Festivalul cîntecului popular la Moneasa - 2017
Spunea o doamnă din Timișoara venită în stațiune la Moneasa că Aradul a depășit Timișul în ceea ce privește evenimentele culturale pentru că ,,Aradul are mult mai multe și frumoase evenimente, eu urmăresc ziarul online arq de doi ani încoace de cînd am fost la Moneasa și ați filmat aici în stațiune un spetacol, dar ascult și radio Timișoara,. Este adevărat că în ultima perioadă sau în ultimul an Centrul Cultural Județean Arad a organizat o serie de evenimente culturale deosebit de frumoase, care nu fac altceva decît să plaseze Aradul pe o treaptă superioară în ceea ce privește frumosul, tradiția și obiceiurile care se păstrează cu sfințenie de la înaintașii noștrii.
Un alt aspect de bun augur este faptul că în ultimul an au fost lansate o serie de monografii ale comunelor din județul Arad, un lucru extrem de important pentru noi, deoarece inainte vreme abia dacă auzeam de o monografie sau două pe an iar acum aproape toate comunele județului au monografie. Unul din exemple este monografia satului Nadăș, care a pus pe masa Nădășenilor adevărul despre trecutul satului atît de controversat în ultimii 10 ani. Aceste lucruri se datorează în primul rînd Centrului Cultural Județean Arad și Consiliului Județean Arad, care s-au implicat extrem de mult în aceste acțiuni dar pentru ca aceste frumoase evenimente să prindă viață trebuie să fie în primul rînd oameni cu dragoste pentru tradiție și cultură. îâ
Țara Zărandului a fost întotdeauna o vatră de folclor autentică și dovadă stă tradiția și cîntecul popular de pe Valea Crișului Alb (în special) care se păstrează din generație în generație , și iată că încă se mai scot din lada cu zestre costume populare autentice care depășesc un secol ca vechime, încă se mai culeg cîntece bătrînești, care întregesc repertoriul popular Zărăndan dar ce este mai important este faptul că încă se mai găsesc tineri care iubesc cîntecul și dansul popular din Țara Zărandului și nu numai aic i,ci peste tot în țarăâ. Festivalul cîntecului popular de la Moneasa este un eveniment organizat tot de C.C.J.Arad, care este deja la ediția 48 și an de an atrage la Moneasa interpreți de muzică populară din toată țara. Evenimentul a fost un succes deplin și în acest an, fiind prezentat de doamna Voichița Suba, de altfel și un interpret de valoare a cîntecului și jocului popular de pe Valea Crișului Alb, iar orchestrația a fost asigurată de ,,Rapsozii Zărandului,, conduși de maestrul Petrică Pașca. Evenimentul a avut unsprezece concurenți din cinci județe,din Suceava,Timișoara, Bistrița, Sălaj și Arad, care și-au prezentat atît portul popular cît și frumoasele cîntece din zona de unde au venit. La fel și publicul care era în stațiune a fost din toate colțurile țării și chiar dacă vremea a fost instabilă, au ținut să participe cu drag la acest frumos spectacol folcloric oferit de Centrul Cultural Județean Arad. S-au remarcat cinci concurenți, pe locul III – Mădălina Păcurar, locul II – Roxana Rozoveanu din Timiș iar pe locul I – Vlăduț Sărmaș din Bistița-Năsăud. Au fost și două mențiuni de asemenea. Invitați și interpreți la festivalul din Moneasa au fost Malvina Nagy, Voichița Suba, Cornelia Căpraru Roman, Tiberiu Crișan iar invitați speciali au fost Ramona și Petrică Vița din Caraș Severin. Veniți tocmai din ,,Țara Codrului ,,așa cum le place lor să spună au fost Nicolae Mureșan și Nicolae Mureșan junior. A fost un concurs cu emoții dar și cu bucurii care va fi cu siguranță de neuitat pentru concurenți și nu numai,pentru că un astfel de eveniment desfășurat la Moneasa acolo sub poale de Codru Moma nu poate decît să trezească amintiri de neuitat pentru concurenți și publicul iubitor de folclor deopotrivă.
M