Jurnalistul, poetul și publicistul Petre Don a plecat în eternitate / UPDATE: Când va fi înmormântarea
Cultura și presa arădeană sunt mai sărace: jurnalistul, poetul și publicistul Petre Don a plecat în eternitate, în urma unei boli care l-a măcinat în ultimul timp. Avea 73 de ani.
Update 2 Când va fi înmormântarea
După cum vă informam, prima seară de priveghi a avut loc astăzi, începând de la ora 19, la capela Cimitirului Eternitatea din Curtici. Cea de-a doua seară de priveghi va avea loc mâine, de la aceeași oră, iar înmormântarea sâmbătă, la ora 13, de la Capela Cimitirului Eternitatea din Curtici.
Update 1 Când are loc priveghiul
Potrivit lui Dacian Don, fiul jurnalistului plecat în eternitate, priveghiul va avea loc astăzi și mâine, începând cu ora 19, la capela cimitirului din Curtici, înmormântarea nefiind încă stabilită.
Plin de un optimism debordabil, Petre Don mărturisea unui prieten comun imediat după aflarea diagnosticului că are încredere în medici și nu se teme de moarte. Din păcate însă inevitabilul s-a produs, iar Petre a plecat dintre noi, cu toate că mai avea atâtea cărți de scris și povești de spus.
Petre Don s-a născut la 3 martie 1951 la Curtici, localitate care i-a rămas în suflet tot timpul vieții.
A înființat prima publicație independentă din Vestul României
Dacă până în 1990 a lucrat ca tipograf la Tipografia Gutenberg Arad și la secția culturală a județului UTC Arad, în februarie 1990 a înființat prima publicație independentă de după Revoluție din Vestul României, „Litera de tipar“ nume provenit de la una dintre poeziile pe care a scris-o. A fost apoi redactor la Tribuna Aradului, Curierul Aradului, Reporter în Arad, Observator arădean, Oglinda și Glasul Aradului, unde a fost atât redactor, cât și corector și editorialist. De altfel, Glasul Aradului a fost ziarul de unde Petre Don a ieșit la pensie în momentul în care aceasta a rămas doar în format on-line.
Nu trebuie uitat că Petre a fost un mare suporter al UTA-ei, el fiind autorul sintagmei Lady UTA, cum îi plăcea să-și numească echipa de suflet.
Activitate literară intensă
Ca prozator și publicist, Petre Don a semnat și cu pseudonimele Alina Iliescu și Dan Patriu. A debutat publicistic în 1971 (Flacăra roșie) și literar în Excelsior (1973). Editorial a debutat în anul 1983 cu antologia de poezii „Noi Poesis“, pentru ca în perioada 1979-1986 să conducă Cenaclul literar „Poesis“. De menționat că poeziile sale au fost publicate în Cariatide, Viața Literar-Artistică, Aradul Literar, Arca, Steaua, Tribuna, Orizont și Luceafărul, iar începând cu 2014 a publicat recenzii literare în revista Arca.
În ceea ce privește volumele publicate amintim: Noi Poesis (antologie de poezie), 1983 în colaborare cu Dumitru Siniteanu; Voluptatea firescului (poezie) Editura Mirador, Arad, 2002; Pur și simplu (poezie), Editura Mirador, Arad, 2012; Gânduri ciobite (proză lirică scurtă, scrisă în colaborare cu Hedir Al-chalabi, una dintre colegele de la Glasul Aradului), Editura Mirador, Arad, 2012; Roua din adâncuri (poezie), Editura Mirador, Arad, 2013; Dialoguri Deschise (proză - convorbiri culturale – o colecție de interviuri realizate pentru Glasul Aradului), Editura Mirador, Arad, 2016; Povestiri din Cotidian (proză scurtă), Editura Gutenberg Univers, Arad, 2020.
Mai trebuie spus că numele său a apărut în dicționare și cărți precum: Dicționarul scriitorilor arădeni de azi, de Iulian Negrilă, Editura Mirador, 1997; Dicționarul presei arădene și Dicționarul jurnaliștilor arădeni, de Emil Șimăndan; Evoluția și tipologia presei arădene, de Melente Nica, Gabriela Groza și Emil Șimăndan, Editura Fundației Ioan Slavici, Arad, 2006; Limbă și stil în presa arădeană, de Carmen Neamțu, Editura Mirador, Arad, 2007; Mușchetarii Câmpiei de Vest, de Florin Bănescu, Editura Ivan Krasko, 2003; Cioburi de cristal, de Eugenia Ponta Pete, Editura MIRADOR, Arad, 2013 – unde semnează Prefața cărții; Ca la Carte, Exerciții de empatie, de Vasile Dan, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2020; Cinabre și maci, de Camelia Chifor, Editura Azbest Publishing, Șiria, 2021 – unde semnează Prefața cărții; Despre opera lui Eugen Dorcescu, de Mirela-Ioana Dorcescu, Editura MIRTON, Timișoara, 2021; Singurătăți comune, de Camelia Chifor, Editura Azbest Publishing, Șiria, 2022 – Semnează Prefața cărții; Floare de iris – o antologie de texte literare, de Iolanda Mirea, Târgu Jiu, 2022.
Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar familiei îi transmitem sincere condoleanțe!
Sursa foto: Facebook Petre Don