Inundațiile au făcut prăpăd: CJA alocă 828.000 de lei și cere Prefecturii să obțină de la Guvern despăgubiri pentru sinistrați / UPDATE: Prefectura promite ajutoare de urgență familiilor afectate de inundații
Ploile torențiale din ultim avreme s-au lăsat cu inundații în județul Arad, inundații care au făcut prăpăd. Cele mai calamitate zone sunt Hălmăgel, Slatina de Mureș, Bârzava, Conop, Tauț, Gurahonț, dar și alte localități din zona montană și colinară a județului Arad.
Update 1 Prefectura promite ajutoare de urgență familiilor afectate de inundații
Reprezentanții Prefecturii susțon că subprefectul Vasilică Damian și echipele mixte constituite prin ordin al prefectului, formate din angajați ai instituției, ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș”, ai administrațiilor bazinale de apă Mureș și Crișul Alb se află în teren pentru constatarea și evaluarea pagubelor provocate de revărsarea unor cursuri de apă în Bârzava, Vărădia de Mureș, Tauț, Bârsa, Gurahonț și Hălmăgel. „Subprefectul Vasilică Damian s-a aflat astăzi de dimineață în Bârzava și Vărădia de Mureș, Bârzava fiind localitatea cea mai afectată de inundații, urmând să se deplaseze în localitățile afectate de pe Valea Crișului Alb, dar și la Nădlac. În fiecare locație va asista la procesul de constatare și evaluare a pagubelor împreună cu membrii comisiei și cu primarii localităților”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii.
Reprezentanții instituției susțin că în ceea ce privește pagubele provocate unor obiective publice (drumuri, alte elemente de infrastructură, clădiri publice – dacă există) sunt așteptate rapoartele operative primite din partea comitetelor locale pentru situații de urgență, iar comisiile trebuie să întocmească procesele verbale care vor sta la baza unui proiect de hotărâre de guvern ce va fi trimis spre aprobare la București. „Familiile sau persoanele singure afectate de inundații vor primi un ajutor de urgență direct din partea Guvernului României, în baza Hotărârii de Guvern cu numărul 365 din 3 iunie 2019. Vor fi despăgubite familiile sau persoanele afectate de ploile abundente și fenomenele asociate acestora, respectiv alunecări de teren și fenomene meteorologice deosebite. Ajutoarele de urgență vor fi acordate pentru acele persoane ale căror locuințe ori bunuri de folosință îndelungată au fost distruse ori deteriorate semnificativ, după cum urmează: câte 3.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe și/sau bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de peste 90%; câte 2.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe și/sau bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție cuprinsă între 50-90%; câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe și/sau bunuri de folosință îndelungată au fost afectate în proporție de până la 50% inclusiv. Ajutoarele de urgență nominale se aprobă prin notă de către ministrul muncii și justiției sociale, pe baza borderourilor întocmite de către Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Borderourile vor fi vizate de primarii localităților afectate și de către Prefectul Județului Arad”, se mai arată în comunicat.
Cei de la Prefectură au ținut să precizeze că procedura de întocmire a borderourilor cerute prin HG 365/2019 a început în localitățile afectate, iar comisiile de constatare și evaluare a pagubelor produse de inundații își vor continua activitatea atât timp cât va fi nevoie, pentru acoperirea tuturor situațiilor existente.
Conform reprezentanților Consiliului Județean Arad, instituția a avut în permanență echipaje în localitățile calamitate de inundațiile grave din ultimele zile. Asta, în condițiile în care, în cursul acestei săptămâni, pe raza județului s-au produs fenomene meteo periculoase (ploi torențiale, viituri, scurgeri de ape și aluviuni de pe versanți) care au afectat sute de gospodării din mai multe localități, drumuri județene și podețe. „Echipajele Consiliului Județean Arad au început procesul de inventariere a pagubelor produse și au făcut demersuri pentru intervențiile de readucere la starea inițială a drumurilor județene și podețelor afectate. De asemenea, se fac eforturi pentru decolmatarea sistemelor de scurgere a apelor, pe o lungime de zeci de kilometri. Consiliul Județean Arad a sprijinit cu personal calificat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru evaluarea pagubelor”, se arată într-un comunicat de presă al CJA.
Cionca arată cu degetul înspre Guvern
Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, susține că a cerut Direcției Tehnice să aibă în permanență oameni pe teren și artă cu degetul înspre Guvern.
„Volumul de muncă este imens, dar trebuie să intervenim foarte rapid. Colaborăm cu primăriile afectate și am solicitat Direcției Tehnice a Consiliului Județean să aibă în permanență oameni pe teren, pentru intervenție și monitorizare. Nu pot însă să nu constat că Guvernul României acționează din nou cu mare întârziere, de parcă nu ar fi nicio inundație în județ. Solicit din nou Prefecturii Arad să intervină pentru despăgubirea extrem de rapidă a sinistraților, nu peste o jumătate de an, nu peste un an, nu la «anul și la mulți ani», ci în termenul cel mai scurt, ca oamenii să își poată repara gospodăriile. Consiliul Județean alocă astăzi 828 de mii de lei pentru refacerea drumurilor județene afectate, iar Prefectura să se asigure că județul Arad nu va fi și de data asta lăsat la urmă pe lista despăgubirilor, așa cum ne-a obișnuit Guvernul PSD în ultimii ani”, a declarat președintele CJA.
Mai trebuie spus că acesta a dispus ca astăzi, la nivelul Consiliului Județean Arad, să se reunească Comisia Tehnico-Economică pentru evaluarea necesarului financiar ce va fi alocat intervenției rapide pentru readucerea la starea bună a drumurilor județene și podețelor afectate.