Hertha Müller în viziune psihanalitică la Arad
Recent s-a lansat la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad volumul De la traumă la scris Un punct de vedere asupra creaţiei literare a Hertei Müller, autor Radu Clit.
În prezența a numeroși studenți și cadre universitare, evenimentul a fost deschis de prof.univ.dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” Arad.
Cartea a fost prezentată de poetul Vasile Dan, președintele filialei Arad a Uniunii Scriitorilor, profesorii Lavinia Betea și Radu Ciobotea de la UAV, Marilena Brânda, directorul Editurii Universității de Vest Timișoara.
Vorbitorii au subliniat că recenta apariție editorială, apărută la editura l Harmattan (Paris) și pusă în circuitul cultural românesc prin Editura Universității de Vest Timișoara insistă pe trauma unei societăți și a unor personaje care își trag seva din realitatea trăită de scriitoare. Analizează, în principal, modul în care scriitoarea a încercat să-și vindece personal această traumă prin scris.. Începând cu Ținuturile joase, volumul de proză scurtă și debutul editorial al Hertei Müller, trecând prin romanele cu tema totalitarismului în România anilor ʼ80 și cel despre lagărul sovietic și încheind cu volumele de eseuri ale singurei scriitoare din România laureată cu
premiul Nobel, Radu Clit disecă o operă încă deschisă, care transmite natura istoriei recente.
Autorul și-a explicitat demersul și a răspuns întrebărilor puse de studenți pe tema relației artă-psihologie.
L. B.