Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Liviu Papadima, în conferință la Bibliotecă: „Numărarea și renumărarea steagurilor. Câți Caragiale ies la luminație?”

Miercuri, 29 iunie 2022, începând cu ora 15:00, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad organizează conferința cu titlul „Numărarea și renumărarea steagurilor. Câți Caragiale ies la luminație?”, susținută de criticul, eseistul, istoricul și teoreticianul literar, prof. univ. dr. Liviu Papadima.

Liviu Papadima, în conferință la Bibliotecă: „Numărarea și renumărarea steagurilor. Câți Caragiale ies la luminație?”
Comentează 0

Născut în anul 1957, la București, fiu al criticului și istoricului literar Ovidiu Papadima, absolvent al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității București, bursier Herder la Viena, unde studiază teoria metaforei, doctor în filologie cu teza „Relația autor-cititor în literatura română, secolul al XIX-lea. Proza pașoptistă și postpașoptistă”, Liviu Papadima și-a desfășurat activitatea profesională preponderent în domeniul publicistic și educaţional ca profesor universitar, expert curricular, autor de lucrări de profil didactic.

Decan al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti (2004-2011), prorector al Universităţii din Bucureşti (2011-2022), Liviu Papadima a deţinut funcţiile de responsabil cu programul Socrates şi cu relaţiile internaţionale ale Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti (1997-1999), redactor al suplimentului cultural al revistei „Dilema” (1997-2000), secretar executiv la „Asociaţia de Literatură Generală şi Comparată din România”, afiliată la „International Comparative Literature Association” (ICLA) (1997-2004), consilier prezidenţial, în probleme de cultură şi educaţie (1999), consilier independent la Fundaţia pentru o Societate Deschisă (1999-2000), expert ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior; 2007-2010).

Istoria literară, retorica, naratologia, pragmatica, poetica experimentală sunt doar câteva din domeniile de activitate ale prof. univ. dr. Liviu Papadima, care a debutat cu versuri în anul 1969, la revista „Scântei” a Liceului nr. 32 din Bucureşti, iar editorial – cu volumul de proză „În livada de cremene” (1981), după cum menționează „Dicționarul general al literaturii române” (Bucureşti, Editura Univers Enciclopedic, 2006).

Semnează ca autor volume de studii literare: „Literatură şi comunicare. Relaţia autor-cititor în proza paşoptistă şi postpaşoptistă” (1999), „Caragiale, fireşte” (1999), este coordonator al proiectului colectiv de cercetare la Universitatea din Viena, finalizat prin editarea volumului bilingv „Der politische Diskurs in Rumänien” (2003), coautor al volumului „Calendarul după Caragiale” (2002), împreună cu Rodica Zafiu de la Universitatea din Bucureşti şi Călin-Andrei Mihăilescu de la Universitatea London, Ontario. De asemenea, este autorul volumelor „Hermeneutica literară” (2006), „Mai are timpul răbdare? Studii şi eseuri de istorie şi critică literară” (2007), publicând și numeroase studii de specialitate şi eseuri, apărute în periodice şi în volume colective, editate în ţară şi peste hotare, dintre care amintim: „The Canonical Debate Today. Crossing Disciplinary and Cultural Boundaries” (2011), „Care-i faza cu cititul?” (2010), fiind ales preşedinte de onoare al celei de-a 23-a ediţii a Târgului Internaţional „Gaudeamus – Carte de Învăţătură de la Bucureşti” în anul 2016.

La 9 iunie 2022, s-au împlinit 110 ani de la moartea marelui dramaturg I. L. Caragiale, prilej cu care conferința susținută de prof. univ. dr. Liviu Papadima la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, ce se va desfășura în Grădina de Lectură, moderator dr. Doru Sinaci, propune publicului o reinterpretare la zi, pe mai multe paliere, a operei caragialiene. De-a lungul timpului, receptarea operei caragialiene și-a schimbat considerabil ariile de interes și metodologia, astfel încât conferința „Numărarea și renumărarea steagurilor. Câți Caragiale ies la luminație?” propune o ilustrare a acestei diversități, fie că vorbim despre proza, teatrul, publicistica sau corespondența caragialiană, în contemporaneitate.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite