Haos în Statele Unite - Proteste în mai multe orașe, 7 persoane au fost împușcate
Este anarhie în Statele Unite. Protestele s-au extins din Minneapolis și în alte orașe și devin din în ce mai violente. Los Angeles, New York, Washington, Dallas sunt doar câteva dintre metropolele unde mii de oameni sunt în stradă, revoltați după moartea brutală a unui american de culoare. (OFF ) Avem imagini șocante cu Sediul CNN din Atlanta care a fost atacat de manifestanți, aceștia au spart geamurile de la intrare și au aruncat cu obiecte contondente și cu fumigene. La intrarea în sediu sunt așezați în dispozitiv polițiști echipați cu căști și scuturi, potrivit imaginilor transmise în direct de postul de televiziune.
În orașul Minneapolis, acolo unde s-a petrecut incidentul, situația este extrem de tensionată de câteva zile. Joi seara, autoritățile au impus restricții de circulație pe durata întregului weekend, însă oamenii au continuat să iasă pe străzi. Garda Națională a Statelor Unite a fost desfășurată în Minneapolis, după două nopți consecutive de ciocniri violente. Orașul a fost cuprins total de haos. Zone întregi s-au transformat în ruguri uriașe. Protestatarii au incendiat mașini și clădiri, în timp ce forțele de ordine au evitat un contact direct, așteptând calmarea mulțimii, spre deosebire de prima zi de proteste, când au existat confruntări între poliție și protestatari și s-a tras cu gaze lacrimogene. După protestele din Minneapolis, și în Louisville, Kentucky au avut loc astfel de manifestații. Șapte persoane au fost împușcate dintre care una este în stare critică, Ofițerii de poliție nu au fost implicați în schimbul de focuri. În New York au fost arestați 72 de protestatari. Sute de persoane s-au adunat pentru a protesta și față de moartea unei femeie de 26 de ani care a fost ucisă de poliția din Louisville în primăvara acestui an.Ceea ce a început ca un protest pașnic a escaladat rapid într-un protest violent.
Sute de persoane au demonstrat vineri seara în faţa Casei Albe pentru a-şi exprima furia după ce George Floyd, un afro-american de 46 de ani, a murit din cauza modului în care a fost tratat de poliţie, informează AFP.
Moartea acestuia, luni, în Minneapolis, în timpul unei arestări violente, a reînviat sensibilităţile rasiale în SUA.
Purtând pancarte pe care puteau fi citite sloganuri precum "Stop Killing Us" (Nu ne mai ucideţi) şi "Black Lives Counts" (Vieţile negrilor contează), protestatarii au cerut să se facă "dreptate pentru George Floyd" în faţa reşedinţei preşedintelui Donald Trump.
Înregistrări video, devenite virale, au fost făcute de trecători care au asistat luni la scena în care un poliţist alb din oraşul Minneapolis îl trânteşte pe George Floyd apăsând cu genunchiul pe gâtul acestuia timp de câteva minute, în timp ce victima îi spune că nu mai poate respira.
De la difuzarea acestor înregistrări video demonstraţii ce s-au transformat în revolte au avut loc în Minneapolis, în special în apropierea secţiei de poliţie unde lucrează cei patru poliţişti implicaţi în incident, dar şi în alte oraşe din SUA. Până vineri, protestele s-au extins în multe oraşe americane, de la Detroit şi Atlanta până la New York, Houston şi Washington.
Poliţistul implicat în moartea lui George Floyd a fost arestat şi acuzat vineri de omor, o măsură "tardivă" şi insuficientă, conform familiei victimei."Vrem inculpare pentru omor voluntar cu premeditare. Şi vrem să îi vedem arestaţi pe ceilalţi poliţişti" (implicaţi), conform unui comunicat dat publicităţii de familia lui George Floyd.
Sursa: realitatea.net