La Buteni au început lucrările de asfaltare a străzilor și urmează alte investiții pentru comună
Istoria așezării Buteni își are obârșia din vremea dacilor, având de-a lungul istoriei un trecut tumultos. Prima atestare documentară datează însă din anul 1387 deși pe dealul de la Berindia se cunosc urme ale civilizației Dacice.
În scrierile medievale apare menționat cu numele Butyn, Butean. Numele vine de la vechea ocupație a locuitorilor de a confecționa butoaie, numite si bute.
În intervalul dintre secolul al nouălea, respectiv al unsprezecelea, Buteniul a făcut parte din Voivodatele lui Menumorut și apoi al lui Ahtum. În perioada stăpânirii maghiare din Transilvania, între secolul al unsprezecelea și al șaisprezecelea, localitatea a aparținut Comitatului Arad, iar în timpul stăpânirii otomane, probabil făcea parte din Pașalâcul Ineului.
În secolul trecut Buteniul era un puternic centru economic și religios pe Valea Crișului , iar în vremea Imperiului Austro-Ungar aici era și vamă.După al doilea război mondial Buteniul a avut unul dintre cele mai puternice coruri din România care au participat la multe festivități din țară și străinătate. Tot la Buteni ia ființă și prima Biserică Baptistă de pe Valea Crișului Alb și din județul Arad.
În urmă cu un an la Buteni actualul primar, Mircea Braiți, era la începutul mandatului și așa cum este firesc, fiecare primar nou are nevoie de un timp de acomodare pentru a înțelege cum funcționează sistemul, mai ales atunci când pe umeri trebuie să duci o comună întregă.
Deși totul era nou și necunoscut pentru tânărul primar, acesta s-a apucat de treabă chiar de la începutul mandatului, implicându-se și continuând cu proiectele începute de fostul primar. A implementat noi proiecte care vor aduce modernizarea comunei Buteni și iată că la doar un an distanță sunt deja în derulare câteva proiecte importante pentru frumoasa comună Buteni.
Nici vijelia ce s-a abătut asupra Buteniului nu l-a speriat pe primar deși Buteniul a fost foarte afectat, luând de-a dreptul acoperișul bisericilor, însă Primăria a făcut repede toate demersurile pentru repararea stricăciunilor provocate și lucrurile au intrat pe făgașul normal.
Astăzi, pe străzile Buteniului se lucrează la asfaltări, podețe și alte lucrări edilitare. S-au ales străzile cu canalizare pentru a fi asfaltate pentru a nu se lucra de două ori, dar haideți să-l ascultăm pe edil.
„Avem canalizare, proiect care a fost început de fostul primar și așa cum este normal l-am continuat, iar acum suntem în faza finală a lucrării, canalizarea fiind pe o lungime de aproximativ 14 km, cu finanțare de la Fondul de Mediu. Noi sperăm ca această lucrare să o predăm anul viitor unui operator regional, gata pentru funcționare.
Doresc să specific că în acest proiect este și o stație de pompare și o stație de epurare. Pentru a extinde în localitatea Buteni canalizarea, de curând am mai depus un proiect pe AFIR (Fonduri Europene) astfel dorim să finalizăm în proporție de 95% lucrările de apă-canal la Buteni.
Referitor la drumuri, aș vrea să spun că avem în prezent două proiecte: unul în execuție, cu o lungime totală de 7,6 km (străzi asfaltate) și o lățime totală de 5 metri din care 4 metri asfalt și 1 metru este acostament care prevede șanțuri betonate și acces la proprietățile oamenilor, respectiv podețe. Acest proiect este doar pentru satul Buteni și avem deja 4 km asfaltați, urmând să mai asfaltăm peste 2 km anul acesta. Pe unele străzi se lucrează la fundația noului drum prin pietruire și compactare, urmând a se turna asfalt.
Al doilea proiect este pe AFIR și are 9,6 km lungime tot pentru asfaltări de străzi (cu lățimea 4+1 metri). Acest proiect prevede modernizarea de străzi în toate satele aparținătoare comunei Buteni (Buteni, Cuied, Păulian și Berindia). Astfel că am început lucrările de modernizare străzi și în satul Cuied, ulterior continuându-se cu satele Păulian, Berindia și Buteni.
Vreau să specific că pe ambele proiecte s-a mers cu lățimea de 4+1 metri pentru că aceasta este lățimea normală în localități. Sperăm să putem continua lucrările și la acest proiect dacă timpul ne va permite, sau cel târziu în primăvară, imediat ce ne permite vremea vom continua.
În altă ordine de idei, am refăcut aleile sparte după lucrarea de canalizare prin punerea de pavaje. După multă vreme putem spune că avem un centru de comună comparabil cu al unui oraș, pavându-se 1600 de metri pătrați în tot centrul comunei.
În anii următori ne vom ocupa și de centrele localităților aparținătoare comunei Buteni.
În prezent se lucrează la acoperișul Căminului Cultural din Buteni care a fost afectat de furtună și acoperișul Primăriei pe care doresc să îl refac în perioada următoare. Pentru toate aceste lucrări am primit bani de la Guvernul României după vijelia din 17 septembrie, astfel încât am reușit să facem lucrările necesare de reparații și pot spune că cea mai mare bucurie a mea este că am primit bani pentru refacerea acoperișurilor la biserici care erau total afectate de furtună.
Tot la primărie am început introducerea încălzirii centrale făcând astfel economie de lemne pentru foc, Primăria fiind o instituție reprezentativă pentru comună.” a spus primarul comunei.
L-am întebat pe domnul primar Mircea Braiți ce proiecte de viitor are pentru comună:
Da, avem și proiecte de viitor care deja sunt aprobate, urmând a se întocmi contactele și publicarea pe SEAP. Avem proiecte pentru alimentarea cu apă a localităților Păulian și Berindia, apoi pentru Școala Gimnazială cu clasele V - VIII din Buteni, dorim să facem nu numai o reabilitare totală ci și o extindere a școlii cu patru săli de clase și trei laboratoare + un teren sintetic.
Desigur mai urmează reabilitarea școlilor din Berindia, Cuied și Păulian, apoi grădinițele din Buteni și Păulian. Proiecte pentru anul viitor avem și pentru tinerii din comună, pentru că doresc să construiesc un teren sintetic în fața Școlii cu Clasele I-V din Buteni dotat cu iarbă artificială și cu nocturnă, pe care dorim să îl începem deja din primăvară.
Domnule primar, cum stați pe plan cultural ?
Da, și pe plan cultural putem spune că am făcut tot posibilul ca în acest an să organizăm „Sărbătoarea Comunei Buteni” și pe această cale doresc să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi. Desigur, am mai avut și alte evenimente precum „Ziua Recoltei”, organizată de Școala Generală Buteni și vom avea și un concert de colinde în pragul sărbătorilor de iarnă, intenționând ca de la anul să organizăm pe raza comunei și niște activități sportive (în funcție de posibilități) pe care dorim să le promovăm an de an.
Țin să menționez că echipa de fotbal care este alcătuită în proporție de 90 % din jucători din Buteni, a terminat sezonul trecut pe locul I, iar în acest an suntem din nou pe primele două locuri. Pentru acest lucru doresc să mulțumesc tuturor celor implicați, antrenorului și jucătorilor, pentru faptul că duc cu mândrie faima comunei Buteni.
Pe plan administrativ pot să spun că am o colaborare foarte bună cu toți consilierii indiferent de culoarea politică, la fel și cu colegii din Primărie, care își duc la îndeplinire sarcinile de serviciu și doresc să le mulțumesc tuturor.
De asemenea mulțumesc și C.J. Arad și domnului președinte Iustin Cionca pentru susținerea proiectelor pe care le desfășurăm, pentru că ajutorul dânșilor ne-a fost de un mare folos, sperând ca și la anul care vine să fie alături de noi, deoarece cetățenii comunei au nevoie de aceste investiții.
Ce a-ți dori să transmiteți cetățenilor comunei Buteni?
Vreau să le spun că avem nevoie de susținerea lor, să aibă răbdare și încredere în administrația comunei pentru că vom face totul pentru ca Buteniul și satele aparținătoare să beneficieze de investiții și de un nivel de viață european, însă este nevoie de răbdare și toate se vor face pe rând.
De asemenea doresc să mulțumesc domnului Ioan Motrea și doamnei pentru faptul că se ocupă de Muzeul Satului Buteni de câțiva zeci de ani și păstrează vie tradiția și portul popular al comunei, pentru că Buteniul a fost întotdeauna un reper istoric, cultural și economic pe Valea Crișului Alb.
Vă mulțumesc d-le primar și doresc ca Dumnezeu să vă ajute să realizați tot ceea ce vă propuneți!