Gheorghe Falcă: „Gazul și energia nucleară asigură securitatea României”
Premierul României, Nicolae Ciucă, a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, purtând discuții despre securitatea României și a zonei Mării Negre.
„Securitatea energetică este unul dintre obiectivele noastre ca țară și implicit a noastră a europarlamentarilor și reprezentanți ai României la Bruxelles. Gazul și energia nucleară garantează securitatea energetică și joacă un rol esențial pentru stabilitatea economică a României. În acest context, în prima sa vizită la Bruxelles, prim-ministrul Nicolae Ciucă a abordat și tema securității energetice, cu accent pe problema prețurilor la energie şi menținerea rolului gazului și a energiei nucleare în perioada de tranziție ecologică, un element esențial pentru stabilitatea economică a României.
Trebuie precizat că dezvoltarea energiei nucleare și a gazelor naturale sunt cruciale pentru România, asigurând prețuri scăzute la energie și obținerea independenței energetice, mai ales în condițiile în care Rusia își folosește resursele de gaz natural ca armă politică în Europa.
În cea ce privește zăcămintele din Marea Neagră investițiile ar dura patru-cinci ani şi vom începe să extragem gaze în 2026. În acest sens, acționarii Romgaz au aprobat preluarea participaţiei deţinută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, cu rezerve de gaz estimate la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi.
Mai vorbim și de programul Anghel Saligny, prin care Guvernul României va finanța dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale, extinderea rețelei fiind unul dintre cele trei obiective esențiale finanțabile prin acest program național de investiții de 50 miliarde lei destinat administrațiilor locale. Subliniez că una dintre investițiile majore PNRR e construirea unei rețele de gaze în regiunea Oltenia, ce va utiliza, ca măsură tranzitorie, și gazele naturale în combinație cu hidrogenul verde.
Mai mult, așa cum se știe, în parteneriat cu SUA, România va construi până în 2028 o centrală nucleară reactoare modulare mici (SMR – Small Modular Reactor), aducând în premieră în Europa tehnologia nucleară americană de ultimă generație”, transmite Gheorghe Falcă.
Eurodeputatul român punctează și că „România alături de Franța, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Ungaria, Polonia, Slovacia și Slovenia, susține energia nucleară drept o sursă energetică curată și sustenabilă, solicitând includerea energiei nucleare în lista activităților industriale sustenabile”.