Curtici, un oraș în plină modernizare
Curticiul este un oraș de frontieră avînd 8500 locuitori situat în vestul țării la granița cu Ungaria, un oraș care se dezvoltă și se modernizează de la o zi la alta. Dacă în trecut Curticiul era un orășel de cîmpie înconjurat de pămînturi roditoare cu un Combinat Agroindustrial căruia i-a mers vestea în țară și peste hotare, iată că astăzi este un oraș industrializat cu un potențial economic de invidiat, iar atunci cînd există potențial economic, trebuie să crească și condițiile de trai și de confort a locuitorilor.
În ultimii ani Curticiul a beneficiat de multe proiecte care au modernizat orașul și iată că astăzi există un pasaj de intrare în oraș care face accesul ușor fără a mai depinde de barierele CFR-ului care au creat multe neplăceri șoferilor și au îngreunat traficul pînă de curînd.
Primăria a făcut și face în continuare eforturi pentru ca de la o zi la alta orașul să beneficieze de proiecte care să le facă viața mai ușoară locuitorilor.
Am ajuns la Curtici și am stat de vorbă cu noul primar al orașului, domnul Ban Ioan Bogdan care ne-a povestit despre ceea ce s-a realizat în Curtici în ultima perioadă și proiectele la care și-a adus contribuția.
„În perioada iunie 2012 – decembrie 2013 am ocupat funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local al oraşului Curtici. În acestă perioadă am participat activ la toate şedinţele Consiliului Local al oraşului Curtici şi am votat toate proiectele de hotărâre despre care am considerat că sunt în favoarea cetăţenilor oraşului Curtici şi în favoarea bunului mers al activităţilor aferente dezvoltării oraşului nostru.
Începând cu data de 1 ianuarie 2014 şi până în 5 iunie am deținut funcţia de viceprimar al oraşului. În toată acea perioadă am încercat să colaborez cât mai bine cu cetățenii şi să rezolv cât mai multe dintre problemele cu care s-au confruntat, în limitele prevăzute de lege.
Administraţia publică nu este deloc așa cum este văzută din exterior. Punerea în practică a hotărârilor consiliului implică pe lângă respectarea legislaţiei aferente fiecărei proceduri şi avize de la diverse instituţii şi autorităţi ale statului.
Acestea prelungesc execuţia proiectelor și indiferent de dimensiunea acestora, implică multă muncă. Pe parcursul celor doi ani şi jumătate de administraţie la zi mi-am adus contribuţia la multe proiecte realizate, care astăzi au prins contur, de care beneficiem toți cetățenii Curticiului.
Cîteva dintre aceste proiecte sunt: pavarea a peste 20 de străzi şi organizarea licitaţiei pentru încă 12 străzi, lucrări de asfaltare pe drumurile principale şi lucrări de întreţinere pe drumurile secundare (drumuri prevăzute a fi asfaltate abia după punerea în funcţiune a reţelei de canalizare), lucrările de modernizare şi extindere de la Liceul Ion Creangă din localitate (lucrări care se vor finaliza până la sfârşitul acestui an), preluarea şi aducerea la stadiul de funcţionare a Ştrandului Termal Curtici, repararea şi înlocuirea acoperişului de la clădirea unde a funcţionat Clubul Copiilor, construirea a două terenuri de tenis şi montarea a două mese de ping-pong în incinta Bazei Sportive, montarea sistemului de hidranţi interior şi sistemului de detectare antiincendiu la Piaţa Agroalimentară din Curtici în vederea autorizării acesteia, achiziţionarea de vitrine frigorifice pentru comercianţii care vând produse lactate în Piaţa Agroalimentară din Curtici, repararea sistemului de iluminat din parcul de la Casa de Cultură a Oraşului Curtici.
Desigur sînt și proiecte care sînt în curs de execuție și pentru care s-au semnat contractele deja, pentru că orașul are nevoie de investiții și implicit de modernizări. Aici se mai pot aminti cîteva proiecte cum ar fi: recondiţionarea băncilor din zona centrală şi din parcuri, înlocuirea coşurilor de gunoi din localitate şi montarea de rastele noi pentru biciclete, închiderea perimetrală a halei din Piaţa Agroalimentară, pavarea trotuarelor a 10 străzi din oraș, iar pentru anul viitor ramân încă aproximativ 10 străzi și putem spune că vom finaliza problema trotuarelor.
Avem și birou pentru cazier judiciar in Curtici începînd din luna septembrie 2016, un lucru foarte benefic pentru cetățenii Curticiului.
În prezent s-a semnat un contract pentru efectuarea studiului D.A.L.I. în vederea modernizării ștrandului termal Curtici și avem un proiect finalizat pentru parcarea din zona adiacentă ștrandului termal.
Avem un proiect finalizat pentru asfaltare și trotuare în zona cartierului spre Sîntana cu populație rromă. De asemenea am început măsurarea extravilanului orașului și sperăm ca în maxim 2 ani să se facă lumină în tot ce înseamnă terenuri agricole.
Avem un liceu în oraș care acum este în renovare și extindere cu încă un corp de clădire avînd 18 săli de clase. Mai avem și o scoală generală numărul 2 pentru rromi.
Începînd de anul viitor demarăm actualizarea P.U.G.-ului unde dorim să mărim intravilanul orașului în vederea dezvoltării unor noi zone industriale și facilitare atragerii investitorilor, apoi construirea a şase staţii noi de autobus, un proiect care include pe lîngă construcția în sine și un rastel de biciclete aferent fiecărei stații, iluminat, coș de gunoi și panouri publicitare.
Rezolvarea problemei intersecției de la urcarea pe pasaj spre oraș, pentru care găsită o soluție de fluidizare a traficului și totodată scoaterea traficului greu din oraș, respectiv o centură ocolitoare atît spre Sîntana cît și spre Macea-Vărșand.
Efectuarea studiului DALI pentru modernizarea şi construirea unei bucătării noi şi instalarea unui sistem profesional de climatizare la Casa de Cultură a Oraşului Curtici, construirea unei tribune la sala de sport din Curtici și extinderea sălii, instalarea unui sistem de supraveghere video în localitate și înființarea poliției locale. Există un proiect care să sperăm că în cursul anului viitor va fi finalizat, respectiv un centru de zi pentru vîrstnici.
Asfaltarea străzilor din cartierul cu populație rromă – 8360 mp – cinci străzi. Asfaltare parțial a străzii Ion Creangă și Cloșca (3387 metripătrați).
Pe viitor ne dorim să realizăm și problema canalizării pluviale și binențeles asfaltarea a cît mai multe străzi din localitate, dar aceasta abia după ce se vor finaliza testele noii canalizări menajere, pentru a avea siguranța că nu vom distruge un drum nou asfaltat .
Ne dorim și construcția unei creșe pentru a veni în sprijinul mamelor cu copilași mici. Anul viitor vom începe lucrările la noua rețea de curent electric și gaz în cartierul nou de locuințe. Doresc să asigur cetățenii că la sfîrșitul mandatului vom demonstra că ceea ce am promis se va materializa prin fapte, însă să nu uităm că orice lucru bine făcut nu se poate realiza peste noapte, din cauza legislației în vigoare foarte stufoasă care duce de multe ori la întîrzierea nedorită a proiectelor.” a declarat primarul orașului Curtici.