ÎNCEPE: Rusia a atacat Ucraina (VIDEO); preşedintele Iohannis condamnă agresiunea Federaţiei Ruse / UPDATE: Putin ar fi găsit ţapul ispăşitor pentru eşecul de până acum din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters. Mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare, scrie realitatea.net.
Update 54 Putin ar fi găsit ţapul ispăşitor pentru eşecul de până acum din Ucraina
Potrivit ultimelor date de la Moscova, preşedintele rus îl va „numi” pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, responsabil pentru eşecurile Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, scrie realitatea.net. Acest lucru a fost anunţat pe Facebook de fostul deputat al Dumei de Stat, Ilya Ponomarev: „Şoigu a fost numit ţap ispăşitor pentru eşecurile din Ucraina. Acum corupţia şi postscriptele din armată vor fi dezvăluite.”
Rămâne de văzut dacă informaţia se va verifica sau nu.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 53 Rusia oprește gazul pe conducta Yamal
Conducta rusă Yamal-Europa oprește toate livrările de gaz către vest. fluxul din Rusia către Germania a fost acum suspendat pe termen nelimitat, scrie stipesurse.ro.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 52 Oamenii din Herson susțin că bărbații sunt prinși și luați de ruși
Oamenii din orașul ucrainean Herson au fost supuși violenței trupelor ruse, a declarat vineri un locuitor al orașului pentru CNN. Acesta a avertizat că situația în interiorul orașului se deteriorează.
„Nu putem ieși afară”, a spus acesta. „Bărbații sunt prinși și luați”, scrie digi24.ro.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 51 Cea mai mare centrală nucleară din Europa - în flăcări, din cauza bombardamentelor
Cea mai mare centrala nucleară din Europa, de la Zaporojie, a fost în flăcări, vineri dimineață. Timp de două ore, pericolul a fost iminent. Ministrul ucrainean de externe a făcut apel către Rusia să înceteze bombardamentele pentru a evita o catastrofă, scrie realitatea.net.
Intrați AICI pentru detalii.
Sursa foto: antena3.ro
Update 50 Cum s-a încheiat cea de a doua rundă de negocieri
A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurată joi, la o săptămână de la începerea invaziei ruse în Ucraina, s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare, a declarat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, care a anunţat că va urma încă o rundă de negocieri, relatează Reuters, AFP şi EFE, citate de Agerpres.
„Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam”, a afirmat Podoliak. Totuşi, a adăugat el, „părţile au ajuns la o înţelegere asupra creării în comun de coridoare umanitare, cu o încetare temporară a focului'', dar ''nu peste tot, ci numai în acele locuri unde coridoarele umanitare pot fi stabilite va fi posibilă o încetare a focului pe perioada evacuării”, scrie digi24.ro.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 49 Primul general rus ucis în Ucraina
Generalul-maior rus Andrei Suhovetski ar fi fost ucis în Ucraina. Informația a fost transmisă joi, 3 martie, de surse militare citate de presa ucraineană, scrie comisarul.ro.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 48 Armata rusă şi-a schimbat strategia
Armata rusă și-a schimbat strategia în războiul din Ucraina după eșecul din primele zile de confruntări și a trecut de la blitzkrieg-ul dorit de Kremlin la o ”anihilare lentă” a armatei Ucrainei, arată o analiză a Pentagonului, citată de CNN.
Motivul schimbării radicale e dat de eșecul primelor zile de operațiuni. În locul unui succes rapid și a capturării Kievului, armata rusă s-a văzut confruntată cu o rezistență majoră, ceea ce a dus la blocarea operațiunilor inițiale și pierderi masive.
Trei sunt cauzele eșecului operațiunii blitzkrieg: rezistența peste așteptări a armatei ucrainene, lipsa oricărei cooperări din partea populației și autorităților ucrainene (așa cum se așteptau planificatorii militari ruși) și problemele logistice ale armatei rus (lipsa de carburant, moral scăzut al trupelor).
Ca urmare a eșecului inițial, Rusia a tecut la noua strategie: anihilarea lentă a armatei ucrainene, cu bombardamente care vizează atât ținte militare, cât și ținte civile, scrie comisarul.ro.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 47 Care sunt cele patru țări care au votat alături de Rusia la ONU
Potrivit digi24.ro, Organizația Națiunilor Unite a acordat un vot copleșitor pentru rezoluția prin care este condamnată invazia rusească în Ucraina și a cerut retragerea imediată a armatei ruse din țara vecină, într-o nouă expresie a indignării produse la nivel global de agresiunea rusească.
Rezoluția a fost votată în cadrul unei sesiuni de urgență a ONU, scrie The Guardian.
Dintre cei 193 de membri, 141 au votat în favoarea rezoluției, 35 s-au abținut, iar 5 au votat împotrivă. Țările care au susținut Rusia au fost Coreea de Nord, Siria, Eritreea, și Belarus.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 46 Putin îl vrea pe fugarul Ianukovici din nou în fruntea Ucrainei
Fostul preşedinte ucrainean fugar Viktor Ianukovici se află acum la Minsk. Potrivit publicaţiei Ukrainskaia Pravda, Kremlinul ar putea încerca să-l proclame „preşedintele” Ucrainei acolo. Acesta este unul dintre scenariile Federaţiei Ruse, scrie adevarul.ro.
Intraţi AICI pentru detalii.
Sursa foto: g4media.ro.
Update 45 Pierderi grele pentru ruşi după o săptămână de RĂZBOI
De la începutul invaziei trupelor rusești în Ucraina, pierderile ocupanților se ridică la peste 5.840 de oameni, transmite ziarul ucrainean Unian.net.
Acest lucru a fost raportat în Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, printre pierderi s-au numărat până la 211 tancuri, 862 de unități de vehicule blindate de luptă, scrie comisarul.ro.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 44 Putin - trădat de FSB, care a oferit informații ucrainenilor despre cecenii trimiși să-l ucidă pe Zelenski
Reprezentanţi ai FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) au oferit informaţii Kievului despre cecenii trimişi în Ucraina cu scopul de a-l asasina pe Volodimir Zelenski, ceea ce a dus la eliminarea grupului, a spus secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov, scrie digi24.ro.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 43 Rachetele ruşilor au lovit turnul televiziunii din Kiev
Noi imagini din Kiev arată bombardamente la periferia capitalei, în contextul în care un convoi masiv de trupe rusești a ajuns la marginea orașului. Rachetele au țintit și turnul televiziunii. A fost lovit centrul de transmisie, iar emisia canalelor TV a fost întreruptă, scrie digi24.ro.
Intraţi AICI pentru detalii.
Sursa foto: zdg.md
Update 42 Ucrainenii susţin că Putin comite crime de război
Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, cere mai multe sancțiuni internaționale împotriva Rusiei, după atacul „barbar” asupra orașului Harkov, relatează The Guardian.
„Rachete barbare rusești atacă Piața Libertății din centrul și cartierele rezidențiale din Harkov. Putin nu poate distruge Ucraina. El comite crime de război din furie, ucide civili nevinovați”, a scris Kuleba pe Twitter. scrie digi24.ro.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 41 Parlamentul European votează mâine o rezoluţie cu privire la candidatura Ucrainei
Parlamentul European va adopta marți o rezoluție prin care solicită instituțiilor UE să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat UE Ucrainei și, între timp, să continue să lucreze pentru integrarea în piața unică a UE, scrie hotnews.ro, care citează The Guardian.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 40 Cu ce rezultate s-a încheiat prima rundă de negocieri
Prima rundă de negocieri dintre Ucraina și Rusia s-a încheiat fără o concluzie concretă. Părțile s-au angajat să continue discuțiile, o nouă rundă va avea loc la granița Belarus-Polonia, scrie digi24.ro.
„Părțile merg în capitalele lor și părțile s-au înțeles ca în viitorul imediat apropiat să mai avem o rundă de negocieri unde temele abordate vor face pași concreți. Urmatoarea rundă de negocieri va fi la granița Belarus-Polonia”, a declarat consilierul președintelui Zelenski, Mihail Podoleac.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 39 Zelenski a semnat cererea Ucrainei de a adera la UE
Președintele Volodimir Zelenski a semnat deja cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, scrie realitatea.net.
La ceremonia de semnare au participat președintele Radei Supreme Ruslan Stefachuk și prim-ministrul Denys Shmyhal.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 38 Rusia ar putea duce arme nucleare în Belarus; ce spun liderii UE
UE a avertizat că Rusia va începe să pună arme nucleare în Belarus, odată cu decizia de a renunța la neutralitatea nucleară, scrie digi24.ro Este o decizie „foarte periculoasă”, avertizează Josep Borrell, șeful diplomației europene.
„Știm ce înseamnă pentru Belarus această decizie. Înseamnă că Rusia va pune arme nucleare în Belarus și aceasta este o direcție foarte periculoasă”, spune Borrell.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 37 Preşedintele Zelenski cere ca Ucraina să fie primită în UE în... procedură de urgenţă
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere ca țara sa să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgență. El spune că soldații ucraineni nu luptă doar pentru țara lor, ci pentru toată Europa, scrie digi24.ro.
„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”, a spus el într-un mesaj televizat.
Intraţi AICI pentru detalii.
Sursa foto: Profimedia Images via digi24.ro
Update 36 Preşedintele Zelenski mulţumeşte României
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni, la orele amiezii, un mesaj de recunoștină pentru România și i-a mulțumit președintelui Klaus Iohannis pentru sprijinirea aderării țării sale la Uniunea Europeană.
„Sunt recunoscător României pentru contribuția sa semnificativă la capacitățile de apărare ale țării noastre. Îi sunt recunoscător lui Klaus Iohannis pentru sprijinirea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Simțim sprijinul politic și de apărare al partenerilor noștri”, este mesajul postat pe Twitter de Zelenski.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 35 Au început negocierile din Belarus
Au început primele discuții între Rusia şi Ucraina, cele două țări implicate în război. Întâlnirea crucială are loc în Belarus. Ținta negocierilor: încetarea imediată a focului și retragerea trupelor din Ucraina, scrie realitatea.net.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 34 Primarul Kievului dezminte că oraşul a fost încercuit, cum a declarat iniţial
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a dezmințit declarația privind încercuirea capitalei, acuzând rușii că i-au clonat pagina oficială de Instagram și că duc și un război informațional, pe lângă cel din teren. Totuși, declarația a fost făcută într-un interviu pentru agenția Associated Press, scrie digi24.ro.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 33 Rușii au încercuit Kievul
Vitali Kliciko, primarul Kievului, a anunțat că orașul este încercuit, potrivit Digi 24. Astfel, potrivit sursei citate, nimeni nu mai poate ieși din capitală.
Sursa foto: dw.com
Update 32 UE trimite arme în Ucraina
Uniunea Europeană a anunțat că intenționează să înceapă furnizarea de arme către Ucraina. Este prima dată când UE ia o astfel de decizie, relatează BBC.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că această decizie marchează un „moment de cotitură”, scrie digi24.ro.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 31 Negocieri în Belarus
Liderii de la Moscova și Kiev s-au pus de ACORD în privința unor negocieri privind criza din regiune, potrivit Realitatea Plus. Întâlnirea are loc în Belarus, așa cum a solicitat, inițial, Moscova, însă nu în capitală, ci undeva la granița dintre Ucraina și țara vecină. Potrivit Realitatea Plus, prima condiție pusă de Kiev este încetarea focului și retragerea trupelor rusești, scrie realitatea.net.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 30 Putin îşi pune forţele nucleare în stare de alertă specială în urma „sancţiunilor ilegitime ale Occidentului”
Președintele Vladimir Putin a decis punerea forțelor nucleare ruse “în stare de alertă specială”, ca răspuns la „sancțiunile ilegitime ale Occidentului”, informează biziday.ro.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 29 România trimite în Ucraina echipamente militare, muniţie, combustibil şi alte ajutoare în valoare de trei milioane de euro
România vine în sprijinul Ucrainei cu ajutoare în valoare de trei milioane de euro. „Guvernul României a decis ca, după ce, în Ucraina, a ajuns deja o primă tranșă de medicamente și echipamente sanitare donate de țara noastră, astăzi să fie transmisă o a doua tranșă de ajutoare în valoare totală de 3 milioane de euro, constând în: combustibili, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apă și medicamente. Totodată, Guvernul României anunță disponibilitatea de a prelua răniţii ucraineni în spitalele din rețeaua militară și civilă din țara noastră. Până la acest moment, pe platforma anunțată ieri de Guvernul României, "Împreună ajutăm mai mult", care este gestionată de Cancelaria prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, până la 6.00 dimineața, erau deja centralizate 1.269 de oferte de sprijin din partea societății civile, agenților economici, altor categorii de voluntari, constând în alimente, apă, medicamente, cazare, transport, alte forme de sprijin care vor începe deja să fie distribuite în conformitate cu nevoile existente față de situația din Ucraina”, a anunţat astăzi Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Intraţi AICI pentru detalii şi VIDEO.
Fotografia are rol ilustrativ
Sursa foto: diez.md
Update 28 Ucraina înființează o legiune străină internațională
Ucraina înfiinţează o legiune străină ,,internaţională", pentru voluntari din străinătate, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o declaraţie citată de Reuters.
,,Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră", notează Zelenski în declaraţia citată, scrie comisarul.ro.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 27 Kievul rezistă în fața atacului rusesc
Kievul rezistă eroic, după ce armata rusă a lansat ofensiva pe toate fronturile. Capitală a a fost lovită cu rachete, iar populația avertizată că ar putea urma raiduri aeriene. În această dimineață, oficiali ucraineni au anunțat că orașul este sub controlul total al forțelor de rezistență. La Vasilkpv, o localitate aflată la mică distanță de Capitală, un terminal petrolier a luat foc, după ce a fost lovit de obuze și există riscul unui dezastru ecologic. Și la Harkov, dar și în alte orașe importante s-au dat lupte grele. Bilanțul victimelor în a treia zi de război în Ucraina a ajuns la 210 civili uciși, dintre care 6 sunt copii, peste 1.100 de răniți, scrie realitatea.net.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 26 Lovitură grea pentru Rusia: sunt șanse mari să fie exclusă din sistemul SWIFT
Italia, Franța, Cipru și-au exprimat acordul pentru excluderea Rusiei din sistemul interbancar de comunicaţii internaţionale SWIFT, anunță autoritățile de la Kiev, care au purtat discuții cu țările europene. Acordul Ciprului era considerat important, deoarece este o destinație majoră a investițiilor rusești. Premierul Poloniei a declarat sâmbătă că și Ungaria și-a dat acordul pentru această măsură aplicată Moscovei. Germania a anunțat că vrea restricții „țintite și funcționale”, scrie digi24.ro.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 25 Câți refugiați ucraineni au intrat astăzi în România
Potrivit Poliției de Frontieră numărul refugiaților ucraineni care au intrat astăzi în România este de peste 11.000.
,,În data de 26.02.2022, în intervalul orar 00.00-18.00, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 54.661 de persoane (creştere de 3,6% faţă de ziua precedentă), dintre care 11.183 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 4,5%).
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în Romania 5.312 cetăţeni ucraineni (creştere de 5,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 4.459 cetăţeni ucraineni (creştere de 5,5%).
Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 46.072 de persoane (în scădere cu 11,6%), dintre care 5.532 cetăţeni ucraineni ( în creştere cu 2,4%).
În data de 26.02.2022, în intervalul orar 00.00-18.00, 82 de persoane au solicitat acordarea unei forme de protecţie a statului român în punctele de trecere a frontierei, fiind preluate de reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări", transmite Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
Update 24 ,,Măcelarii" ceceni ai lui Kadîrov au ajuns în Ucraina
Liderul cecen Ramzam Kadîrov a anunțat că s-a deplasat împreună cu luptătorii săi, supranumiți ,,măcelarii" în lumea occidentală, în Ucraina, pentru a se alătura trupelor rusești, scrie BBC.
Într-un video postat online, Kadîrov afirmă că forțele cecene au capturat până acum o bază militară ucraineană, fără a suferi pierderi, informează digi24.ro.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 23 Noaptea minții: fostul ,,președinte" al Rusiei vrea ruperea relațiilor diplomatice cu Occidentul și amenință că țara sa va naționaliza proprietățile ,,dușmanilor"
Potrivit lui Dmitri Medvedev, fostul ,,președinte" al Rusiei, de fapt interpusul lui Putin în fruntea Federației Ruse, pe vremea când Constituția îl împiedica pe actualul ,,țar" să stea prea mult la Kremlin, este timpul „să se pună lacătul pe ambasade”.
Dmitri Medvedev a mai spus că Moscova îşi va continua operaţiunile în Ucraina până când va realiza obiectivele fixate de preşedintele Vladimir Putin, scrie economica.net.
Intrați AICI pentru detalii.
Același Medvedev amenință că Rusia va naționaliza proprietățile cetățenilor americani și UE, ca răspuns la sancțiuni: „Lucrurile cele mai interesante abia încep”, a mai spus fostul președinte, conform libertatea.ro.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 22 Câţi civili NEVINOVAŢI au fost ucişi şi răniţi până acum; printre victime se află şi COPII
198 de civili au murit nevinovați în războiul din țara vecină, iar peste 1100 sunt răniți, potrivit ministrului Sănătății din Ucraina. Printre persoanele ucise se află și trei copii, scrie realitatea.net.
„Din păcate, conform datelor operaționale, avem 198 de morți, dintre care 3 copii, 1115 răniți, dintre care 33 copii”, a spus ministrul.
Intraţi AICI pentru detalii.
Sursa foto: libertatea.ro
Update 21 Proteste de amploare împotriva lui Putin în Georgia, o altă ţară „pacificată” de Rusia
Proteste de amploare în Georgia față de războiul declanșat de Rusia. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile din Tbilisi, Georgia. Oamenii s-au mobilizat pentru a susţine Ucraina şi protestează faţă de decizia lui Putin de a intra cu armata în această ţară. Au avut loc manifestații și la Dublin, Roma, Sankt Petersburg, scrie digi24.ro.
Intraţi AICI pentru detalii.
Vă reamintim că în 2008, Rusia a invadat Georgia, bineînţeles „pentru a pacifica ţara”, iar o cincime din teritoriul georgian este controlat și acum de forțe pro-ruse.
Update 20 Rusia ar fi suferit pierderi grele în urma invaziei
Ministerul Apărării de la Kiev a afirmat că armata rusă a „pierdut” 2.800 de soldaţi, relatează dpa, citată de Agerpres. De asemenea, ministerul a estimat că până la 80 de tancuri, peste 500 de alte vehicule militare, zece avioane militare şi şapte elicoptere au fost distruse, potrivit dcnews.ro.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 19 FORȚA de reacție rapidă pentru apărarea colectivă - activată de NATO
NATO va trimite structuri ale forţei sale de reacţie rapidă în ţările membre şi va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv pentru apărare aeriană, a anunţat vineri seară secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după încheierea summitului NATO organizat prin videoconferinţă în contextul invaziei militare ruse asupra Ucrainei, relatează Reuters. „Acum desfăşurăm forţa de reacţie a NATO pentru prima dată în contextul apărării colective”, a declarat secretarul general.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 18 Liderii Europei, șocați după ce președintele Zelensky le-a transmis că s-ar putea să fie ucis în următoarele ore
Liderii europeni au rămas șocați după ultima convorbire video cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care li s-a adresat ca și cum și-ar fi luat adio de la ei, a declarat vineri premierul bulgar Kiril Petkov, scrie digi24.ro.
„A fost o discuție foarte emoționantă. Președintele Zelenski, care era într-un buncăr, a apărut și ne-a spus: Nu știu dacă o să vă mai văd vreodată, pentru că sunt pe lista de ținte (a Rusiei)”, a declarat Kiril Petkov într-o discuție cu jurnaliștii pe marginea summitului extraordinar UE, care are loc vineri, potrivit Euractiv.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 17 Președintele Ucrainei le cere europenilor cu pregătire militară să meargă să lupte cu rușii
Conform digi24.ro, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut vineri omologului său rus Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor pentru a opri operaţiunea militară lansată joi de Rusia asupra Ucrainei, liderul de la Kiev cerându-le în acelaşi timp cetăţenilor europeni care au pregătire militară în confruntări armate să vină să lupte în Ucraina.
Intrați AICI
Update 16 Kremlinul ameninţă Occidentul cu măsuri de retorsiune „simetrice sau asimetrice”
Kremlinul a ameninţat, la rândul său, cu măsuri de retorsiune „simetrice sau asimetrice” la sancţiunile impuse de către Occident Rusiei, după ce a invadat Ucraina. „Măsuri de retorsiune vor urma, evident”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „În ce măsură vor fi simetrice sau asimetrice va depinde de analiza restricţiilor impuse Rusiei”, a mai precizat acesta. el, scrie adevarul.ro.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 15 Ce condiţii pun ruşii pentru a începe negocierile
Kremlinul anunță că a luat notă de disponibilitatea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a discuta despre un potenţial statut neutru al Ucrainei. Dar nu fără condiții. În același timp, Kremlinul mai spune că nu poate dezvălui nimic despre posibile discuţii între liderii celor două ţări. Pe de altă parte, șeful diplomației ruse este mult mai tranșant: „negociem dacă depuneți armele”, scrie realitatea.net.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că așteptările Moscovei de la Kiev au rămas neschimbate. Este vorba de aderarea la NATO a Ucrainei. Moscova a cerut garanții că Ucraina nu va adera niciodată la NATO și nu va permite Alianței să desfășoare trupe și arme pe teritoriul său.
Șeful diplomației ruse este însă mai tranșant. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat vineri că Moscova este dispusă să discute cu Kievul, însă numai după ce armata ucraineană va depune armele, transmit Reuters şi AFP.
Lavrov a menționat că scopul principal al ofensivei Rusiei este demilitarizarea și denazificarea Ucrainei și că „nimeni nu dorește ocuparea Ucrainei”, ci obiectivul este eliberarea de „opresiune” a ucrainenilor.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 14 Armata rusă a intrat în Kiev
Potrivit Digi24, Armata rusă a reuşit în această dimineaţă să intre în Kiev. Asta, în condiţiile în care încă din seara zilei de ieri analiştii militari occidentali susţineau că este o chestiune de ore până ce Kievul va fi ocuat de forţele trimise de Putin „să pacifice” Ucraina. La Kiev însă s-au dat şi se dau lupte grele.
Update 13 Franța va accelera desfășurarea de militari în România
Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat, vineri, la Bruxelles, că Franţa va accelera desfăşurarea de militari în România, în cadrul NATO, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către armata rusă, scrie realitatea.net.
Franţa a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că intenţionează să trimită ,,mai multe sute" de soldaţi în România, în cadrul unei posibile dislocări NATO.
Inttați AICI pentru detalii.
Update 12 Ucraina a pierdut legătura cu Insula Șerpilor
Cu puțin timp în urmă, Ucraina a anunțat că a pierdut legătura cu Insula. Potrivit oficialilor de la Kiev, Insula a fost atacată de nouă nave, scrie realitatea.net.
Intrați AICI pentru detalii.
Trupele ruse au ajuns astfel la 45 de kilometri de țărmul românesc.
Update 11 Americanii trimit 7.000 de militari în Europa
Secretarul american al Apărării a ordonat trimiterea a 7.000 de militari americani în Europa, a declarat reporterilor un înalt oficial al apărării la scurt timp după conferința de presă a președintelui american Joe Biden, potrivit CNN.
Biden a spus că a autorizat „desfășurarea forțelor terestre și aeriene deja staționate în Europa” în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România. El a mai spus că a autorizat ca „capacități suplimentare” să fie trimise în Germania ca parte a răspunsului NATO, inclusiv unele forțe care au fost puse în așteptare cu câteva săptămâni în urmă, informează digi24.ro.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 10 Joe Biden anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei
Președintele SUA, Joe Biden, a susținut o conferință de presă, joi seara, în care a anunțat noi sancțiuni devastatoare pentru Rusia, după ce Vladimir Putin a ordonat invazia mortală. Președintele american a declarat că Vladimir Putin poartă întreaga responsabilitate pentru atacul asupra Ucrainei, scrie realitatea.net.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 9 În Rusia au loc proteste masive
În Rusia au loc proteste masive împotriva invaziei din Ucraina. Potrivit unor informații regimul președintelui Putin ar fi operat peste 700 de arestări în nu mai puțin de 42 de orașe, cele mai multe la Moscova.
Update 8 Trupe rusești au atacat Insula Șerpilor
Nave rusești au atacat Insula Șerpilor, susține Serviciul Graniței de Stat din Ucraina, într-un comunicat postat pe Facebook joi, 24 februarie, în jurul orei 16.00.
Potrivit sursei citate, Insula Șerpilor, aflată la 40 de kilometri est de localitatea românească Sulina, ar fi în continuare atacată, inclusiv cu mijloace aeriene, scrie comisarul.ro.
Intrați AICI pentru detalii.
Insula Șerpilor este un teritoriu care a aparținut României până în 1948, când a fost anexată ilegal de URSS.
Update 7 Centrala de la Cernobîl a fost ocupată; se dau lupte grele la Harkov
Potrivit unor surse, rușii ar fi capturat centrala de la Cernobîl. De asemenea, existau informații că personalul centralei ar fi fost luat ostatic.
În continuare se dau lupte grele în zona Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. Se pare că rușii își propun să încercuiască Kievul.
Update 6 Se dau lupte la Cernobîl
Armata rusă a pătruns în Ucraina de pe teritoriul Belarusului prin zona fostei centrale nucleare Cernobîl, situată în nordul țării, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Ucraina. În apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl au loc lupte, scrie digi24.ro.
Intrați AICI pentru detalii.
Update 5 Ruşii anunţă că vor bombarda Kievul
Potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS, rușii vor bombarda Kievul la ora 18:00. Alarmele antiaeriene au început să sune din nou, semn că se pregătesc de un nou atac. Primarul a cerut populației să se grăbească spre adăposturi. În plus, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele lui Vladimir Putin vor să atace centrala de la Cernobîl.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 4 NATO va activa planurile de apărare a Europei de Est, pentru PRIMA DATĂ în istorie
Potrivit digi24.ro, NATO va activa planurile de apărare pentru Europa de Est pentru prima dată în istoria sa, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, au declarat joi pentru DPA surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
Comandantul-şef al NATO va primi mai multe puteri şi va putea, de exemplu, să ceară şi să decidă desfăşurarea de trupe. NATO va desfăşura forţe suplimentare în Europa de Est şi „va lua măsuri adiţionale pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţei”, după atacul Rusiei în Ucraina, şi va organiza vineri un summit de urgenţă.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 3 Unii refugiaţi români din Ucraina vin pe jos pe la Vama Sighetul Marmaţiei
Românii din Ucraina au început să se refugieze din calea războiului. Potrivit fanatik.ro, primele familii de români au ajuns deja la Vama Sighetul Marmaţiei, fiind situaţii în care aceştia trec pe jos prin punctul de trecere a frontierei. Conform informațiilor, românii sosiți în țară au venit la familii, căci ei au rude în țară, și nu este nevoie să fie duși la taberele de refugiați. De asemenea, aceștia au declarat că au revenit în România pe termen nedeterminat, având în vedere faptul că la ei în țară a izbucnit un război de joi dimineață, de la primele ore.
Intraţi AICI pentru detalii.
Update 2 Ruşii vor „să pacifice” şi Transnistria
Potrivit unor surse, ruşii ar intenţiona „să pacifice” şi Transnistria, republică separatistă înfiinţată în anii 90 pe teritoriul Republicii Moldova.
Până una alta, războiul din Ucraina se duce pe toate fronturile. Sunt date concrete precum că rușii atacă Ucraina şi din Transnistria. Autoritățile ucrainene au publicat o listă cu regiunile care sunt sub asediu, scrie bzi.ro.
Intraţi AICI pentru detalii.
Oficial, ministrul rus al Apărării a anunţat că au început exerciţii militare în Belarus şi Transnistria.
Update 1 Au fost activate punctele militare de comandă ale ARMATEI ROMÂNE
Ministerul Apărării informează dimineaţa că, având în vedere situaţia de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuţii în monitorizarea situaţiei şi coordonarea forţelor şi mijloacelor destinate situaţiilor concrete care pot apărea, scrie wall-street.ro.
„Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a luat toate măsurile necesare de reacţie, atât cele care revin în mod direct instituţiei, precum şi cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului naţional de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituţională, elaborate din timp", precizează autoritățile, conform Agerpres.ro.
Intraţi AICI pentru detalii.
Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Reuters, potrivit realitatea.net.
Intraţi AICI pentru detalii şi VIDEO.
„Astăzi, 24 februarie, la ora 5.00 Forțele Armate ale Federației Ruse au început bombardamentul intensiv al unităților noastre din est și au lansat și lovituri cu rachete-bombă pe aeroporturile din Borîspil, Ozerne, Kulbakino, Ciuhuiiv, Kramatorsk, Ciornobaiivka, și așa mai departe asupra unor obiective militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Totodată, agresorul a lansat bombardamente de artilerie ale teritoriului și așezărilor Ucrainei de-a lungul frontierei de stat.
Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei luptă împotriva atacului aerian. Forțele de apărare ale statului sunt pregătite de luptă, ocupate și mențin poziții defensive. Situația este sub control”, transmite Statul Major al Armatei Ucrainene, conform digi24.net.
Serviciul de Frontiera din Ucraina spune că Belarusul atacă, altături de Rusia, Ucraina. Sunt folosite artilerie, echipamente grele și arme de foc. Atacurile de la frontieră au loc dinspre nord, est și sud, dinspre Rusia, Belarus și Crimeea.
În imaginile care apar pe rețelele sociale, pot fi observate trupe de densat rusești parașutate în orașul ucrainean Harkov, iar în Kiev a fost dată alarma.
Intraţi AICI pentru detalii şi VIDEO.
Potrivit unor surse, Armata Ucraineană ar fi primit ordin să nu tragă, pentru... a nu-i provoca pe ruşi.
Pe de altă parte, trebuie spus că, potrivit hotnews.ro, presedintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, susține că armata țării sale nu a luat parte la invazia lansată de Rusia în Ucraina.
Intraţi AICI pentru detalii.
Ce mesaj transmite preşedintele Iohannis
Potrivit presidency.ro, site-ul Administraţiei Prezidenţiale, președintele Klaus Iohannis, condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
„Această conduită, care urmează recunoașterii ilegale de către Federația Rusă a «independenței» autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei, reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale.
România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional.
În mod regretabil, în ciuda eforturilor intense la nivel european și euroatlantic de dezescaladare a situației, Federația Rusă, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, forul-garant al păcii și securității mondiale, a ales calea folosirii forței armate, în contradicție manifestă cu dispozițiile Cartei ONU.
Federația Rusă a dovedit încă o dată că nu este interesată de oferta de dialog constructiv și responsabil avansată de comunitatea europeană și euroatlantică, ci a urmărit constant și intenționat confruntarea și impunerea prin forță a pretențiilor sale, subsumate logicii desuete a așa-ziselor sfere de influență.
România atrage atenția că Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns.
Președintele Klaus Iohannis exprimă solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmă sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.
Președintele României solicită oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei. Pe aceste baze, șeful statului român face un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și afectarea în orice fel a siguranței civililor. România este gata să ofere asistență umanitară Ucrainei. În același timp, România avertizează împotriva oricărei acțiuni ostile la adresa membrilor comunității române din Ucraina și este gata să acorde sprijinul necesar.
Totodată, Președintele Klaus Iohannis asigură toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, este pregătită să ofere asistența consulară necesară.
Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă. Președintele Klaus Iohannis subliniază că cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa”, transmite Administraţia Prezidenţială.
Sursa foto: stirileprotv.ro; Twiter via digi24.ro; libertatea.ro; diez.md; Profimedia Images via digi24.ro; dw.com; zdg.md, antena3.ro
,