GRĂSIMI SĂNĂTOASE ?! Alege să consumi inteligent!
Grăsimile reprezintă un nutrient important al alimentației corecte și sănătoase. Unele dintre ele nu pot fi sintetizate de organism, de aceea trebuie introduse în corp prin alimente. Grăsimile asigură o parte din energia necesară organismului și sunt utile pentru depozitarea unor vitamine.
În comparație cu ceilalți nutrienți, grăsimile sunt mult mai bogate în calorii (9 kcal/g, față de proteine sau zaharide care asigură 4 kcal/g), de aceea e important să consumăm cu moderație grăsimi, pentru a avea grijă de sănătatea noastră și pentru a ne ține sub control greutatea.
De reținut e faptul că unele grăsimi sunt mai bune decât altele și că se împart în trei mari categorii: grăsimi saturate, nesaturate și respectiv polinesaturate, iar majortatea alimentelor conțin un amestec din cele trei tipuri. Grăsimile saturate și cele trans sunt cele mai nesănătoase.
Adulții nu trebuie să consume mai mult de 30 g grăsimi (barbații) și 20 g grăsimi (femeile). Din totalul grăsimilor consumate, maxim 30% să fie saturate, iar restul de 70% nesaturate.
Grăsimi saturate. Acestea includ grăsimile solide: untura, untul, grăsimea din carne sau cea găsită în produsele de carne, în laptele integral, în patiserie și alte produse procesate.
Grăsimi nesaturate. Ele se găsesc mai ales în plante: în diferite semințe sau nuci, în unele legume și fructe. Acest tip de grăsimi pot fi mononesaturate (ulei de măsline sau de rapiță) sau polinesaturate (ulei de floarea soarelui, de porumb sau de susan).
Grăsimile omega-3. Aceste grăsimi sunt foarte importante pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular. Unii pești precum sardinele, macroul sau somonul sunt surse foarte bune de grăsimi omega-3. La fel și semințele de in introduse în alimentația zilnică menține nivelul optim de grăsimi omega.
Ce grăsimi consumăm?
Studiile arată că în special grăsimile mononesaturate ajută la reducerea colesterolului din sânge. Migdalele, alunele și arahidele sunt bogate în grăsimi mononesaturate, iar o porție din aceste nuci nesărate, consumată zilnic, va contribui la o nutriție sănătoasă. Este recomandată înlocuirea grăsimilor saturate cu cele nesaturate și cele de tip omega-3, care sunt considerate cele mai bune pentru sănătate, alimente precum sardinele, macroul sau somonul și semintele de in ajutând la reducerea nivelului de colesterol din sânge.
Grăsimile sunt importante în nutriția zilnică, dar trebuie consumate cu măsură!
Adelina Roșu, Nutriționist