Instalarea implantului dentar: cum, cui și de ce?
Implantologia este o ramură modernă a stomatologiei, care adesea este înconjurată de multe presupuneri și concepții greșite. Decizia de a pune implanturi este uneori controversată în rândul pacienților. Cu toate acestea, majoritatea acestor mituri se bazează pe date învechite și nu au o justificare fiabilă. Instalarea unui implant dentar este considerată în prezent o opțiune aproape fiziologică, estetică și fiabilă pentru refacerea danturii.
Ce este un implant dentar?
Un implant dentar este o structură din aliaj de titan sau bioceramic, care seamănă cu rădăcina unui dinte. Este plasat chirurgical în osul maxilarului. După fuziunea cu țesutul osos, devine un suport stabil pentru o coroană artificială sau o punte dentară. Materialele din care sunt realizate implanturile au proprietăți bioinerte, prin urmare nu sunt percepute de corp ca străine și pot fuziona împreună cu osul.
Când sunt necesare implanturile dentare?
Implantul dentar este indicat atunci când lipsesc unul sau mai mulți dinți, situație care afectează atât estetica, cât și funcționalitatea aparatului dento-maxilar. Aceste tulburări, la rândul lor, pot determina modificări patologice nu numai în cavitatea bucală, ci și probleme cu digestia, disfuncția articulației temporomandibulare etc.
În ciuda faptului că prețul unui astfel de tratament este destul de ridicat, pe termen lung acesta poate economisi atât timp cât și bani pentru pacient.
Etapele intervenției
Înainte de a pune un implant dentar, se efectuează o consultație inițială, care implică o conversație între medic și pacient, o examinare aprofundată a istoricului medical, o examinare a cavității bucale și întocmirea unui plan de refacere a danturii.
Următorul pas al tratamentului este asanarea cavității bucale. Înainte de plasarea unui implant dentar, trebuie mai întâi efectuată o igienă orală cuprinzătoare. Curățarea plăcii și a tartrului, tratamentul leziunilor carioase ale dinților și a tuturor focarelor inflamatorii din cavitatea bucală este o etapă importantă în pregătirea pacientului pentru intervenția de implant dentar.
Intervenția de implant dentar constă în inserarea unei rădăcini artificiale de titan în osul maxilarului. Pe ea se instalează o coroană, iar rezultatul este acela că dintele artificial nu diferă de cel real nici prin aspect, nici prin funcționalitate.
De ce este necesar implantul dentar?
Mulți oameni se confruntă cu problema pierderii dinților. Dar nu toată lumea înțelege ce consecințe presupune acest lucru. În cea mai mare parte, suntem îngrijorați de estetică - cum va arăta zâmbetul după extracția dinților. Dacă absența sa este imperceptibilă din punct de vedere vizual, mulți nu se grăbesc să restabilească integritatea danturii. Dar a crede că lipsa unuia sau chiar a câtorva dinți nu este o problemă atât de mare este fundamental greșit.
Absența unui singur dinte cauzează:
- deformarea dentiției;
- pierderea volumului osos la locul extracției;
- malocluzie;
- redistribuirea și creșterea sarcinii masticatorii pe alți dinți.
În absența mai multor dinți, pot apărea tulburări de dicție și chiar se pot schimba trăsăturile feței (buzele se înfundă, colțurile gurii cad, bărbia și pliurile nazolabiale devin mai pronunțate).
Cea mai progresivă procedură pentru restabilirea integrității dentiției este implantul dentar. Este o metodă de tratament sigură, puțin traumatică și vă permite să rezolvați complet problema.
Avantajele incontestabile ale implantului dentar sunt:
- păstrarea integrității dinților vecini;
- încetarea proceselor de atrofie a țesutului osos;
- distribuirea uniformă a sarcinii masticatorii;
- incapacitatea de a distinge vizual un implant de un dinte viu.
- îngrijirea orală pentru implanturi este simplă.
- implanturile pot fi plasate de la vârsta de 18-20 de ani, după ce formarea și creșterea țesutului osos s-a încheiat complet în corp; vârsta superioară nu este limitată.