Expoziție Fericitul Vladimir Ghika, „In spiritu caritatis”, la Budapesta
În data de 6 septembrie 2021, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni a participat la vernisajul expoziției Fericitul Vladimir Ghika, „In spiritu caritatis”, organizată cu ocazia celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional, la Budapesta, Ungaria.
Expoziția este organizată în parteneriat de către Institutul Cultural Român la Budapesta, Arhiepiscopia Romano-Catolică din București și Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta.
Despre biografia Mons. Vladimir Ghica a vorbit IPS Aurel Perca, Arhiepiscopul Româno-Catolic de București și președinte a Conferinței Episcopilor Catolici din România. Simona Tănăsescu, directorul ICR Budapesta a vorbit despre importanta și contextul acestei expoziții. Au participat la vernisaj Gabriel Sopanda, ambasadorul României la Budapesta, Daniel Banu, consul general al României la Szeged, Jozsef Pal, episcop romano-catolic de Timișoara, Jeno Schonberger, episcop romano-catolic de Satu-Mare, și alții.
Expoziția Fericitul Vladimir Ghika, „In spiritu caritatis” prezintă o selecție a acestor lucrări, care aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București. Curatorul expoziției este dr. Orban Anna-Mária, artist plastic, profesor al Universității Naționale de Artă din București.
Fericitul Vladimir Ghika, cel a cărui relicvă se regăsește și pe crucea misionară a celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional și care a fost beatificat în anul 2013 de către Papa Francisc, ca urmare a martiriului și a credinței sale neobosite, a fost preocupat încă din tinerețe de soarta celor săraci, a celor bolnavi și a celor aflați în nevoie. Puțini știu însă că, pe lângă activitatea sa caritabilă, dincolo de educația sa juridică și teologică, Fericitul Vladimir Ghika este și autorul unor poezii și piese de teatru, fiind totodată un bun cunoscător al muzicii și al artelor plastice. Opera sa este compusă din desene în stilou, gravuri, ilustrații de carte sau mărci ex libris, alături de diverse kirigami, concepute în scopuri caritabile.
Despre biografia Mons. Vladimir Ghica a vorbit IPS Aurel Perca, Arhiepiscopul Româno-Catolic de București și președinte a Conferinței Episcopilor Catolici din România. Simona Tănăsescu, directorul ICR Budapesta a vorbit despre importanta și contextul acestei expoziții. Au participat la vernisaj Gabriel Sopanda, ambasadorul României la Budapesta, Daniel Banu, consul general al României la Szeged, Jozsef Pal, episcop romano-catolic de Timișoara, Jeno Schonberger, episcop romano-catolic de Satu-Mare, și alții.Expoziția Fericitul Vladimir Ghika, „In spiritu caritatis” prezintă o selecție a acestor lucrări, care aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București. Curatorul expoziției este dr. Orban Anna-Mária, artist plastic, profesor al Universității Naționale de Artă din București.
Expoziția poate fi vizitată între 7-24 septembrie 2021, la Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta (1014, Piața Szent György nr. 2-4, Palatul din Cetatea Budei, clădirea F), de marți până vineri, între orele 10.00-17.00. Intrarea este liberă.
Monseniorul Vladimir Ghika, nascut in anul 1873 la Constantinopol, unde tatal sau era ambasador, a fost prinț, diplomat, scriitor, om de caritate, preot catolic român (biritual: latin și bizantin), descendent al unor domnitori români. Tatăl lui Vladimir Ghika a fost Ioan Grigore Ghica, diplomat, ministru de externe si al apărării al României. După venirea la putere a comuniștilor refuză să părăsească România, pentru a fi alături de săraci și bolnavi. Este arestat la 18 noiembrie1952 sub acuzația de „înaltă trădare” și întemnițat la Jilava unde este amenințat, bătut până la sânge, torturat. La data de 16 mai 1954 trece la cele veșnice din cauza tratamentului bestial la care a fost supus. A fost preot, confesor, director spiritual, conferențiar, om de știință, diplomat, artist, pictor. Activitatea sa a deposit granițele confesionale, fiind un adevărat precursor al ecumenismului. Monseniorul Vladimir Ghika a fost beatificat la data de 31 august 2013, la București.