„Hipnoza nu înseamnă controlul minții”
Despre hipnoza ca terapie se va vorbi în cadrul Webinarului Gratuit „Hipnoza, terapie prin puterea minții”, marți 22 februarie, orele 19.00. Până atunci, pentru cei curioși, iată un inedit interviu cu hipnoterapeutul arădean, Florina Cotuna.
Patru întrebări despre hipnoză pentru hipnoterapeutul arădean Florina Cotuna.
Putem vorbi desprepersoane ce nu pot fi hipnotizate?
În primul rând trebuie să spun clar și răspicat: dacă o persoană nu își dorește să fie hipnotizată, atunci nu se întâmplă. Hipnoterapia este o artă care respectă liberul arbitru al fiecărei persoane. Am avut pacienți la cabinet care au refuzat să fie hipnotizați, au preferat doar să stăm de vorbă. Le-am respectat dorința, De multe ori însă, la a doua ședință au solicitat chiar ei hipnoza. Terapia prin hipnoză nu are efect dacă pacientul nu își dorește acest lucru.
Apoi, există o anumită categorie depersoane cărora nu le este indicată hipnoza. E vorba despre suferinzi de psihoze sau de personalități multiple. Ei au deja un control foarte scăzut asupra experiențelor conștiente și folosirea transei poate să le producă și mai multa confuzie sau să le creeze anxietate si idealizări paranoice. Implicit nu este indicată persoanelor cu retard sau cu demență.
Cât de adânc poate fi influențată voința celui hipnotizat? Spre exemplu, poate fi determinat cineva prin hipnoză să se dezbrace în pielea goală sau să omoare pe cineva?
Cred că întrebarea asta stă pe buzele tuturor celor care într-un fel sau altul au de-a face cu hipnoza. Cât de mult îmi poate manipula mintea și voința cel care mă hipnotizează?
Să lămurim un lucru. Hipnoza nu înseamna controlul minții. În starea de transă nimeni nu îți poate încalca valorile, principiile, etica sau credințele. Mai exact, dacă tu ești o persoană care mănâncă vegan, care și-a asumat acest regim alimentar,nu pot să te determin prin hipnoză, să mănânci doar carne, începând de a doua zi. Dar, dacă asta îți dorești și vrei să renunți la principiile vegane, atunci sugestiile vor avea efect.
La fel mi s-a întâmplat și cu persoanele care vin la cabinet să scape de fumat. Au fost cazuri în care dorința de a renunța la țigară nu îi aparținea pacientului, ceea ce își dorea el era să-i facă pe plac soției. În acest caz, hipnoza nu l-a ajutat prea mult.
Terapia prin hipnoză nu este un act singular al terapeutului, e nevoie de colaborare totală și din partea pacientului.
Ca la medic, dacă ți se prescrie o rețetă și tu refuzi să colaborezi și să bei medicamentele, tratamentul nu va avea efect. Oricât de bun ar fi medicul și oricât de aplicat ar fi tratamentul, nu te va ajuta.
Revenind la întrebare. Sugestiile pe care i le dai unui pacient, precum cea de a se dezbrăca în public, vor fi refuzate dacă pacientul nu este un adept al dezbrăcatului în public.
Hipnoza are ca și scop îndepartarea obiceiurilor negative, îmbunătățirea abilităților, creșterea stimei de sine, eliminarea tracului, tot ceea ce poate crea o stare de bine, de echilibru.
Cam până la ce vârstă a copilăriei poate fi determinat hipnotizatul să călătorească înapoi în propria-i viață, pentru a-și vizualiza viața, cele mai timpurii amintiri?
Am intrat deja pe teritoriul hipnozei regresive, care te poate duce înapoi în timp. Regresia în această viață poate merge până la momentul concepției. Dar să lămurim un lucru: această călătorie nu este o reamintire a clipelor din copilărie, ci o retrăire a lor.
Nu depănăm amintiri în timpul hipnozei regresive ci retrăim acele momente. Se folosește această tehnică atunci când trauma din prezent, suferința pacientului, este declanșată de o traumă din copilărie.
Repet, hipnoza regresivă nu este o călătorie în timp pe care o declanșăm din curiozitate sau pentru că e la modă. Se face în scop terapeutic și se recurge la ea doar atunci când este o soluție pentru rezolvarea unei probleme.
Este foarte important ca hipnotizatorul să fie un profesionist, cu experiență, care să poată gestiona această retrăire a traumei.
Poate fi hipnotizată o persoană de la distanță, sau e nevoie ca hipnotizatorul și hipnotizatul să se afle în aceeași încăpere?
Da, se poate practica hipnoterapia și în mediul on line sau prin telefon. Nu este absolut necesara prezența fizică în cabinetul hipnotizatorului. Dar, întotdeauna când ședința de hipnoză se desfășoară cu prezența fizică a pacientului, terapia are altă intensitate și, din punctul meu de vedere, este mai eficientă.
Se pot și combina, prima ședință în cabinet și următoarele la distanță, indiferent de distanță.