Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă: „Transportul european este o prioritate în viitorul buget european”

Comisia Europeană a prezentat propunerea pentru bugetul Uniunii Europene pentru anul 2025. Europarlamentarul PPE/PNL, Gheorghe Falcă a fost cel care a întocmit orientările Parlamentului European privind prioritățile în sectorul transporturilor europene. Falcă a fost desemnat încă de la începutul acestui an, înainte de alegerile europene, ca fiind raportorul principal pentru întocmirea bugetului pentru transport, turism și mobilitate militară.

Gheorghe Falcă: „Transportul european este o prioritate în viitorul buget european”
Comentează 0

„Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2025 a fost publicat de către Comisia Europeană. Responsabilitatea noastră, cei care suntem raportori principali, este cu atât mai mare, întrucât venim concret cu prioritățile pentru fiecare domeniu.

Personal am fost desemnat raportorul principal pentru întocmirea bugetului pentru transport, turism, mobilitate militară. Acest fapt înseamnă că am întocmit orientările Parlamentului European privind bugetul pentru transporturi, priorități care au ajuns pe masa Comisiei Europene pentru a fi luate în considerare în propunerea bugetară de anul viitor”, a transmis Gheorghe Falcă.

Europarlamentarul Falcă a mai subliniat că „bugetul UE pentru 2025 vizează majorarea fondurilor dedicate priorităților Europei. Așadar, pentru anul 2025 se propune un buget anual de 199,7 miliarde EUR. Acest buget va fi completat cu aproximativ 72 de miliarde EUR pentru plăți în cadrul instrumentului NextGenerationEU. Acest pachet financiar substanțial va ajuta UE să își îndeplinească prioritățile politice, integrând în același timp modificările convenite în cadrul revizuirii la jumătatea perioadei a cadrului financiar multianual (CFM) în februarie 2024. Proiectul de buget pentru 2025 face parte din bugetul pe termen lung a Uniunii adoptat la sfârșitul anului 2020 și modificat în februarie 2024, cu ajustările tehnice ulterioare, și vizează transformarea priorităților sale în rezultate anuale concrete”.

Comisia pentru transport și turism a recomandat Comisiei pentru bugete, includerea următoarelor sugestii: *având în vedere războiul de agresiune ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei și amenințările drastice la adresa securității la adresa Uniunii, bugetul pentru mobilitatea militară este necesar mai mult ca niciodată; *creșterea bugetului pentru mobilitatea militară și pentru creșterea capacității infrastructuralii atât în scopuri civile, cât și militare; *un pachet bugetar adecvat care să răspundă nevoilor strategice, să asigure o rezistență ridicată a infrastructurii și să sprijine tehnologiile și accesul la energie atât pentru transportul militar cât și cel civil; *sprijin suplimentar financiar pentru finalizarea TEN-T; *finanțarea agențiilor europene de transport și a întreprinderilor comune; *salută acordul la care au ajuns statele membre ale UE la 30 decembrie 2023 cu privire la eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime cu România și Bulgaria; *o finanțare specifică din partea UE pentru a sprijini formele sustenabile de turism.  

Galerie foto (1)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite