Guvernul o face din nou de oaie; zeci de angajați ai CJRAE își întrerup, luni, programul de lucru, în semn de protest
Activitatea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) va fi întreruptă, luni, între orele 10 și 12, în semn de protest. Motivul? La fel cum ne-a obișnuit în ultima vreme, Guvernul dă cu o mână și ia cu două.
Majorările salariale au venit însoțite de-a lungul timpului, fie de trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului, ceea ce le-a diminuat aproape total, fie de tăierea unor sporuri, ca să nu mai vorbim de creșterea prețurilor, că este o altă discuție.
În cazul logopezilor și consilierilor școlari care lucrează la CJRAE, Ministerul Educației intenționează să facă încă o dată economii, lăsându-i fără sporul de 15% din salariu, care se acordă persoanelor care activează în învățământul special. Asta, în condițiile în care au fost „săriți” și de la plata sporului de 10%, acordat cadrelor didactice pentru suprasolicitare neuropsihică, pe motiv că... nu ar fi cadre didactice. „Este cât se poate de fals. Suntem cadre didactice și ne considerăm discriminați”, susține unul dintre angajații instituției.
Demers împotriva abuzului, incompetenței și demagogiei
În aceste condiții, 59 de consilieri și logopezi, din totalul celor 69 care lucrează la CJRAE, vor participa la acțiunea de protest organizată de sindicat. Astfel, activitatea de evaluare psihosomatică a preșcolarilor va avea de suferit. „Am decis să oprim activitatea în semn de protest, timp de două ore. Angajatorul a fost informat, Inspectoratul a fost informat. Suntem hotărâți să luptăm pentru drepturile noastre. Demersul nostru nu este îndreptat împotriva părinților sau al elevilor, este un demers împotriva abuzului, al incompetenței și demagogiei Ministerului Educației Naționale. Nu ne mai lăsăm călcați în picioare. Dacă până acum, bunul simț și etica profesională au fost interpretate ca o invitație la bătaia de joc a unor guvernanți vremelnici am decis să demascăm minciuna legată de așa zisele măriri salariale și nepăsarea celor care umilesc profesorii. Prin intermediul CJRAE, se desfășoară o activitate didactică complexă care presupune predarea la clasă, consilierea elevilor problematici, elaborarea de studii și programe pentru orientarea carierei și a strategiei educaționale, ameliorarea dificultăților de vorbire și a deficiențelor grave și asociate, care țin de sfera învățământului special cât și evaluarea psihosomatică a preșcolarilor, motivul pentru care angajații acestei insituții se simt îndreptățiți să își apere cu demnitate drepturile”, ne-a declarat Amalia Moroc, liderul de sindicat din cadrul CJRAE.