Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Gheorghe Falcă: „Câteva observații despre deschiderea Olimpiadei de la Paris, prost gust și, totuși, sport!”

Europarlamentarul arădean Gheorghe Falcă, un cunoscut apărător al valorilor creștine, face pe Facebook câteva observații cu privire la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris și cu privire la reproducerea unei scene biblice care a fost de natură să provoace revoltă în rândul creștinilor.

Dar iată ce scrie Falcă pe Facebook: 

Gheorghe Falcă: „Câteva observații despre deschiderea Olimpiadei de la Paris, prost gust și, totuși, sport!”
Comentează 1

(1) Mărturisesc faptul că ceremonia de deschidere a Olimpiadei de la Paris mi-a lăsat o impresie mixtă.

Că Olimpiada a fost mereu politizată, este o realitate, dar ca ea să devină o platformă pentru a jigni sute de milioane de creștini... Parcă e un pic mult, chiar și pentru Paris...

Dacă era vorba despre un simbol al oricărei altei religii, planeta întreagă ar fi explodat de indignare. Așa, că și-au bătut joc de Cina cea de taină, un simbol creștin, se acceptă - ni se spune - pentru că au făcut-o în numele incluziunii și al toleranței.

Eu cred că a fost vorba despre prost gust, ignoranță și un pic de nesimțire. Și nu accept explicația organizatorilor. Și cred că mulți dintre dumneavoastră sunteți de acord.

Este evident că trebuie să promovăm toleranța și incluziunea, dar e ciudat să alegi să o faci jignind simbolurile unei religii!

Asta e toleranță? Asta e incluziune? Sau e ignoranță, prost gust și nesimțire?

Chiar nu există alte modalități de a promova unele valori decât prin șoc și controverse?

(2) Pentru că, totuși, Olimpiada ar trebui să fie (și) despre sport, sănătate, muncă, echipă și performanță, aș vrea să vă aduc aminte, nu pentru a crea așteptări, ci pentru a arăta că putem, rezultatele sportivilor români la Jocurile Olimpice de vară din 1984, de la Los Angeles, acum patruzeci de ani.

Atunci, dragi cititori, România s-a clasat pe locul DOI, cu 20 de medalii de aur, 16 de argint și 17 de bronz!

Iar aici nu poate fi vorba despre regimul criminal comunist! Nu comuniștii au obținut acele performanțe și acele medalii! Sportivii români, prin munca lor, le-au obținut!

Ce vreau să spun, și am mai scris despre asta și cu ocazia Campionatului European de Fotbal, este că astfel de evenimente majore, globale, ne amintesc mereu despre importanța investițiilor în sport.

Nu este vorba doar despre medalii, sau rezultate, ci despre un întreg ecosistem de muncă și de performanță, de sănătate și ambiție care se crează prin aceste investiții și care pot angrena zeci și zeci de mii de români, mai ales tineri.

Și mai este vorba despre un lucru esențial: așa se formează sisteme de valori corecte și modele pentru noile generații.

Dacă sportul te învață ceva, și din acest motiv scriu relativ des despre sport, este faptul că succesul nu vine peste noapte. El vine prin muncă susținută și vine, mereu, cu o echipă în jur, indiferent despre ce sport vorbim.

Sportul te învață să fii grațios în victorie și demn, dar și motivat, în înfrângere, te învață să îi prețuiești pe toți cei care îți sunt alături pe drumul de succes.

Eu cred că ar fi fost infinit mai util pentru societate ca organizatorii ceremoniei de la Paris să fi insistat pe aceste teme și pe aceste valori. Poate în 2028, la Los Angeles... Vom vedea.

Dar până atunci, le doresc mult succes tuturor sportivilor români și tuturor copiilor care azi îi privesc și speră și se antrenează!

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite