Meteorologii anunţă că vin ZĂPEZILE, dar nu peste tot; când sunt şanse să ningă la Arad / UPDATE: Cod galben în aproape jumătate de ţară
Temperaturile scăzute cuprind treptat toată țara, anunţă realitatea.net. Precipitații semnificative vor afecta, începând din noaptea de joi spre vineri, zona de sud, est și sud-est a României. Zăpada va ajunge în unele zone chiar și de jumătate de metru. Se răcește puternic, astfel că temperaturile vor scădea până la minus 10 grade Celsius. În Câmpia Bărăganului va fi viscol.
Update 1 Cod galben în aproape jumătate de ţară
Având în vedere fenomenele meteo care sunt aşteptate, au fost emise două atenţionări tip cod galben, care acoperă aproape jumătate de ţară.
Astfel, prima atenţionare este valabilă încâpând de astăzi de la ora 18 până mâine la ora 10.
Fenomenele vizate sunt: cantități însemnate de precipitații, polei, viscol în Carpații Meridionali și de Curbură şi intensificări ale vântului.
În intervalul menționat în Oltenia, local în Muntenia și în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula cantități în general de 25…40 l/mp.
În județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, iar în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Municipiul București vor fi precipitații îndeosebi sub formă de ploaie și lapoviță și local se va depune polei.
În Carpații Meridionali și de Curbură va ninge, se va depune strat nou de zăpadă și vor fi intervale în care va fi viscol (rafale de peste 50…70 km/h) și vizibilitate scăzută.
Local și temporar, intensificări ale vântului vor fi și în restul zonei atenționate, cu viteze în general de 50…60 km/h. Potrivit meteorologilor, pe alocuri vor fi depuneri de polei în sud-est și centru.
Cea de a doua atenţionare meteorologică, intră în vigoare mâine la ora 10 şi este valabilă până sâmbătă la ora 22. Sunt aşteptate cantități însemnate de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, viscol și intensificări ale vântului.
În Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în sudul Moldovei și în Carpații Orientali vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula în general 25…40 l/mp.
În zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviță și ninsoare. În aceste zone, local și temporar, vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50…60 km/h, viscolind ninsoarea.
În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent și vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50…70 km/h) și vizibilitate scăzută.
Potrivit prognozei, pe alocuri vor fi depuneri de polei în Transilvania și Moldova.
„Se conturează ca acest ciclon care va aborda țara noastră încă de noaptea de joi spre vineri și se va manifesta și pe parcursul zilei de vineri și sâmbătă, să determine în unele zone din țară ninsori abundente, ninsori posibil asociate și cu vânt în zona Curburii și nu putem exclude nici scenariul în care zona Moldovei să se afle sub incidența atât a masei de aer rece, cât și a precipitațiilor abundente sub formă de ninsoare care să ducă la formarea unui strat consistent de zăpadă. Există semnale în momentul de față că în unele zone din țară, mă refer mai ales la zona subcarpatică, zona Carpaților Meridionali, ceea ce este un lucru îmbucurător, stratul de zăpadă să fie unul mai consistent, chiar de jumătate de metru.
M-aș hazarda dacă aș spune că vor exista și alte zone unde stratul de zăpadă va fi consistent. Dacă traiectoria acestui ciclon este diferită sau se abate cu 100 de km față de ceea ce indică astăzi materialele probabile, în contextul neinițierii lui, poate să facă diferența între ploaie abundentă sau ninsoare semnificativă. Însă, ne putem aștepta, în contextul masei de aer rece prezentă deja peste țara noastră, chiar și în zona Capitalei la precipitații sub formă de ninsoare, precipitații mixte. Ulterior, este posibil ca acestea să mai treacă în formă lichidă, vom vedea cât de mult, și ca timp și ca cantitate, pentru ca apoi, la sfârșitul acestui episod să vorbim din nou despre ninsoare”, declarat Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM.
Astfel sunt aşteptate temperaturi care vor ajunge la -10 grade Celsius.
Intraţi AICI pentru detalii.
Ce se întâmplă la Arad
La Arad însă, astăzi şi mâine, temperaturile vor fi cuprinse între -1 şi 4 grade Celsius, şi vom avea parte de nori joşi şi ceaţă, conform www.accuweather.com. De nins s-ar putea să ningă vineri, când este aşteptată o „ninsoare sporadică”, dar şi sâmbătă, când meteorologii anunţă: „posibil ninsoare sau ploaie”, temperaturile fiind cuprinse între 0 şi 1 grad Celsius, vineri, respectiv -1 şi 3 grade Celsius, sâmbătă. Duminică se va mai răci puţin, temperaturile fiind cuprinse între -3 şi 3 grade, fiind şi şanse de ninsoare, urmând ca restul săptămânii să mai avem parte de ploi (marţi şi joi), temperaturile fiind cuprinse între -4 grade (joi) şi 6 grade Celsius (marţi, joi şi duminică).
Sursa foto: realitatea.net