DECIZIILE Guvernului pe legea salarizării. Când va fi finalizat proiectul. Ce se întâmplă cu salariul minim
Guvernul a decis, miercuri, constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Potrivit unui calendar stabilit de Executiv, proiectul noii legi a salarizării ar urma să fie finalizat în februarie 2016 şi trimis ulterior Parlamentului. Totodată, s-a decis constituirea unui grup de lucru care va avea ca obiectiv implementarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut.
Guvernul a aprobat, miercuri, două memorandumuri privind noua lege a salarizării. Primul vizează constituirea unui grup de lucru care să elaboreze proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
"Este vorba de legea salarizării unitare (n.red. - proiect elaborat de Guvernul Ponta, dar neaprobat. Această lege va trebui să fie reactualizată", a precizat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Potrivit lui Suciu, din grupul de lucru interministerial vor face parte doi vicepremieri, ministrul Muncii, ministrul Finanţelor şi ministrul Justiţiei, precum şi reprezentanti ai confederaţiilor sindicale.
Al doilea memorandum stabileşte procedura şi calendarul consultărilor pe legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
"Grupul de lucru interministerial va incepe un proces de consultare cu toate institutile si ministerele. Vor fi intalniri care încep maine, 14 ianuarie, până pe data de 4 februarie. Vor fi intalniri cu fiecare minister in parte, cu reprezentantii autorităţilor locale, cu reprezentantii sindicatelor şi cu comisiile de specialitate din Parlament. Toate aceste consultari vor fi incheiate printr-un document ce va fi prezentat, pentru ultimele detalii, intr-o sedinta Guvern in perioada 5-10 februarie. Deci vom avea o forma finală a proiectului după data de 10 februarie. ", a precizat Suciu.
Suciu a adăugat că, la jumătatea lunii februarie, documentul va avea o formă finală, urmând să fie prezentat in Parlament.
Printr-un al treilea memorandum, Executivul a decis constituirea unui alt grup de lucru care să elaboreze un mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
"Suntem una dintre cele şapte tari europene care nu au un sistem cuantificabil si direct de stabilire a salariului minim. Acest mecanism automat de indexare trebuie constituit in cadrul grupului. Este un grup care presupune prezenta vicepremierilor, a ministrului Muncii, al ministrului Justitiei si cel al Finantelor , a reprezentantantilor sindicali şi patronali. Vom incepe lucrulş pentru constituirea acestui mecanism automat de indexare in perioada imediat urmatoare. Speram ca pentru anul viitor sa avem un mecanism automat de indexare. Avem decizia pentru 1 mai si speram ca urmatoarea decizie de crestere a salariului minimului sa se faca pe baza mecanismului de indexare", a precizat Suciu.
COMUNICATUL GUVERNULUI
"Reprezentanții sindicatelor vor fi cooptați în grupurile de lucru care vor elabora proiectul de lege de salarizare a personalului plătit din fonduri publice și, respectiv, un mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim pe țară.
Guvernul a aprobat astăzi două memorandumuri care vizează constituirea celor două grupuri de lucru și componența acestora.
Astfel, grupul de lucru pentru întocmirea unui nou proiect de lege de salarizare a personalului plătit din fonduri publice va fi format, pe lângă doi reprezentanți ai confederațiilor sindicale, din câte un secretar de stat și două-trei persoane din Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, al Ministerului Finanțelor Publice, al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și al Ministerului Justiției. Grupul de lucru va funcționa sub coordonarea Ministerului Muncii, care va asigura și secretariatul tehnic, iar ședințele grupului de lucru vor fi prezidate de ministrul Muncii.
Grupul interministerial va avea primele întâlniri de lucru luna aceasta, pentru a stabili metodologia de lucru, urmate de consultări cu reprezentanții ministerelor și ai confederațiilor sindicale, iar redactarea și finalizarea proiectului de lege se va realiza până la jumătatea lunii februarie.
Grupul de lucru pentru elaborarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată va cuprinde două persoane din cadrul confederațiilor sindicale, două persoane din cadrul confederațiilor patronale, câte un secretar de stat și două-trei persoane din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, al Ministerului Finanțelor Publice, al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri și al Institutului de Statistică.
Grupul va fi coordonat de Ministerul Muncii, care va asigura si secretariatul tehnic. Ministrul Muncii va prezida ședințele grupului de lucru. Elaborarea celor două proiecte în cele două grupuri de lucru compacte va fi urmată de consultări publice."
Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că a finalizat planurile de acţiuni sectoriale, care cuprind priorităţile fiecărui minister, şi că le va trimite Parlamentului. Şeful Executivului le-a cerut miniştrilor să meargă în comisiile de specialitate şi să prezinte priorităţile fiecărui minister şi să le discute cu parlamentarii.
Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice se află printre prioritățile anului 2016, declara, în decembrei 2015, ministrul Muncii, Ana Costea, care a precizat că termenul de adoptare a acestei legii este noiembrie 2016.
"Există un proiect în minister al acestei legi (a salarizării unitare n.r.). Împreună cu direcțiile de specialitate din minister, după ce vom așeza puțin pe tot ceea ce înseamnă salarizare va trebui să facem niște studii de impact. Va trebui să respectăm procedura de a revizui acel proiect, pe de o parte, să vedem care sunt lucrurile... există niște nemulțumiri și din partea sindicatelor și din partea patronatelor și atunci vom relua această procedură. Deci, noi, la 1 februarie o să avem proiectul pus la punct în minister, îl spunem procedurii consultării partenerilor sociali, pentru că am acest mecanism și legea mă obligă ca tot ceea ce înseamnă proiect de act normativ cu impact pe atribuțiile partenerilor sociali să îi consult. Voi face și o consultare interministerială. După ce realizăm consultarea cu partenerii sociali proiectul de lege urmează să fie dezbătut de societatea civilă și abia după aceea intră în dezbaterile comisiilor de specialitate la Parlament", a explicat ministrul Muncii.
La toate acestea se adaugă o restricție cu privire la adoptarea cu cel puțin șase luni înainte a unor legi care prevăd acordarea de drepturi materiale înainte de alegeri, iar ca urmare a acestei restricții Ana Costea și-a stabilit ca termen de adoptare a legii, noiembrie 2016.
Ministrul Muncii a subliniat că proiectul de lege care există în minister avea ca dată de intrare în vigoare la 1 ianuarie 2017.
Sursa romaniatv.net