Interviu cu Glad Varga, președintele Centrului Județean de Voluntariat. "Peste 175 de tineri au beneficiat de proiectul Leaders"
Glad Varga, președintele Centrului Județean de Voluntariat Arad, a fost și este implicat în mai multe proiecte destinate tinerilor. Despre unul dintre aceste proiecte ne va vorbi în rândurile de mai jos.
- Sunteți în faza de încheiere a unui proiect foarte important destinat tinerilor din Arad, proiectul Leaders. Care sunt concluziile?
- Proiectul Leaders este foarte important prin numărul celor implicați, mai bine zis numărul beneficiarilor. Este vorba de 175 de tineri care au avut oportunitatea unei pregătiri profesionale acreditate în urma căreia au primit certificate de absolvire recunoscute de către Ministerul Muncii. Concluziile vor fi trase în data de 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației, la masa rotundă pe care o vom organiza și la care vor participa mai multe entități publice și private cu activitate în domeniul educației, ocazie cu care se va încerca și identificarea direcțiilor de acțiune pentru anul 2017.
- Care sunt domeniile în care ați oferit această pregătire?
- Primul curs a fost destinat tinerilor care vor să activeze în zona voluntariatului, pe segmente specifice: cultură, tineret și sport, mediu și turism, social și sănătate. Apoi au fost cursuri de perfecționare în domeniul managementului de proiect, expert atragere de fonduri europene, comunicare organizațională și nu în ultimul rând, antreprenoriat. Toate aceste cursuri de perfecționare oferă, pe lângă certificare, oportunități profesionale pentru toți participanții, prin lărgirea ariei de competențe dobândite.
- Aveți feedback de la participanți?
- Bineînțeles. Și este unul foarte bun. Este fundamental pentru activitatea noastră. Acest feedback ne ajută să evaluăm eficiența cursurilor și să ne dimensionăm proiectele ulterioare. Avem deja o experiență importantă în acest domeniu și o activitate din ce în mai bogată, datorată în primul coordonatorilor de proiecte și cărora vreau să le mulțumesc și pe această cale pentru implicarea și dedicarea lor.
-Ați avut dificultăți în derularea proiectului?
- În derularea propriu-zisă nu. Dificultatea a fost în momentul înscrierilor și selecției, datorită numărului limitat de locuri. Sperăm ca anul viitor să putem înscrie mai mulți cursanți. O decizie în acest sens o vom lua după ce vom vedea câți dintre beneficiarii cursurilor, în special din rândul celor cu oportunități reduse (cu obstacole sociale, economice sau geografice) vor reuși să valorifice pe piața muncii cunoștințele dobândite. Păstrăm legătura cu participanții la aceste cursuri și le urmărim traiectoria profesională.
- De ce v-ați implicat în derularea de proiecte în domeniul educației, o zonă dificilă, cu rezultate care apar, dacă apar, doar pe termen mediu și lung?
- Întotdeauna am considerat că educația este singura cale asigură șanse reale pentru succesul profesional. Asigură temelia pentru orice construcție în orice domeniu, fie că este economic sau social. Și aici mă refer la experiența personală. Educația mi-a oferit instrumentele necesare valorificării oportunităților pe care le-am avut. De aici a apărut și dorința de-a oferi acces la educație și perfecționare tinerilor, pentru a le da o șansă în plus în drumul lor.
- Ce urmează pentru Centrul Județean Voluntariat Arad?
- Urmează o toamnă plină, în care finalizăm și alte proiecte, la fel de importante ca și proiectul Leaders, proiecte care ne dau speranțe pentru anul viitor, în care ne propunem să dublăm numărul de proiecte. Sperăm să vină alături de noi tineri la fel de entuziaști ca și noi, cu idei și inițiativă să putem duce la bun sfârșit tot ceea ce ne propunem.