Gala Premiilor Academie 2016, un eveniment de excepție în organizarea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad
Conducerea Universității de Vest Vasile Goldiș - prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG și prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității, alături de care s-au aflat prof. univ. dr. Sorin Bașchir, președintele Senatului Universitar, prof. univ. dr. Anca Hermenean, prof. univ. dr. Aurel Darău, conf. univ. dr. Cristian Bențe, conf. univ. dr. Andrei Anghelina – prorectori, decanii celor șase facultăți, a susținut, joi 15 decembrie 2016, o conferință de presă de final de an, unde au fost prezentate criteriile de premiere a cadrelor didactice și studenților.
Au fost subliniate și două proiecte încheiate recent - Proiectul ,,Educație bioetică pentru tineri”, în organizarea Centrul de Bioetică și Studii Sociale și Proiectul nutrițional: „Educația populației privind fructele și legumele cu rol terapeutic”, lansat de Facultatea de Farmacie.
Gala Premiilor Academice - 2016
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat: „Gala Premiilor Academice ale Universității de Vest „Vasile Goldiș” reprezintă un moment de sărbătoare a întregii comunități academice, în care încercăm să-i scoatem în evidență pe cei care au muncit foarte mult în acest an. Este o manifestare tradițională, fiind la cea de-a 26-a ediție și față de anii precedenți, am introdus câteva secțiuni noi dedicate în special implicări studenților în activitatea de voluntariat. Am considerat că implicarea lor, atât în partea de știință, cât și în partea de desfășurare a activității didactice și mai ales în partea de voluntariat este deosebit de importantă. De asemenea, activitatea antreprenorială a început să prindă contur și avem și o secţiune nouă, care omagiază personalitatea academică a anului 2016. Am dorit să arătăm recunoștința față de munca depusă de colegii noștri pe parcursul acestui an. În ceea ce privește activitatea depusă de noi și de colegii noștri, anul acesta, la fel ca în anii precedenți, am considerat important să îi omagiem pe cei care nu mai sunt printre noi. Avem profesori de prestigiu care s-au stins anul acesta: prof. Cristian Moisescu, prof. Ioan Crâsnic, prof. Constantin Crăciun și prof. Gavril Ardelean, care a slujit Universitatea în toți acești ani, de la înființare și a condus filialele Satu Mare și Baia Mare”.
„În cadrul Galei Premiilor Academice au fost premiați cei mai merituoși dascăli și studenţi care au contribuit la creşterea vizibilităţii Universității pe plan naţional şi internaţional, la dezvoltarea Școlilor Doctorale și la organizarea unor evenimente ştiinţifice internaţionale în Universitate. Nu au fost utați nici cei care au câștigat granturi şi proiecte prin competiţie naţională şi internaţională, sau au publicat articole în reviste indexate ISI Thomson Web of Knowledge, sau BDI din străinătate, cărţi, capitole și studii publicate în edituri de prestigiu din țară și străinătate, precum și reprezentanții revistelor Universităţii incluse în noi baze de date internaţionale. A fost premiată și activitatea studențească și de voluntariat, implicarea în activitatea administrativă, dar și activitatea antreprenorială”, a declarat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, a subliniat faptul că, „pentru Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, acest an a fost unul foarte greu, dar cu foarte multe evaluări. Realizăm și partea de evaluare internațională, pentru dorim să ne înscriem la standardele europene. Este o dorință legitimă a unei Universități pentru a oferii studenților un învățământ de calitate. Îmi doresc un învăţământ de calitate la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, care să fie certificat de o agenție internațională. Standardele naționale sunt respectate și le urmăm, dar vizibilitatea internațională este extrem de importantă”.
Proiectul ,,Educație bioetică pentru tineri”, în organizarea Centrul de Bioetică și Studii Sociale
Centrul de Bioetică și Studii Sociale din cadrul Universității, a derulat în perioada septembrie-noiembrie 2016, Proiectul ,,Educație bioetică pentru tineri”, sub coordonarea lect. univ. dr. Maria Sinaci, de la Facultatea de Științe Socio-Umane și EFS, director al Centrului de Bioetică și Studii Sociale. Cele trei conferințe ale proiectului au fost susținute de personalități recunoscute în mediul academic pentru activitatea și rezultatele deosebite obținute în domeniul Bioeticii. Tinerii au participat într-un număr deosebit de mare la aceste conferințe, aproximativ 470 de studenți, elevi și cadre didactice, ceea ce evidențiază interesul lor pentru temele prezentate și dorința de conectare la dimensiunea bioetică europeană, la ritmul societății cunoașterii.
Proiectul nutrițional: „Educația populației privind fructele și legumele cu rol terapeutic”, lansat de Facultatea de Farmacie
Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad au demarat Proiectul nutrițional: „Educația populației privind fructele și legumele cu rol terapeutic”, coordonat de prof. univ. dr. Claudia Toma, decanul Facultății de Farmacie, fiind analizată una dintre problemele spinoase ale societății, obezitatea infantilă, o problemă globală actuală, o problemă de sănătate publică a secolului XXI. La proiect au participat 600 de elevi din municipiul si judeţul Arad.
Daniel Albu