Consilierii și logopezii de la CJRAE și-au oprit temporar activitatea; FSLI sprijină protestul
După cum vă anunțam la sfârșitul săptămânii trecute că se va întâmpla, activitatea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Arad a fost oprită astăzi, între orele 10 și 12. Alături de arădeni, au mai protestat angajații Centrului Municipal București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE) și cei ai centrelor județene Bistrița-Năsăud, Iași și Vrancea.
Consilierii școlari și logopezii au protestat astfel împotriva tăierii sporului de 15% din salariu, care se acordă persoanelor care lucrează în învățământul special.
Proteste pe durată nedeterminată...
În aceste condiții, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) anunță că sprijină protestul. „Această măsură de neacordare a acestui spor, fără a fi operat o modificare legislativă a actelor normative care reglementează organizarea și funcționarea centrelor de resurse li asistență educațională sau a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice are un singur scop – economii la fondul de salarii, în detrimentul personalului didactic de predare angajat al acestor centre”, se arată într-un document al FSLI. Reprezentanții federației susțin în continuare, referitor la sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază, de care beneficiază de la 1 Decembrie toate categoriile de personal didactic din învățământ că personalului didactic de predare angajat al CMBRAE/CJRAE nu îl primește pentru simplul motiv că... Ministerul Educației nu permite plata. „Având în vedere starea de nemulțumire din rândul personalului didactic de predare angajat al acestor centre, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ face un apel către Guvernul României și către conducerea Ministerului Educației Naționale de a găsi urgent soluții pentru rezolvarea acestor probleme și acordarea drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic din aceste centre. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția că tratarea cu indiferență a solicitărilor legitime ale cadrelor didactice care lucrează în CMBRAE/CJRAE poate conduce la extinderea acestor proteste la nivel național, pe durată nedeterminată!”, se mai arată în document.
Copii reprogramați
Un prim rezultat al acțiunii Ministerului Educației care a dus la reacția angajaților a fost că evaluarea psihosomatică a preșcolarilor a avut de suferit. Potrivit celor declarate de Amalia Moroc, liderul de sindicatului din cadrul CJRAE, copiii care trebuiau evaluați astăzi au fost reprogramați. „Cei care în mod normal aveau programări între orele 10 și 12 au fost reprogramați. Cei care au venit fără programare au avut de ales, sau să vină după ora 12, sau să vină în altă zi”, susține Amalia Moroc.
Citește și: