Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Dr. Liviu Tuturici: „Nu mai vrem să exportăm medici! Aradul poate și trebuie să își păstreze medicii pe care îi formează!” (P)

Un sistem medical nu poate funcționa fără medici, asistente, infirmieri. Oricând ar fi de dotat un spital, oricâte investiții s-ar face în aparatură și dotări, componenta umană este esențială pentru ca toate aceste servicii să vină în sprijinul pacienților.

Dr. Liviu Tuturici: „Nu mai vrem să exportăm medici! Aradul poate și trebuie să își păstreze medicii pe care îi formează!” (P)
Comentează 7

„Aradul are atât o facultate de medicină generală în cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș, cât și o facultate de stomatologie. Aceste două facultăți sunt o șansă de care Aradul trebuie să profite, iar tinerii medici formați în Arad pot garanta schimbul de generație din sistemul medical. Tinerii medici trebuie formați pentru a putea veni în sprijinul comunității, pentru a rămâne aici unde sunt instruiți. Cum îi vom convinge să rămână în Arad? Doar prin programe special dedicate acestui segment profesional. Medicii trebuie stimulați pentru a-și dori să rămână în Arad”, explică dr. Liviu Tuturici.

În programul dedicat tinerilor medici, dr. Tuturici precizează că este absolut nevoie de un pachet integrat de servicii.

„Intenția de a construi nu doar un spital municipal nou ci și un cartier dedicat medicilor vine tocmai pentru a putea oferi o șansă sistemului medical arădean. Tinerii medici pot fi stimulați prin acordarea de locuințe preferențiale în apropierea unităților medicale, dar nu numai. Vorbim de un program de specializare, de burse care pot fi acordate medicilor care își finalizează studiile în Arad, de instruire și specializare a tinerilor pentru a deveni medici ai comunității arădene.

Sistemul medical are nevoie acută de medici, de rezidenți și de asistenți. Vorbim de ani de zile de un schimb de generații, dar din păcate nu s-a făcut nimic concret în această direcție. ACUM este momentul să ne ținem medicii lângă noi, să ne îngrijim nu doar de clădirile sistemului medical ci și de OAMENII care îl formează.

Schimbarea nu se va putea face peste noapte. Tânărul medic trebuie să știe că are sprijin, suport și opțiuni în Arad. Fluxul educațional se va întoarce în comunitatea care i-a format în anii universitari. Studenții sunt deja implicați în comunitate prin orele de practică din spitalele arădene, așadar cunosc sistemul local și ar fi un câștig atât pentru ei cât și pentru Arad să își continue practica tot aici”, subliniază dr. Tuturici.

Ce se poate face pentru ca tinerii medici să rămână în Arad?

* programe de specializare;

* cartierul medicilor cu facilități pentru tinerii care au absolvit în Arad;

* burse de studiu și perfecționare pentru absolvenții facultăților din Arad;

* implicarea tinerilor medici în programele comunității: medicină școlară, medicină de familie, medicină socială.

Comandat de Partidul Social Democrat-PSD. CUI Mandatar Financiar Coordonator 21200019.

(P)

 

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite