DRUMUL lui Ionel Costin
Miercuri, 28 octombrie, într-o după-amiază de toamnă nefiresc de frumoasă, concetăţeanul nostru Ionel Costin şi-a lansat în locul din Arad cel mai propice lansărilor şi anume pe malul stâng al Mureşului, la Port Arthur, o carte mărturisire, în care povesteşte despre calvarul familiei sale.
Cu acest prilej, la care au fost invitaţi să ia parte numeroşi prieteni ai autorului, au vorbit directorul Editurii MIRADOR, unde a şi apărut volumul, poetul Ioan Matiuţ şi, din partea Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor, poetul Vasile Dan.
În încheiere a a ţinut să spună câteva cuvinte şi Ionel Costin şi, cum era de aşteptat, intervenţia lui a fost parcă cea mai „la obiect”:
„Acum Editura MIRADOR mi-a tipărit cea de a doua carte a mea, o carte istorică dar şi biografică a familiei mele, a părinţilor şi bunicilor mei care, alături de România, au suferit în acea perioadă de prigoană şi pierderi de teritorii. Este vorba despre plecarea lor din Maramureşul istoric, Maramureşul din care două treimi a rămas în afara României. Au plecat, au trecut Tisa şi au fost colonizaţi în Cadrilater, în cele două judeţe pe care România le-a primit după cel de-al doilea război balcanic din 1913. Acolo au primit casă şi pământ, însă după doi ani de zile România, prin tratatul de la Craiova, din 1940, a trebuit să părăsească Cadrilaterul, sudul Dobrogei şi în 10 zile autorităţile Regatului României au strămutat o sută zece mii de români în partea stângă a Dunării.
Apoi, după multe întâmplări şi peripeţii, au ajuns prima dată în Fibiş, apoi în Aradul Nou, unde au constituit cel de-al doilea val de colonişti, după şvabii care veniseră aici în 1784. Aici au primit pământ, unelte agricole şi o casă pe actuala stradă Ştefan cel Mare.
O perioadă tristă din istoria României, cu pierderi de teritorii şi la care au participat şi cei din familia mea şi care astăzi nu mai sunt”.
În încheierea întâlnirii autorul a acordat cu generozitate autografe.
Vasile Zărăndan