Fascism, populism și incertitudine. Alegeri în Italia, cu implicații pentru români și pentru Europa
Fascismul se întoarce în Italia, pe străzi și în politică, pe fondul pesimismului cetățenilor dezamăgiți de ultimii ani de guvernare, neîncrezători în unitatea Europeană și nemulțumiți de numărul mare de imigranți sosiți de peste mări. Alegerile parlamentare care au loc duminică oferă scenarii greu digerabile. Rezultatul îi va afecta direct pe românii aflați în Peninsulă și este deosebit de important pentru echilibrul Uniunii Europene care traversează o criză profundă, pe fondul creșterii populismului și a euroscepticismului.
Urnele de vot s-au deschis duminică dimineaţa în Italia pentru un scrutin legislativ la care este de aşteptat o victorie a alianţei de centru-dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, care nu-i va asigura însă şi majoritatea parlamentară, informează agenţiile internaţionale de presă.
Incertitudinea este uriașă înaintea alegerilor parlamentare din Italia, iar pesismismul italienilor, parcă, mai mare decât oricând. Extremiștii, populiștii și fasciștii au doar de câștigat - o victorie posibilă, și cu efecte greu de prevăzut asupra străinilor din țară. Fie ei refugiați de peste mări sau migranți comunitari, precum românii. Europa, care traversează un Brexit și o creștere a populismului, inclusiv în Germania, unde Angela Merkel construiește cu greu un nou guvern, privește cu atenție.
Sondajele de opinie arată că Mişcarea 5 Stele (M5S), partidul populist fondat cu câțiva ani în urmă, se va poziţiona pe primul loc în scrutinul din 4 martie, fiind creditată cu peste 26-28% din intenţiile de vot. Luigi di Maio, candidat pentru funcția de premier, a moderat discursul altădată eurosceptic al partidului și s-a arătat deschis și unor alianțe cu alte partide.
Deocamdată, poziționarea anti-sistem a Mișcării 5 Stele este doar una retorică. Primărița Romei, politiciană a M5S este un eșec total, țintă a unor scandaluri de corupție și acuzată de incompetență.
Pe locul doi în sondaje este Partidul Democrat (PD - centru-stânga), aflat acum la guvernare,cu peste 21-22%. Fostul premier Matteo Renzi a devenit atât de lipsit de popularitate încât nu a fost nominalizat pentru funcția de premier.
PD rămâne cel mai pro-european dintre partidele mari ale Italiei.
Mai aproape de victorie însă se află o coaliţie formată din partidul Forza Italia (centru-dreapta, condus de fostul premier Silvio Berlusconi, 16-18%) şi din formaţiunea Liga Nordului (extremă-dreapta, 13-15%), care probabil va încerca să formeze viitorul guvern al Italiei.
Liga Nordului, fostă formațiune separatistă, deseori alături de Berlusconi, s-a rebranduit sub numele Liga, dar păstrează același discurs radical, extremist și xenofob. Oficialii Ligii Nordului s-au aflat mai mereu în prima linie a politicienilor cu un discurs împotriva migranților români.
La această coaliție ar putea participa, cu 4,5-5%, formațiunea Fraţii Italiei (FdI) - catalogată de mulți drept post-fascistă.
Citeste mai mult pe realitatea.net