Dezvăluiri în dosarul DNA care cutremură clasa politică românească
Mai mulţi jurnalişti au analizat dosarul bombă din acest moment de la DNA, cel în care Bogdan Olteanu este acuzat de DNA că a primit un milion de euro şi sprijin electoral de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.
Cristian Teodorescu a explicat că, din punctul său de vedere, asistăm la un fenomen spectaculos, în care "căderea unei piese de o asemenea anvergură" va duce la căderea altor piese importante.
Jurnalistul a explicat: "Cred că e vorba de faptul că la vremea cuvenită n-a avut loc niciun fel de ardere. Dimpotrivă, erau lucruri care se discutau aproape pe faţă: ăla ia bani de la unu, celălalt de la nu ştiu care. Partea bună e că şi cu mari întârzieri, e bine că se petrec aceste dezvăluiri. Se vorbea despre ele cu o uşurinţă şi cu un firesc, în mediile gazetăreşti, de parcă era normal.
Se pare, însă, că unii dintre cei care aveau optimismul de a se crede de neatins în politică sau în funcţiile în care au fost plasaţi sunt acum în situaţia de acuzaţi. Unii văd că urmăresc filiera victimelor colaterale...eu mă mulţumesc cu ce se întâmplă la vedere. Vreau să văd ce spune denunţătorul, am înţeles că domnul Vântu chiar recunoaşte, pe Faebook. Vom asista la un fenomen spectaculos: prăbuşirea unei piese de o asemenea anvergură duce la prăbuşirea altor piese importante. Promisiunile lui Vântu, care a promis că îi va da în vileag şi pe alţii, cred că le provoacă coşmaruri multora.
Avea şi obiceiul de a se lăuda, plăcerea de a le arăta unora cine este şi cum este. Vă spun asta pentru că nu l-am întâlnit niciodată pe Sorin Ovidiu Vântu", a mai spus Teodorescu.
La rândul său, jurnalistul Ion M. Ioniţă a semănat societatea din România cu una posibilă doar într-unele ţări din America Latină, făcând şi o scurtă analiză a banilor care ar fi ajuns de la SOV la Olteanu.
Ioniţă: "E un caz extrem de grav. Imaginea e a unei societăţi putrede. Plaja e mare. Imaginea globală e îngrozitoare. E vorba de un fenomen care s-a produs în România timp de 25 de ani. Sorin Ovidiu Vântu e unul dintre personajele principale ale acestui roman negru pentru România...ne putem gândi ce ar fi putut ţara să fie, având un potenţial uriaş.
3,5 milioane de români sunt plecaţi disperaţi din această ţară. Cred că numai în America Latină se mai întâlneşte o astfel de societate, un Llosa ar putea scrie despre asta, pentru că totul e pervertit.
Avem un personaj care cumpără şi multe, multe personaje care se vând. Pentru că asta făcea Vântu, cumpăra din toate domeniile. A dat la mulţi milioane. Dacă le dădea de la el, şi tot corupea...banii erau ai fraierilor de la FNI, apoi a folosit tot felul de inginerii financiare, ajungând apoi să facă o redistribuire, pentru avantaje politice, să iasă cine trebuie în anumite locuri, să aibă şi presă, şi trusturi....", a concluzionat jurnalistul.
Sursa realitatea.net