Metoda „Acoperișul”: ce vă sfătuiesc să faceți polițiștii locali, pentru a evita capcanele întinse de escroci
Arădenii sunt avertizați de polițiștii locali să evite contactul cu persoanele care se oferă să execute lucrări de reparații „la negru” la acoperișurile sau zidurile imobilelor. Măsurile de protecție în scopul evitării unor neplăceri ulterioare sunt necesare cu atât mai mult cu cât o serie de reclamații pe această temă au fost recent formulate de arădeni pe adresa Direcției Generale Poliția Locală Arad.
Ce trebuie să știți înainte de a bate palma cu astfel de persoane este faptul că, odată căzuți în plasa respectivilor indivizi, trebuie să vă adresați Inspectoratului de Poliție al Județului Arad, înșelăciunea constituind infracțiune a cărei instrumentare face parte din sfera de competențe a organelor de cercetare penală. Există, însă și unele aspecte de natură contravențională ce pot fi semnalate și, ulterior, gestionate prin prisma sferei de competențe a DGPLA.
Dacă pe durata derulării unor astfel de lucrări discuțiile dintre clienți și echipa de lucru degenerează, polițiștii locali cu atribuțiuni de ordine publică au posibilitatea de a aplica sancțiuni contravenționale pentru tulburarea liniștii, conform prevederilor Legii 61/1991/R. În cazul derulării unor activități nefiscalizate, polițiștii locali din cadrul Biroului Activitate și Control Comercial dețin competența de a verifica actele de proveniență ale materialelor utilizate. Accesul în automobilele prestatorilor unor astfel de lucrări este posibil, însă, numai cu sprijinul Poliției Naționale. Pentru orice intervenție asupra lucrărilor efectuate în zonele protejate din municipiu, polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplină în Construcții și Afișaj Stradal au competența de a întocmi sesizări penale pe numele respectivilor muncitorilor din „echipele” respective. De asemenea, indiferent de zona în care este situată clădirea, Serviciul Disciplină în Construcții poate semnala inspectorilor ITM lucrările ce se derulează liber de contract pe care le constată în teren sau sunt comunicate DGPLA.
Dacă, în urma unor astfel de lucrări, rezultă moloz depozitat ilegal, polițiștii locali din cadrul Biroului de Protecția Mediului pot, de asemenea, să aplice sancțiuni contravenționale persoanelor care se fac vinovate de aceste aspecte.