DOAMNELE ASTREI
Apărută recent, 2023, la Editura Asociațiunii ASTRA Sibiu, volumul Prof. Univ. dr. Elena Macavei este o adevărată bijuterie, începând cu coperțile (aranjamentul de flori Ikebana) și continuând cu conținutul (320 p. + 9 p. foto.), o muncă titanică a autoarei.
Elena Macavei, Prof. Univ. dr. la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în activitate până în 2008, a publicat 15 cărți, 211 studii în volume, în reviste de specialitate și de cultură, 237 articole din sfera publicisticii, a coordonat 6 volume și reviste.
Pentru lucrarea Pedagogie.Teoria Educației, vol.1,2, autoarea a primit, în 2003, premiul Academiei Române Constantin Rădulescu Motru. Este prezentă bio-bibliografic în enciclopedii apărute în țară și în străinătate.
Redăm cuprinsul volumului:
PRECUVÂNTARE - un argument inspirat, care onorează nu numai munca asiduă a Doamnei Prof. Macavei, cât și personalitățile celor care au activat de-a lungul timpului în ASTRA, semnat, de către Prof. Univ. dr. Dumitru Acu, Președintele Asociațiunii ASTRA.
„Și a zis Domnul Dumnezeu: Nu este bine să fie omul singur, să-i facem ajutor potrivit lui”. (Fc.2,18).
„Lucrarea de față, intitulată DOAMNELE ASTREI 1861-1950, 1990-2023, este un omagiu adus sutelor de femei de pe meleagurile unde se vorbește dulcele grai românesc, care de-a lungul celor peste 162 de ani de existență a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român- ASTRA, au pus mai presus de orice interesele națiunii române, luptând cu perseverență pentru a avea șanse egale cu celelalte nații la o viață demnă. Încă de la înființarea ei, 4-7 noiembrie 1861, la Sibiu, Asociațiunea Transilvană a avut printre țeluri emanciparea românilor ardeleni, și nu numai, prin cultură, fără deosebire de clasă, confesiune și sex”.
PREAMBUL - DE CE DOAMNELE ASTREI?
Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura poporului român/ASTRA 1861-1950
Conducătorii - președinți ai Asociațiunii Transilvane 1861-1950
Cultura- instrument de emancipare a femeii
Școala Civilă Superioară de Fete cu Internat din Sibiu și drept de publicitate- ctitoria ASTREI
Corpul profesoral feminin al Școlii Civile Superioare de Fete cu Internat și drept de publicitate din Sibiu
Directoarele Internatului Școlii Civile Superioare de Fete din Sibiu
Guvernantele Școlii Civile Superioare de Fete
Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român/ASTRA. După 1990
Conducătorii - președinți ai ASTREI. După 1990
Doamnele ASTREI. După 1990
Bibliografie
Imagini din activitatea ASTREI
„Aducem un omagiu Anonimelor Doamne care au făcut performantă economia de casă, au adunat obiecte valoroase cu care au înzestrat expozițiile și muzeele etnografice pentru a pune în valoare identitatea națională a românilor, au transmis valorile culturii românești prin șezători, reuniuni de cântări, serbări, și-au crescut și educat copiii în credință, în respect pentru istoria poporului, în perspectiva viitorului, au suferit pentru pierderea jertfelnică a fraților, soților și fiilor în războaie. Adâncă reverență Doamnelor care, după reactivarea Asociațiunii Transilvane din 1990, au continuat tradiția răspândirii idealurilor ASTREI și au dezvoltat programe culturale pentru românii din țară și din afara granițelor”.
Scris cu har, pe o riguroasă și amplă documentare bio-bibliografică, mulțumirile noastre sunt modeste în fața acestui valoros volum, care pune în valoare rolul istoric al Astrei și al membrilor ei, în viața poporului român.
Nu putem încheia mai bine acest semnal, decât citându-i pe cei doi vizionari care au îndrăznit și au îndepărtat negura uitării de pe gloria de altădată a ASTREI și activitatea continuatoare din 1990 până azi.
În PREAMBUL, autoarea Elena Macavei, Președinta Secției de Pedagogie a ASTREI argumentează titlul volumului „DE CE DOAMNELE ASTREI”- „pentru a aduce un omagiu DOAMNELOR care, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX lea, când s-a înființat și activat Asociațiunea transilvană pentru literatura română și cultura poporului român Astra, până la desființarea abuzivă din 1950, s-au implicat cu Pasiune, dăruire, răspundere, în susținerea idealurilor de emancipare și culturalizare a românilor”.
„Pentru a aduce un omagiu DOAMNELOR care, după 1990, când s-a reactivat Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA, au continuat răspândirea idealurilor ASTREI și au dezvoltat programe culturale pentru românii din țară și din afara granițelor”.
.......................................................................................................................................................
„Ne exprimăm gratitudinea și ne înclinăm cu adâncă reverență în memoria Doamnelor ASTREI intrate în istorie, adevărate modele pentru contemporani, față de actualele Doamne ale ASTREI față de Anonimele – econoame, învățătoare, profesoare, preotese, bibliotecare, muzeografe - care au contribuit la promovarea idealurilor ASTREI, la punerea în practică a generosului ei program de emancipare a românilor prin cultură, la militantismul cultural contemporan” – își argumentează autoarea titlul volumului.
Cuvintele Domnului Prof. Univ. dr. Dumitru Acu, Președintele Asociațiunii întăresc argumentul și obiectivele autoarei volumului: „Parcurgând medalioanele dedicate doamnelor astriste, veți constata că ele au acționat ca și femeile mironosițe, vestitoare ale măritei Învieri a lui Hristos. Și femeile astriste prin activitatea lor au contribuit la înviorarea poporului român în toate momentele lui dificile.
Apreciem în mod deosebit capacitatea autoarei de a îndrepta un spot luminos asupra unei probleme spinoase ale lumii moderne - aceea a rolului femeii în societate și viața unui popor.
Dragă cititorule, cercetător sau pasionat de cultură națională, prin conținutul său, această carte vă oferă posibilitatea de a petrece clipe frumoase cu o parte din tainele feminismului astrist de-a lungul vremurilor.
Sincere felicitări Doamnei Prof. Univ. dr. Elena Macavei pentru amplu efort făcut pentru a ne oferi un așa de util și minunat dar.
Încheiem prin a spune: cuvioase doamne astriste, fie ca viața voastră cea întru Dumnezeu și în apărarea demnității poporului român să fie luată ca exemplu de toată suflarea românească, atât feminină cât și masculină, și imitată cu fapte, din neam în neam”.
A consemnat,
dr. Corina Bejan-Frățilă