Ministerul Sănătăţii a ÎNCHIS mai multe spitale după CONTROALELE privind infecţiile nosocomiale
Ministerul Sănătăţii a lansat, marţi, Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016 – 2018, care include şi măsuri în privinţa prevenţiei infecţiilor, reducerea incidenţei, dar şi monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic a infecţiilor nosocomiale. Trei spitale din Bucureşţi şi Bacău au fost închise din cauza neregulilor, ca urmare a controalelor privind infecţiile nosocomiale.
În cadrul unei conferinţe, ministrul Sănătăţii a prezentat un sumar al acţiunilor de control şi de evaluare a infecţiilor nosocomiale, demarate în ianuarie 2016, precum şi principalele repere ale Planului Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016 – 2018.
Planul Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale 2016 – 2018 include un ansamblu de măsuri care vizează prevenția, reducerea incidenței, monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic a infecţiilor nosocomiale.
În vederea fundamentării Planului Strategic, Ministerul Sănătăţii a derulat următoarele activităţi:
1. Evaluarea activităților specifice si a structurii de personal din 112 spitale la nivel national, selectate pe baza tipului de activități medicale desfășurate, corelate cu riscul de apariție a infectiilor nosocomiale si de emergenta a rezistenței bacteriilor la antimicrobiene (spitale județene de urgenta, institute clinice, spitale de boli infecțioase, maternități).
2. Realizarea de controale încrucişate la nivel national.
Planul vizează atingerea urmatoarelor obiective majore:
A. Cresterea capacitatii de diagnostic, prevenire si control al infectiilor nosocomiale;
B. Realizarea unui sistem eficient de raportare a infectiilor nosocomiale
C. Imbunatatirea activitatii de supraveghere si limitarea rezistentei bacteriene la antimicrobiene in mediul spitalicesc
D. Reducerea consumului excesiv si nejustificat de antibiotice
Pentru indeplinirea acestor obiective, au fost stabilite o serie de directii de actiune, prevazute in 3 pachete de activități - legislativ, organizatoric, investiţii:
1. Elaborarea si aprobarea actelor normative necesare coordonarii domeniului la nivel national
2. De asemenea va fi demarat un plan de investitii care sa Imbunatateasca/standardizeze dotarea laboratoarelor de microbiologie si a SPCIN din cadrul unitatilor sanitare implicate in program.
3. Organizarea sesiunilor de instruire a personalului implicat in activitatea de prevenire, supraveghere, diagnostic si control al infectiilor nosocomiale din cele 112 unitati sanitare.
Fondurile necesare pentru desfasurarea activităţilor aferente Planului Strategic au fost estimate la 30. 000.000 lei, din care 13.200.000 lei vor fi cheltuiţi pentru activităţile derulate în perioada mai-decembrie 2016.
În urma controalelor realizate la nivel naţional, au fost date 3 decizii de închidere a unor unităţi sanitare şi o decizie de suspendare a unor activităţi din cadrul unui spital.
Unităţi sanitare închise
- Centrul medical "Prain" pentru redarea auzului și înfățișarii normale București: nerespectarea circuitelor funcţionale şi a structurii spaţial funcţionale a compartimentelor şi serviciilor, în conformitate cu reglementările legale în vigoare şi cu structura aprobată pentru unitatea sanitară
- S.C. Eldimed Materna S.R.L. Bacău: nerespectarea circuitelor funcţionale şi a structurii spaţial funcţionale a compartimentelor şi serviciilor, în conformitate cu reglementările legale în vigoare şi cu structura aprobată pentru unitatea sanitară
- S.C. Clinica Palade S.R.L. Bacău nerespectarea circuitelor funcţionale şi a structurii spaţial funcţionale a compartimentelor şi serviciilor, în conformitate cu reglementările legale în vigoare şi cu structura aprobată pentru unitatea sanitară
În cazul Spitalului Orăşenesc "Regele Carol I" Costești Argeș a fost hotărâtă suspendarea activității laboratorului de analiză a sputei, din cadrul pavilionului TBC.
De asemenea, în urma distribuirii chestionarelor de evaluare la spitale, s-a mai constatat că în cazul a 11 spitale, accesul personalului şi al vizitatorilor la apă şi săpun nu este posibil în fiecare salon.
Acelaşi raport făcut pe baza chestionarelor arată că, „la 71.4% din spitale s-au desfaşurat cursuri de control infecţii nosocomiale pentru medici, 94.3% au avut cursuri pentru asistenţi medicali în timp ce la 83.8% au avut loc cursuri de instruire pentru îngrijitoare, 71.4% pentru brancardieri şi 61% pentru personal auxiliar", mai arată studiul.
Sursa romaniatv.net