Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

„Mărţişor cultural românesc" la Gyula - Sărbătoarea primăverii românești la Gyula

Cu ocazia zilelor de 1 martie şi 8 martie, sărbătorind venirea primăverii, Consulatul General al României la Gyula a organizat o multiplă manifestare cultural-artistică, intitulată "Mărțișor Cultural Românesc la Gyula". Manifestarea a fost găzduită în data de 07 martie 2018 de către Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU) și a beneficiat de sprijinul Direcției Judeţene pentru Cultură Bihor. Manifestarea a început cu salutul consulului general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, sub patronajul căruia s-a desfășurat acest moment, dedicat românilor din comunitatea istorică românească din Ungaria.

„Mărţişor cultural românesc
Comentează 1

 Dl. Lucian Silaghi, directorul Direcției pentru Cultură a jud. Bihor, a prezentat un referat intitulat „Eternul feminin", iar Ana Ruja, directorul Şcolii generale din Micherechi a transmis lucrarea „Mărţişor şi primăvară".

În cadrul manifestării, artistul fotograf  EFIAP, Ovi D. Pop (Oradea), câștigător a sute de premii la concursuri naționale și internaționale, a vernisat expoziţia foto „Feţele Primăverii".  Trupa de teatru a Liceului „Nicolae  Bălcescu" din Gyula (LNB), sub conducerea regizorului Nora Tiuc Chiriac şi a prof. responsabil Vera Cser, au oferit publicului premiera piesei de teatru „Astă seară se improvizează", de Luigi Pirandello. Eleva Reka Hanyecz (LNB Gyula) a prezentat un microrecital de muzică populară. Punctul artistic culminant al serii l-a reprezentat recitalul  de muzică uşoară, oferit de duetul „ART Group" din Oradea (format din Lăcrimioara Deac şi Veronica Balogh), care a interpretat piese din repertoriul românesc şi international. PS Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), a transmis un mesaj în cadrul acestei manifestări.

Printre participanți s-au mai regăsit consulul general al României la Szeged, Daniel Banu, primarul orașului Oroshaza, Dávid­ Zoltán și Livia Banu, directorul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea (BRECO).

La această manifestare au participat cca. 150 de persoane, printre care reprezentanți ai comunității românești din Ungaria, de la Gyula, Micherechi, Chitighaz, Bekescsaba, Oroshaza, Șercad, Bătania, printre care Margareta Tat, primarul comunei Micherechi, Emese Tripon, viceprimarul comunei Chitighaz, pr. Florin Olteanu, protopop ortodox de Gyula și paroh la Chitighaz, pr. Aurel Becan și Ioan Ruja, membri ai prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), Eva Iova, redactor-șef al publicației "Foaia Românească", Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării Românești din Bekescsaba, Ioan Tat, președintele Autoguvernării Românești din Șercad, Andrea Kovacs, președintele Autoguvernării Românești din Oroshaza, Gheorghe Marc, președintele Clubului Pensionarilor Romțni din Gyula, prof. Ioan Budai, fost director al Liceului „Nicolae Bălcescu" din Gyula (LNB),  prof. Vera Cser, promotor al echipei de teatru amator al LNB, dar și oaspeți de la Arad (Anca Stoenescu, inspector școlar general adjunct al ISJ Arad și reprezentanții Universității de Vest "Vasile Goldiș", Claudia Toma, decanul Facultății de Farmacie și Speranța Milancovici, decanul Facultății de  Ștințe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport), Oradea (Ligia Mirişan, Directorul Bibliotecii Judeţene Bihor) și Timișoara (Daniela Florian, directorul Editurii David Press Print).

La finalul manifestării a avut loc o recepţie, oferită de către Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, care a împărțit felicitări și mici surprize tuturor participantelor.

https://www.youtube.com/watch? time_continue=1&v=1lbVns87T2I

Galerie foto (16)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite