Doi în unu și discuții în contradictoriu la CLM; creșterea prețului căldurii, cel mai fierbinte punct
Consilierii municipali au avut ieri, nu una, ci două ședințe. Prima ședință a avut pe ordinea de zi nu mai puțin de 50 de puncte, dintre care 45 de proiecte.
Dacă primele 30 de proiecte au fost aprobate pe bandă rulantă, la cel de al 31-lea au apărut unele discuții cu privire la majorarea salariilor funcționarilor din Primărie, viceprimarul Călin Bibarț promițând că în situația în care va exista un buget, autoritățile locale se vor putea gândi și la acest lucru. Votul pe bandă rulantă a continuat până la punctul 43, unde s-a pus în dezbatere proiectul de hotărâre cu privire la „aprobarea prețului de producere a energiei termice (exclusiv prețul energiei termice produse în cogenerare), tariful local de transport al energiei termice și tariful local de distribuție a energiei termice corespunzătoare activităților desfășurate de SC CET Hidrocarburi SA Arad”. Încă de la început, Gheorghe Săplăcan a anunțat că Opoziția locală votează împotriva majorării prețului. Răspunsul a venit din partea viceprimarului Levente Bognar, care foarte diplomat i-a informat pe cei prezenți că dacă se va obține sprijin de la Guvern sau va scădea prețul gazului, autoritățile locale vor reveni și vor micșora prețul gigacaloriei.
În continuare, consilierul Marin Lupaș a propus ca Primăria să suporte diferența de preț pe termen nelimitat, însă amendamentul a fost respins. Următorul care a luat cuvântul a fost deputatul Sergiu Vlad care din cauza mesajului transmis și a tonului folosit a reușit să provoace reacții potrivnice atât din partea consilierilor PNL, cât și din partea celor din grupul PSD-ALDE. În replică, viceprimarul Bibarț a răspuns că s-ar fi bucurat să afle despre vreun amendament depus la buget de deputat, pentru a aduce bani la CET.
Proiectul a obținut 13 voturi pentru și opt împotrivă.
„Arădenii nu vor resimţi majorarea preţului la gigacalorie”, a dat asigurări în acest sens viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, la finele şedinţei. Noul preț este în cuantum de 596,27 lei/Gcal (inclusiv TVA) şi a fost aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la finele anului trecut. Asta, în condițiile în crae Municipalitatea a decis ca pentru lunile ianuarie, februarie şi martie diferenţa dintre preţul total de 360 /Gcal (inclusiv TVA), aprobat prin Hotărârea nr. 504/2017 şi noul preţ avizat de ANRE să fie acoperită întegral din bugetul local, cu titlu de subvenţie în cuantum de 322,42 lei/Gcal (inclusiv TVA). „Ca urmare a aprobării ANRE, generată de toate cheltuielile din ultimul timp şi preţul gigacaloriei a crescut substanţial, motiv pentru care noi, ca administraţie locală, încercăm să venim în sprijinul cetăţenilor. Astfel, în primul trimestru subvenţionăm integral această creştere. În cifre dacă înainte, pe preţul vechi, subvenţionam 24% din valoarea lui, acum noi ajungem la o subvenţie de 35 %. Cu alte cuvinte, dacă sezonul trecut plăteam în jur de 12 milioane lei ca subvenţie, acum, urmare a acestei majorări dictate de Guvernul României, efortul bugetar se va tripla”, a declarat viceprimarul Călin Bibarţ. De la 1 aprilie 2019, însă preţul de facturare a energiei termice pentru populaţie va fi de 391,74 lei/Gcal (inclusiv TVA), iar subvenţia pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie si furnizare a energiei termice livrată populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei va fi de 204,53 lei/Gcal (inclusiv TVA). „În continuare, am convenit ca jumătate din creştere să fie suportată din bugetul local, cealaltă jumătate revine cetăţeanului. Practic arădenii vor sesiza eventualele efecte ale acestei majorări de abia sezonul viitor. Nu este cel mai fericit mod de abordare a problemei, dar pe de altă parte, să nu uităm că în Arad sunt şi cetăţeni care folosesc alte sisteme de încălzire şi nu primesc niciun fel de subvenţie, decât cei pe social”, a ținut să menționeze viceprimarul Bibarţ.
Între Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor și un mare investitor
Cea de a doua ședință a avut doar șase proiecte pe ordinea de zi, iar discuții au fost la punctul al doilea, când a fost supus la vot proiectul „privind aprobarea demarării inițierii unei documentații de urbanism, la nivel de plan urbanistic zonal și regulament local de urbanism aferent «Masterplan Zona Industrială Vest II». Consilierul Gheorghe Săplăcan, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Arad, a ținut să ia cuvântul, spunând că vorbește în numele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești", care administrează o suprafață de teren în zonă și care se opune proiectului inițiat de administrația locală. Motivul? Dacă totul merge bine, acolo ar urma să vină un mare investitor, iar Academia ar urma să piardă terenul. „Ceea ce vrem noi să facem, facem ca urma a solicitării unor investitori. Terenul este aproape de autostradă, de două coborâri, aproape de drumul național și de calea ferată, așa cum ni s-a solicitat. Terenul este însă al Statului Român și a fost dat în administrare Stațiunii de Cercetare, Statul Român nu va avea nicio problemă să relocheze stațiunea, dacă acest lucru se impune”, a ținut să menționeze Bibarț. La finalul discuțiilor, proiectul a fost votat de 14 consilieri din cei 21 prezenți.