Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Deschiderea noului an şcolar la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Ungaria

Luni, 2 septembrie 2019, în sala festivă a Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” (LNB) din Giula, a avut loc ceremonia de deschidere a noului an şcolar 2019-2020, pentru elevii din clasele I-XII, care studiază la această instituție de învățământ, moment ce marchează împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii de învăţământ, singurul liceu la care învaţă copiii românilor din Ungaria, frecventat în acest an de 450 de elevi, sub îndrumarea a 41 de cadre didactice. La eveniment a participat şi  Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Deschiderea noului an şcolar la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Ungaria
Comentează 0

Au participat de asemenea oficialităţi importante: Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de clerici din cadrul eparhiei; Soltész Miklós secretarul de stat pentru Culte şi Naţionalităţi de la Budapesta; Tircsi Ricsárd, director în cadrul acestui secretariat; Kovács József, deputat în Parlamentul de la Budapesta; Tolnai Peter, vicepreşedintele CJ Bekes; Görgényi Ernő, primarul orașului Gyula; Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al comunității românești în Parlamentul de la Budapesta; Alexandru Fina, preşedinte interimar al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AŢRU; Mariana Negrău Vetro, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, reprezentanții mass media românești, scrise și audiovizuale, de la Gyula și Szeged, ș.a.

Manifestarea s-a deschis prin intonarea imnurilor naționale ale Ungariei și României, urmate de cuvântul de salut al directorului LNB,  Maria Gurzău Czegledi, care a subliniat aniversarea specială a şcolii, care împlinește 70 de ani de activitate, de la înființarea sa, în anul 1949, la nivelul învățământului de stat liceal pentru minorități. A evocat, de asemenea, Ziua Limbii Române, sărbătorită în România în data de 31 august, îndemnând, prin cuvintele dramaturgului Ion Luca Caragiale, ca ea să fie pe veci iubită și cultivată în sufletele elevilor români de la această şcoală și a mulțumit autorităților prezente pentru participare, dar și pentru sprijinul financiar care a permis repararea şarpantei și renovarea integrală a sălii festive a liceului.

Cuvinte de salut și de apreciere asupra şcolii au fost adresate invitaților de către Soltész Miklós; Kovács József și Traian Cresta. Momente artistice speciale au fost oferite, de mai multe echipe de dansatori, îndrumate de prof. coregraf Ioan Nedreu, care au prezentat mai multe dansuri române și maghiare. Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu ceilalți clerici prezenți, au celebrat o slujbă de „Te Deum”.

Galerie foto (7)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite