Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă: „România are șansa valorificării potențialului energetic din zona Mării Negre”

Comisia Europeană a adoptat, astăzi, strategia UE pentru valorificarea potențialului energiei regenerabile offshore. Energia regenerabilă este esențială pentru atingerea obiectivelor europene de reducere a emisiilor de carbon pentru 2030 și pentru atingerea neutralității climatice până în 2050.

Gheorghe Falcă: „România are șansa valorificării potențialului energetic din zona Mării Negre”
Comentează 0

„Prin adoptarea unei strategii privind energia din surse regenerabile offshore se stabilește un obiectiv foarte ambițios în ceea ce privește instalarea de turbine eoliene offshore (atât turbine fixate pe fundul mării, cât și flotante), domeniu în care activitatea comercială este destul de avansată. În aceste sectoare, Europa a dobândit deja experiență tehnologică, științifică și industrială fără egal și dispune de capacități semnificative în întregul lanț de aprovizionare, de la fabricare până la instalare.

Din poziția de europarlamentar PPE/PNL, membru în comisia de energie, industrie și cercetare (ITRE), salut acest pas făcut de Comisia Europeană și subliniez oportunitățile acestei strategii. Mă refer la toate bazinele maritime ale UE, dar în special în Marea Neagră și perimetrul Neptun Deep, care este cel mai mare proiect energetic offshore local, iar acesta ar putea ajuta la redresarea economică post-criză a României, fiind vorba de o finanțare privată, dar trebuie îndeplinite anumite precondiții pentru o accelerarea a procesului de explorare.

În acest moment, marile exploatări au rămas în așteptare, în condițiile în care legislația nu a fost modificată pentru a deveni mai prietenoasă cu investitorii. Astfel că deciziile de investiție în Marea Neagră au întârziat foarte mult din cauza legislației nefavorabile companiilor care dețin licențele. OMV Petrom, care deține licență pentru perimetrul Neptun, alături de americanii de la Exxon, amână de la an la an decizia de investiții. Companiile solicită modificarea Legii Offshore, însă până acum a lipsit voința politică, din cauza guvernului PSD, care a blocat adoptarea legislației favorabile pentru continuarea proiectului”, a punctat europarlamentarul Gheorghe Falcă.

„Cu viziune și profesionalism”

În continuare, europarlamentarul arădean a ținut să precizeze că în acest moment România are un adversar foarte puternic în Marea Neagră, Turcia anunțând descoperirea celui mai mare zăcământ de gaze naturale „din istoria sa”.

Potentialul de dezvoltare a energiei eoliene offshore de la Marea Neagră trebuie valorificat cu viziune și profesionalism, în interesul României. Odată cu asigurarea unei majorități stabile, Parlamentul trebuie să adopte o legislaţie offshore îmbunătățită, astfel încât investitorii să aibă posibilitatea să dezvolte acest proiect atât de important pentru țara noastră. Proiectul Neptun Deep are un mare potenţial şi poate ajuta la redresarea economică a României. Trebuie să subliniem că este vorba despre finanţare privată, nu publică, dar nu ar fi înţelept să îl abandonăm”, mai spune Gheorghe Falcă.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite