Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Glad Varga: „Pentru România, miza concretă constă în atragerea cât mai puțin birocratică a fondurilor destinate Pactului Ecologic  European”

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat astăzi evenimentul  „Pactul Ecologic European: Implementare şi perspective în România”. În discursul pe care l-a susținut cu acest prilej, deputatul liberal arădean Glad Varga, membrul al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic, a vorbit despre miza pe care acest pact o are pentru România.

Glad Varga: „Pentru România, miza concretă constă în atragerea cât mai puțin birocratică a fondurilor destinate Pactului Ecologic  European”
Comentează 0

„În calitate de parlamentar, membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, apreciez că Pactul ecologic european este binevenit în contextul actual de acutizare a efectelor schimbărilor climatice, însă deopotrivă sunt conştient că planul ambiţios al investiţiilor durabile necesare este o provocare pe termen lung. 
Pentru România, consider că miza concretă constă în atragerea cât mai puţin birocratică a fondurilor destinate la nivel european pentru măsurile de implementare a obiectivelor Pactului. Factori de decizie şi de execuţie, autorităţi centrale şi locale, alături de populaţie, împreună trebuie să distingem clar oportunităţile oferite de noul pachet ecologic european şi să acţionăm pentru punerea lor în practică. Aceasta înseamnă proiecte pentru atragerea sumelor alocate, proiecte care vor trebui să abordeze provocări sociale, economice şi de mediu. Iar în aceste proiecte trebuie să ne asigurăm că vor fi implicate în mod adecvat comunităţile afectate, autorităţile locale, partenerii sociali şi organizaţiile neguvernamentale”
, a spus Glad Varga. 
Deputatul arădean a ținut să precizeze că dezideratul Pactului Ecologic European nu se poate realiza decât prin tranziţie către economia verde, către energie curată.

„Trebuie să înţelegem că va fi nevoie de investiţii substanţiale – reconversie profesională (de exemplu în zona înlocuirii combustibililor fosili cu resurse regenerabile), locuri de muncă alternative, transformarea socio-economică a regiunilor afectate, modernizarea unor ramuri industriale (folosirea biomasei).
În acest context, voi sprijini prin instrumentele pe care le am la dispoziţie ca parlamentar şi îndemn colegii parlamentari să sprijine orice politică propusă de Executiv, ce vine să răspundă uneia din cele patru dimensiuni al Pactului Ecologic European – mediul, productivitatea, stabilitatea şi echitatea. Vom permite astfel României să devină parte şi  nu spectator a creşterii economice europene, a economiei verzi, într-un continent care ocroteşte natura şi este neutru din punct de vedere al impactului asupra climei”
, a mai spus Glad Varga.
De menționat că România a semnat declaraţia UE privind Pactul Ecologic European la 14 mai 2020, angajându-se să sprijine măsurile de redresare economică ce susţin tranziţia către neutralitatea climatică. României îi sunt alocate 757 milioane euro pe durata a șapte ani, urmând să beneficieze de sprijin în pregătirea planurilor teritoriale pentru o tranziţie echitabilă, în baza căruia va avea acces la finanţarea acordată în cadrul mecanismului pentru o tranziţie echitabilă. 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite