribunalul Timiș a emis sentința, condamnându-l pe inculpat la patru ani de închisoare cu executare.
Reprezentanții Biroului de presă al Tribunalului Timiș au declarat că instanța a aplicat și pedepse complementare, privind interzicerea unor drepturi, precum de a fi ales în cadrul autorităților publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițul autorității de stat, de a profesa meseria de care s-a folosit la săvârșirea infracțiunii sau de a ocupa funcții de conducere în cadrul unei instituții publice.
Instanța a dedus perioada de detenție din arestul preventiv, executat în perioada 24 iulie 2015 - 9 octombrie 2015.
De asemenea, instanța a decis confiscarea sumelor 35.000 lei și 10.000 euro ”dobândite în urma săvârșirii infracțiunii” și a menținut sechestrul asigurator decis de procurori asupra sumei de 21.800 euro.
Ceilalți doi inculpați din dosar, Alin Pătrașcu și Adrian Nedelciu, au primit pedepse cu suspendare.
Pătrașcu a fost condamnat la două pedepse de câte un an și patru luni închisoare pentru două infracțiuni de cumpărare de influență. Instanța a calculat pedeapsa cea mai grea plus un spor la un total de un an, nouă luni și 10 zile de închisoare, dar a decis să suspende executarea cu un termen de supraveghere de doi ani. În cazul lui Pătrașcu, a fost confiscată suma de 20.000 de euro.
Adrian Nedelciu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru tarfic de influență și i s-a confiscat suma de 10.000 de lei.
În urma procesului, Ioțcu are de plătit cheltuieli de judecată în sumă de 15.500 lei, Nedelciu va plăti 5700 lei, iar Pătrașcu, 3.000 lei.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Nicolae Ioţcu a fost trimis în judecată în august 2015, pentru trafic de influenţă. DNA îl acuza că a cerut 40.000 de euro de la firma Medicare pentru a-i asigura câştigarea unei licitaţii privind stabilirea furnizorului de echipamente medicale pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, contract în valoare de 1.600.000 de euro.
Ioţcu fusese reţinut de DNA în 24 iulie 2015, după care a fost arestat preventiv, motiv pentru care Prefectura a decis suspendarea sa din funcţie. Ulterior, instanţa a schimbat pe rând măsurile preventive, înlocuind arestul preventiv cu arestul la domiciliu, iar apoi cu măsura controlului judiciar.
În acelaşi dosar au fost inculpaţi Adrian Nedelciu, fost director executiv al Direcţiei Tehnice Investiţii din CJ Arad, pentru trafic de influenţă, şi Alin Mircea Pătraşcu, administrator al Medicare, pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă.
Conform procurorilor, Ioţcu a primit, în 22 iulie 2015, printr-un intermediar, 35.000 de lei, iar Nedelciu a primit 10.000 de lei. În 24 iulie, Ioţcu ar fi primit din nou bani, prin acelaşi intermediar, respectiv 10.000 de euro.
IATĂ SOLUȚIA PE SCURT PRIMITĂ DE ARQ DE LA TRIBUNALUL TIMIȘ:
Soluţionare - Condamnare - Condamnare fără acord de recunoaştere |
|
|
|
În baza art. 377 al.4 C.p., respinge cererea de schimbare de încadrare juridică reţinută în rechizitoriu din art.292 C.p., rap. la art.6 din Legea nr.78/2000 – două infracţiuni de cumpărare de influenţă, concurente, în art.290 al.1 C.p. – o singură infracţiune de dare de mită sau în art. art.292 C.p., rap. la art.6 din Legea nr.78/2000 - o singură infracţiune de cumpărare de influenţă, solicitată de inculpatul PAM, prin apărător.
1. În baza art.291 al.1 C.p., rap. la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 C.p., condamnă inculpatul IPN,la o pedeapsă de: - 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În baza art.67 al.1 C.p., aplică inculpatului pedeapsa complementară privind interzicerea exercitării drepturilor prev. de art.66 al.1 lit.a, b, g, k C.p. pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. În baza art.65 al.1 C.p., interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute la art.66 alin.1 lit.a, b, g, k C.p. pe durata executării pedepsei închisorii. În baza art. 72 C.p., deduce din pedeapsa aplicată acestuia perioada reţinerii, arestului preventiv şi arestului la domiciliu din data de 24.07.2015, la 09.10.2015. În baza art.291 al.2 C.p., dispune confiscarea sumelor de 35.000 lei şi 10.000 euro de la inculpatul IPN, dobândite în urma săvârşirii infracţiunii. În baza art. 20 din Legea nr.78/2000, rap. la art.397 C.p.p., menţine măsura sechestrului asigurator asupra sumei de 21.800 euro instituită prin Ordonanţa parchetului nr.79/D/P/2015 din 31.07.2015 în limita sumelor confiscate şi a celei privind plata cheltuielilor judiciare către stat şi ridică pentru rest, diferenţa de bani restituindu-se inculpatului IPN la rămânerea definitivă a hotărârii.
2. În baza art.291 al.1 C.p., rap. la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art. 5 C.p., condamnă inculpatul NA, la o pedeapsă de: - 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În baza art.67 al.1 C.p., aplică inculpatului pedeapsa complementară privind interzicerea exercitării drepturilor prev. de art.66 al.1 lit.a, b, g, k C.p. pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. În baza art.65 al.1 C.p., interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute la art.66 alin.1 lit.a, b, g, k C.p. pe durata executării pedepsei închisorii. În baza art.91 C.p., suspendă sub supraveghere executarea pedepsei aplicate inculpatului pe o perioadă de 2 ani, termen de supraveghere stabilit în condiţiile prevăzute de art.92 C.p., socotit de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. În baza art.93 al.1,2 C.p., obligă inculpatul ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: - să se prezinte la SPTA, la datele fixate de acesta; - să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; - să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; - să comunice schimbarea locului de muncă; - să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; - să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art.93 al.3 C.p., obligă inculpatul ca, pe durata termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul PA sau AJOFMA pe o perioadă de 80 de zile. În baza art.404 C.p.p., atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării dispoziţiilor art.96 C.p. În baza art.291 al.2 C.p., dispune confiscarea sumei de 10.000 lei de la inculpatul NA, dobândită în urma săvârşirii infracţiunii. În baza art. 20 din Legea nr.78/2000, rap. la art.397 C.p.p., menţine măsura sechestrului asigurator instituită prin Ordonanţa parchetului nr.79/D/P/2015 din 05.08.2015 asupra sumei de 10.000 lei.
3. În baza art.292 C.p., rap. la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.396 al.10 C.p.p., art.79 C.p., art.5 C.p., condamnă inculpatul PAM, la câte o pedeapsă de: - 1 an şi 4 luni închisoare fiecare, pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de cumpărare de influenţă. În baza art.67 al.2 C.p., aplică inculpatului pentru fiecare infracţiune pedeapsa complementară privind interzicerea exercitării drepturilor prev. de art.66 al.1 lit.a, b C.p. pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. În baza art.38 al.1 C.p., raportat la art.39 al.1 lit.b C.p., aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 1 an şi 4 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu prevăzut de lege, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de: - 1 an, 9 luni şi 10 zile închisoare. În baza art.45 al.3 lit.a C.p., rap. la art.292 C.p., art.6 din Legea nr.78/2000, aplică inculpatului pedeapsa complementară rezultantă privind interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art.66 al.1 lit.a, b C.p. pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. În baza art.65 al.1 C.p., interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute la art.66 alin.1 lit.a, b C.p. pe durata executării pedepsei închisorii. În baza art.91 C.p., suspendă sub supraveghere executarea pedepsei aplicate inculpatului pe o perioadă de 2 ani, termen de supraveghere stabilit în condiţiile prevăzute de art.92 C.p., socotit de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe. În baza art.93 al.1,2 C.p., obligă inculpatul ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: - să se prezinte la SPTB, la datele fixate de acesta; - să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; - să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; - să comunice schimbarea locului de muncă; - să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; - să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art.93 al.3 C.p., obligă inculpatul ca, pe durata termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul PB în circumscripţia căreia locuieşte inculpatul sau DGPCB, S1 pe o perioadă de 80 de zile. În baza art.404 C.p.p., atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării dispoziţiilor art.96 C.p. În baza art.292 al.4 C.p., dispune confiscarea sumei de 20.000 euro de la inculpatul PAM, oferită şi neremisă. În baza art. 20 din Legea nr.78/2000, rap. la art.397 C.p.p., menţine măsura sechestrului asigurator asupra sumei de 21.000 euro instituită prin Ordonanţa parchetului nr.79/D/P/2015 din 04.08.2015 în limita sumei confiscate şi a celei privind plata cheltuielilor judiciare către stat şi ridică pentru rest, diferenţa de bani restituindu-se inculpatului PAM la rămânerea definitivă a hotărârii.
În baza art.274 al. 2 C.p.p., obligă inculpaţii la plata sumei de 15.500. lei (inculpatul IPN), 5.700 .lei ( inculpatul NA ) şi 3.000. lei ( inculpatul PAM ), cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 93 şi 94 C.p., un exemplar al prezentei sentinţe se comunică SPTA şi B, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. În baza art.162 al.1,3 C.p.p., mijloacele materiale de probă urmează dosarul până la soluţionarea definitivă a cauzei. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 21.03.2017 |