Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Motive pentru care te trezești noaptea

Motive pentru care te trezești noaptea
Comentează 1

Un somn liniștit este necesar pentru o stare de bine, însă se întâmplă deseori să te trezești în toiul nopții și să nu mai poți să adormi. Vezi de ce se întâmplă asta și cum poți remedia problema.

Cei mai mulți oameni se trezesc în jurul orei 4 dimineața, din cauza coșmarurilor sau a stresului. În timpul nopții, organismul are de îndeplinit funcții clare, precum detoxificare, întărirea sistemului imunitar și înlăturarea agenților patogeni, potrivit dailymail.co.uk. Pentru că organele au o activitate intensă, un somn liniștit este necesar, ca să te simți activă și plină de energie a doua zi. Între 2 și 6 te afli în somnul REM, când visezi și când psihicul tău se curăță, pentru o sănătate mentală bună. În timpul nopții, treci din starea non-REM în REM la fiecare 90 de minute, însă ar trebui să nu ai o problemă să adorimi imediat. Problema apare când rămâi cu ochii în tavan și nu te mai poți odihni.

Cauzele tulburărilor de somn

De cele mai multe ori, te trezești în toiul nopții din cauza oscilațiilor nivelului de zahăr din sânge. Acestea apar pentru că mănânci multe dulciuri, alimente procesare, bei cafea, băuturi carbogazoase sau ești stresată. Pentru că nu ai nutrienți în organism care să mențină glucoza în limite normale, corpul reacționează. Ca să nu intri în comă, glandele suprarenale trimit semnale către ficat să producă glucoză și pompează adrenalină. Te trezești, astfel, cu bătăi neregulate ale inimii, tensiune musculară și senzația că un pericol uriaș te amenință. Într-o astfel de stare pot apărea și coșmarurile, de aceea este imposibil să nu te trezești.

 

Trezitul în toiul nopții poate avea legătură și cu modificările stării metabolice, când organismul trece de la faza catabolică, de înnoire, care are loc, în mod normal, noaptea, la cea anabolică, ce se petrece ziua. Dacă nu ți-ai făcut un obicei din a adormi la aceeași oră, înainte de miezul nopții, calitatea somnului poate fi afectată.

Ce să faci ca să nu te mai trezești noaptea

Lipsa somnului crește apetitul și te expune riscului de a te îngrășa sau de a suferi de obezitate. În plus, dacă nu te odihnești bine, sistemul imunitar nu mai funcționează foarte bine și ești predispusă la infecții și boli cronice.

Poți împiedica asta având grijă că ai un somn liniștit. Pentru asta, ai nevoie de serotonină, o substanță din creier care are un rol important în reglarea somnului, dar îți afectează și starea de spirit, comportamentul și dorințele sexuale. Produci serotonină în urma consumului unui aminoacid numit triptofan, pe care îl găsești în banane, lapte, linte, ton, curcan, cereale integrale, iaurt sau smochine. Serotonina te ajută să te calmezi seara și să produci melatonină, hormonul somnului.

Dacă vrei să nu te trezești în timpul nopții, poți lua o gustare pe bază de carbohidrați, care va preveni scăderea nivelului de zahăr. Stai, însă, departe de prăjituri și optează pentru ceva mai natural, precum fructe sau cereale integrale. Pentru un somn bun este important să nu sari peste micul-dejun.

 

Este foarte important să ai și un program de somn. Încearcă să te culci și să ridici din pat la aceeași oră și nu mai pierde nopțile. Asigură-te că dormi într-o cameră întunecată, deoarece lumina îți afectează calitatea somnului. Dacă ești stresată, scrie într-un jurnal despre problemele tale, te va ajuta să te relaxezi.

Dacă ai ceas electric, întoarce-l astfel încât să nu vezi ora, pentru că dacă te uiți tot timpul la el și vezi că nu adormi, vei fi și mai stresată. Gândește-te la ceva frumos și desprinde-te de realitate!

Sursa: unica.ro

Sursa foto: 123rf.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite