Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

The Telegraph: Mănăstirea Maria Radna arată acum ca un castel Disney

The Telegraph: Mănăstirea Maria Radna arată acum ca un castel Disney
Comentează 4

Jurnaliștii britanici acuză autoritățile române că au distrus arhitectura originală a bisericilor, cetăților și castelelor din Transilvania, renovate cu fabuloasa sumă de peste 100 de milioane de euro, bani proveniți de la contribuabilii europeni.

De exemplu, impresionanta Mănăstire Maria Radna din orasul arădean Lipova a fost reabilitată cu 10 milioane de euro. Deși restaurarea ar fi trebuit să păstreze splendoarea stilului baroc, monumentul arată acum ca un castel Disney contruit pe un teren neîngrijit, scrie The Telegraph, preluat de ziare.com.

Cu toate că mănăstirea a fost inaugurată duminică, în prezența a sute de pelerini și al unui trimis al Papei Francisc, lucrările nu sunt încă finalizate. În jurul monumentului zac grămezi de pietre și țigle, în timp ce alte materiale în stare destul de bună pentru a fi valorificate ar fi fost vândute în Germania.

Pe acoperișul mănăstirii strălucesc acum țigle roșii, industriale, fiecare inscriptionată cu numele unei companii multinaționale germane.

Maria Radna este una dintre zecile de biserici antice transilvanene, castele și fortărețe care au fost „brutal” modernizate de către autoritățile române în ultimii cinci ani.

Toate fondurile, peste 100 de milioane de euro, au fost din Programul de Dezvoltare Regională al UE, adică din banii contribuabililor europeni.

Firește, muncitorii sunt tineri, prost plătiți și lipsiți de experiență, subliniază jurnalistii britanici. Ei arată că, pentru restaurarea Cetății Devei, forțăreață din secolul al 13-lea,  muncitorii au fost aduși dintr-o închisoare locală și obligați să facă toată munca de reabiliatare.

„Este un amestec dezastruos de corupție și dorința de a obține cât mai mulți bani de la UE pentru proiectele care cauzează aceste probleme”, a explicat Hans Hedrich, cofondaturul Neuer Weg, o asociație pentru conservare și patrimoniu mondial.

„Înseamnă că nimeni nu e interesat de cum arată monumentele și ce se distruge, ci doar de câți bani pot obține pentru ei și firmele prietenilor lor”, a continuat acesta.

Până acum, fondurile europene au fost investite în 18 biserici, iar înca 12 urmează să fie renovate. Aproape toate constructiile istorice au fost criticate de către specialiștii în conservare la nivel mondial.

 

sursa. www.pagina europeană.ro

http://www.paginaeuropeana.ro


Scrie un comentariu

trimite