Festivalul „Alaiul Dubașilor” de la Săvârșin a ajuns la a VII-a ediție
Fără îndoială că Sărbătorile de Iarnă sunt cele mai frumoase sărbători de peste an, având un farmec cu totul și cu totul aparte, poate și datorită faptului că se apropie Crăciunul, iar atunci românul parcă se gândește mai mult ca oricând la cele sfinte, atunci parcă ne dorim cu toții să fim mai buni, mai credincioși și mai îngăduitori. Spiritul sărbătorilor de iarnă aduce o liniște sufletească fiecăruia dintre noi, amintindu-ne de obiceiurile de la sate, bunătatea și omenia de odinioară a bunicilor noștri și a poporului român de altfel.
Bunicii și străbunicii noștrii ne-au lăsat moștenire o seamă de obiceiuri și tradiții pe care avem datoria morală față de ei dar mai ales față de copiii noștrii de a le duce mai departe cu cel puțin o generație, pentru ca și nepoții noștri să se bucure de frumusețea lor. Unul dintre acestea este și colindul dubașilor, o tradiție care vine din negura timpului, estimându-se că vechimea obiceiului de a colinda cu dubele în pragul sărbătorilor este de peste 200 de ani, însă în realitate nu se știe cu exactitate vechimea. Cert este că acest frumos obicei se practică de altfel într-un areal destul de restrâns de pe raza Județelor Arad, Hunedoara și Timiș, practic la confluența acestor județe, respectiv din zona Făgetului (TM) cu satele din jur, spre Ilia (HD) și coborând pe Valea Mureșului spre Zam, Petriș, Săvârșin, Julița, și închizând cercul spre Birchiș.
Desigur că și colindul dubașilor din acest areal diferă puțin de la o zonă la alta, însă nu foarte mult, iar în altă parte a țării nu avem cunoștință să se mai practice colindul cu dubele. Nici măcar în frumoasa Bucovină, unde se păstrază foarte bine obiceiurile din bătrâni nu avem cunoștință că acest obicei s-ar practica.
„Alaiul Dubelor”
Duminică 8 decembrie la Săvârșin a avut loc cea de a VII-a ediție a Festivalului „Alaiul Dubelor”. Este una dintre cele mai importante festivități culturale din perioada iernii de pe întraga Vale a Mureșului, aici fiind locul unde se întâlnesc mai multe formații de dubași din cele trei județe amintite.
Iată că de 7 ani Săvârșinul este gazda acestui frumos eveniment care întotdeauna începe de la biserica ortodoxă așa cum este de altfel frumos și creștinește.
Primarul Ioan Vodicean împreună cu directorul Casei de Cultură Săvârșin, Nică Pavel, fac eforturi deosebite în fiecare an pentru a organiza acest festival la Săvârșin, binențeles având și sprijinul Consiliului Județean și a Centrului Cultural Județean Arad, astfel că reușesc să ducă an de an tradiția mai departe.
Duminică începând cu ora 16.00, la biserica ortodoxă din Săvârșin s-au adunat șapte formații de colindători cu dubele, respectiv Dubașii din Săvârșin, din Julița, din Birchiș, din Ilia și din Brănișca (HD), însă și din Făget și satul Povergina (TM), iar invitați speciali au fost „Junii Petrileni” din Petrila. După un cuvânt de bun venit și o scurtă slujbă religioasă părintele paroh care oficiază în biserica ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Săvârșin a rugat colindătorii să cânte în bisercă câte o colindă așa cum este creștinește de veacuri, după care s-a cântat un „La mulți ani” , iar apoi alaiul colindătorilor s-a deplasat în ritmul dubelor spre casa de cultură unde a avut loc un program de colinzi foarte frumos.
Pe rând fiecare trupă de colindători au urcat pe scenă prezentând colinzile și obiceiurile locului de unde au venit, fiind aplaudați de sala plină de spectatori. Alături de Junii Petrileni ca invitați speciali au mai fost invitate, ca o surpriză, Lia Lungu și Elena Jurjescu, două interprete de muzică populară din Banat.
S-au dat distincții și plachete ca un semn al prețuirii și al respectului pentru fiecare trupă de colindători sau interpreți, astfel încât fiecare să-și amintească peste ani cu mult drag de acel moment.
Dubaș de trei anișori
Este de admirat faptul că atât tineri, cât și oameni cu părul alb nu se sfieesc a face parte din aceste trupe de colindători cu duba ceea ce arată că oamenii apreciază acest obicei indiferent de vârstă, însă farmecul acestui festival a fost Andrei Ploscaru, cel mai tânăr dubaș care are doar trei anișori și chiar de ziua lui era prezent cu trupa de dubași pe scenă la Săvârșin. Este dubaș în formația de la Povergina de lângă Făget (TM) și poartă căciula cu mândrie, cum tot cu mândrie ține ritmul dubei cu cei mari. Când a intrat în curtea bisericii înainte de a începe festivitatea a fost adus în brațe probabil de tatăl său, dar pe urmă a fascinat publicul de-a dreptul prin ritmul bătăilor pe dubă.
Iată un exemplu frumos de urmat și pentru alți copii și tineri, alături de Alexia Herman din Arad care activează la „Dubașii din Julița” deși are bunicii la Căprioara, însă dragostea pentru tradiția și obiceiurile locului au fost mai presus de faptul că este arădeancă. Toți acești copii și tineri sunt de apreciat pentru că doar prin ei tradițiile și obiceiurile românilor nu vor dispărea peste vremi.
Evenimentul cultural s-a încheiat cu o masă festivă oferită de gazde, iar primarul Ioan Vodiceanu a dorit să mulțumească tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment și mai ales cetelor de colindători care au răspuns cu drag invitației e a fi parte la acest festival. Dincolo de acest eveniment frumos și care iată că este deja o tradiție la Săvârșin, cred că este imperios necesar a promova cât mai mult frumosul, portul și jocul popular, obiceiurile și frumusețea acestor locuri de pe Valea Mureșului și nu numai, pentru că la urma urmei ceea ce ne-ar putea ajuta într-o țară pe care cei care au condus-o după '89 lăsând-o fără industrie ar putea fi turismul sau agro-turismul, valorificându-ne frumusețea locurilor, tradițiile și obiceiurile de la noi, cu siguranță unice în Europa.