Multiculturalitatea - Dialoguri culturale arădene (FOTO)
Marți, 12 decembrie 2017, într-o zi de iarnă care parcă nu e iarnă, tinerii elevi arădeni au dovedit că există o cale simplă de a ne înțelege și de a trăi pașnic: cunoașterea culturii celui de lângă tine. Evenimentul marchează încheierea proiectului ”Multiculturalitatea - Dialoguri culturale arădene”, finanțat din fondurile Centrului Municipal Cultural Arad și derulat în parteneriat cu Asociația Centrul Județean de Voluntariat Arad.
În sala elegantă de pe strada Dorobanților, sală care odinioară era Casa Națională din Pârneava, s-a depănat povestea Crăciunului, așa cum a fost și mai este trăită ea de etniile arădene. Elevii, îmbrăcați în frumoase costume populare, au creat magia unei după-amieze petrecute împreună.
Am trăit alături de copiii de la Liceul Teoretic "Adam Muller Guttenbrunn" Arad emoția cântecelor germane, acompaniate la chitară și am învățat că atâta vreme cât lumina speranței mai este aprinsă toate celelalte se vor așeza în matca lor. Tinerii de la Liceul Teoretic "Jozef Gregor Tajovsky" Nădlac ne-au purtat cu Bethleemul prin alte vremuri, cu alți oameni, reamintind că tradițiile nu trebuie uitate. Glasuri limpezi, cristaline au vestit bucuria Nașterii Domnului. Cu Moș Ajunul au venit cei mai mici colindători, dubașii de la Școala Gimnazială ”Iosif Moldovan” Arad, încântându-ne cu un obicei de pe Valea Mureșului. Nu în ultimul rând, elevii și tinerii din ”Banda lui Iosif Moldovan” ne-au făcut cunoscute colinde vechi de pe plaiurile arădene, colindele bunilor noștri. Împreună au împodobit un Pom de Crăciun, așezând în cetina lui cuvinte calde pentru zile reci.
Toate acestea au fost posibile datorită pregătirii formațiilor prezente de către profesori care, indiferent de etnia lor, știu să-și poarte inima la înălțimea pieptului. Se cuvine să le amintim aici numele: prof. dr. Pavel Huszarik, Andrei Harazin, Maria Borlea, Anamaria Todea, Maria Lucaci, Livia Pat, Cosmin Gavra, Ana Curetean.
În această zi de iarnă tinerii elevi au demonstrat încă o dată faptul că putem trăi frumos, făcând un lucru foarte simplu: să ne ascultăm unul pe celălalt până când ne vom auzi și să ne privim unul pe celălat până când ne vom vedea. Este o lecție pe care oamenii mari ar trebui să o învețe!