La Primăria Ghioroc în fiecare zi se face ceva pentru comună
Comuna Ghioroc este una dintre cele mai cunoscute așezări ale județului Arad fiind cunoscută în țară, dar și peste hotare datorită vinului și a potențialului viticol de aici. Nu trebuie să uităm că la Miniș (comuna Ghioroc) a fost prima școală viticolă („școală de vințeleri”) din România.
Descoperirile arheologice arată că pe teritoriul României sînt urme ale culturii vinului ce datează de 4000 de ani, calitatea vinurilor de aici făcându-le cunoscute încă din vremurile antice. Podgoria Arădeană este una dintre cele mai vechi ținuturi ale viței de vie din România și este atestată documentar la începutul sec al IX-lea , iar la 1881 ia ființă la Miniș prima școală viticolă din România.
Patru ani mai târziu, în 1885 la Barațca – Păuliș se înființează prima pepinieră viticolă, tot în zona Miniș - Ghioroc, unde a fost produs pentru prima dată vin de tip Aszu din soiul cadarcă, prin anul 1744.
Prima atestare documentară a localității Ghioroc datează din anul 1135, iar satul Cuvin este atestat documentar în anul 1323. Localitatea Miniș este atestată din anul 1302.
Prima cale ferată electrificată din estul Europei și a opta din lume a fost inaugurată în Ghioroc, la data de 10 aprilie 1913.
Săgeata Verde a avut rolul de a transporta țăranii din Podgoriile Aradului în orașul Arad, pentru a-și vinde marfa. Traseul era compus din trei segmente: Arad - Ghioroc, Ghioroc - Pâncota și Ghioroc - Radna. Pentru a aduna fondurile necesare începerii lucrărilor, s-a format Societatea Anonimă Calea Ferată Arad - Podgoria, cu sediul în Arad.
Proiectul liniei ferate era o stea cu trei colțuri, cu centrul în Ghioroc. După aproape 100 ani de la inaugurare, din vechiul traseu a mai rămas doar un segment, Arad - Ghioroc, traficul realizându-se cu tramvaie.Ghiorocul se situează la 20 kilometri de Arad, la 12 kilometri de Lipova și la 16 kilometri de Pâncota.
Vorbind de prezent putem spune că în ultimii patru ani, comuna Ghioroc a luat un avânt nebănuit, avînd un primar tânăr și foarte harnic. Domnul Popi-Morodan Corneliu nu este doar un primar tânăr, dar este și foarte gospodar, iar deviza dânsului este “ÎN FIECARE ZI TREBUIE SĂ FACEM CEVA PENTRU COMUNĂ” și acest lucru se vede peste tot , atît la Ghioroc dar și în Miniș ori la Cuvin.
“Dacă ar fi să privim puțin doar la anul care a trecut, la ceea ce s-a realizat în 2016, am putea spune că a fost un an plin.
Am asfaltat străzi pe o lungime de 5,7 kilometri prin finanțare PNDI, am pietruit alte străzi, am construit capele în cimitirul Ghioroc, Cuvin și Miniș, noi tronsoane de trotuare, am extins iluminatul public și rețeaua de supraveghere video a comunei, modernizarea la piața din Ghioroc, extinderea rețelei de apă, dar s-au achiziționat și utilaje pentru lucrări edilitare , dar în același timp am avut grijă și de partea culturală .
Anul acesta putem spune că deja suntem câștigătorii unui proiect de extindere apă-canal, cu cel mai mare punctaj, fiind primii pe țară cu o valoare a proiectului de 1.491.370 + TVA. Tot în cadrul acesta am depus și proiectul (la AFIR Timișoara) pentru înființarea unui Aferscool și pentru o grădiniță cu program prelungit în comuna Ghioroc.
Suntem de asemenea în faza de scoatere la licitație publică a lucrării de reabilitare a Căminului Cultural din Miniș, bineînțeles cu fonduri europene și mai avem o licitație de asfaltare de drumuri comunale tot pe fonduri europene pe AFIR, măsura 7.2 din programul PNDR.
Am început și curățenia de primăvară, iar referitor la cișmeaua de apă putem spune că i-am făcut analiza, apa este potabilă și am repus cișmeaua în funcțiune, am început de asemenea pietruirea drumurilor agricole ce ies de pe străzi spre câmp cu ajutorul unor sponsori, cărora le mulțumim pentru ajutorul oferit.
Avem lucrări de reabilitare a iluminatului public, lucrări de igienizare și curățare inclusiv a drumurilor asfaltate care au fost periate cu utilajul, dar în același timp s-a început montarea stâlpilor cu plăcuțe indicatoare de stradă, urmând să le montăm la Miniș și Cuvin.
Vorbind și de săptămâna altfel în cadrul școlii din Ghioroc, as vrea să punctez faptul că avem o colaborare excelentă cu școala, iar în urmă cu puțin timp am avut o acțiune de împădurire cu clasa a VII-a și anume de plantare a 1000 puieți de arbori printr-o acțiune de voluntariat, în pădurea comunală Ghioroc de pe Valea Cladovei.
Primăria este proprietara acestei păduri, iar acțiunea a fost desfășurată sub îndrumarea Ocolului Silvic Tîrnova unde suntem arondați. Acțiunea de plantare a arborilor de către elevi a continuat și zilele acestea în zona plajei Ghioroc pentru a înfrumuseța și această zonă turistică.
De asemenea Primăria a facilitat elevilor Școlii Gimnaziale Ghioroc o plimbare cu legendarul tren electric, practic au refăcut un traseu itinerant pe vechea rută a Săgeții Verzi între Ghioroc și Arad, cu vagonul original din anul 1912 care acum face parte din patrimoniul național al României.
Pentru cei interesați vă reamintim că Săgeata Verde va circula din nou în această vară în zilele de Duminică pe ruta Arad - Ghioroc.” a povestit primarul Popi-Morodan Corneliu.
În încheiere domnul primar a declarat că dorește revigorarea comunei Ghioroc atât din punct de vedere al nivelului de confort al cetățeanului, dar și a turismului în această minunată zonă viticolă, însă desigur nu se va opri aici pentru că împreună cu domnul viceprimar Nicolae Hedean, găsesc soluții și pregătesc noi proiecte pentru comună.
Momentan sunt câteva proiecte în faza de început de care întreaga comună va beneficia și care în curând speră că vor putea fi implementate astfel încât comuna să beneficieze de tot ce este mai bun.