Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Cristian Ţopescu, interviu tulburător: "Cum îşi va aminti lumea de mine"

Cristian Topescu a murit // În ianuarie 2013, marele comentator sportiv Cristian Ţopescu i-a acordat un amplu interviu jurnalistului realitatea.net, Cristian Otopeanu. A fost pentru prima dată când lui Cristian Ţopescu i s-au adresat întrebări "mai altfel".

Cristian Ţopescu, interviu tulburător:
Comentează 0

Cristian Topescu a murit // Realitatea.net redă interviul cu Cristian Țopescu în forma integrală. La final, puteți asculta tulburătorul fragment (AUDIO)

- Cristian Otopeanu: Domnule Ţopescu, povestiţi-ne legătura dumneavoastră cu sportul şi începuturile comentariului!
- Am practicat timp de 20 de ani sportul hipic de performanta, am castigat doua titluri de campion national la sarituri peste obstacole, in 1960 si 1962.

Atunci cand TVR a hotarat sa transmita si demonstratiile hipice care aveau loc in pauzele meciurilor de fotbal de pe fostul "23 August" (n.r. denumit ulterior Stadionul Naţional, apoi demolat şi construită actuala Arena Naţională), am fost solicitat sa le comentez. Fiind intrebat daca mai pot comenta si alte sporturi, am raspuns afirmativ, fiindca eram student la Institutul de Cultura Fizica, actualul UNEFS si cunosteam regulamentele si vocabularul specific.

Ulterior, am comentat la TVR meciuri de volei, finala Cupei Campionilor Europeni, Dinamo - Rapid din 1966, handbal - doua finale mondiale castigate de echipa masculina a Romaniei in 1970 si 1974 si inevitabilul fotbal, 4 turnee finale Mondiale ('70, '78, '90, '94). 

- Pe cine aţi avut drept model?
- Doi comentatori sportivi: unul de radio, Ion Ghitulescu, si unul de televiziune, Emanuel Valeriu. In privinta muncii de televiziune, am "furat" de la Tudor Vornicu.

- Cum se făcea documentarea acum aproape jumătate de secol?
- Ascultand, citind, intocmindu-mi fise care cu timpul s-au transformat in dosare. Totul grupat pe sporturi: despre echipe, antrenori, arbitri, sportivi. Avand o buna memorie vizuala, aceste notite m-au ajutat sa imi amintesc de ele in timpul comentariilor transmisiunilor directe. Am petrecut ore din zi si din noapte pentru a alcatui acea documentare. Acum, cu aparitia internetului, pare a fi desueta, dar este mult mai durabila.

Momentul "Rasunda '83" - suspendarea - şi cum a ajutat la formarea Stelei din anii de glorie

- Aţi comentat până în în 1983, când după Suedia - România 0-1 aţi fost scos din televiziune. Detaliaţi, pentru cei care nu ştiu, ce s-a întâmplat acum 30 de ani!

- In perioada aceea, se discuta in cercurile fotbalistice romanesti despre  posibilitatea unor jucatori romani care aveau oferte de la echipe importante din strainatate sa li se permita sa joace peste hotare. Intr-o pauza, cand Ilie Balaci era accidentat si primea ingrijiri, am spus ca el, Silviu Lung, Stefanescu, Boloni, Camataru au oferte de la echipe importante la vremea aceea, precum Benfica, Fiorentina si ca ar fi in folosul lor, al cluburilor lor, al fotbalului romanesc in general, sa li se permita sa ne reprezinte in aceste echipe importante ale Europei.

Vorbele mele au fost interpretate de  primul ministru, sa-i fie tarana usoara!, Constantin Dascalescu. El a pus mana pe telefon, a sunat-o pe tovarasa de la Cabinetul 2, cum i se spunea Elenei Ceausescu, si i-a zis: "Topescu a indemnat tinerii din Romania sa plece din tara". Am aflat mai tarziu asta de la seful lui de cabinet, care mi-a fost coleg in Parlament pana de curand (n.r. este vorba despre Serban Mihailescu).

Citeste si Cristian Țopescu a murit. Marele jurnalist sportiv avea 81 de ani

Fireste ca eu nu ma referisem la tinerii din Romania, nu ma referisem la toti sportivii sau la toti fotbalistii din Romania, ci numai la cativa care jucasera multe meciuri in nationala si meritau o asemenea recompensa. Urmarea? Am fost scos din Televiziunea Romana, suspendat pe termen nelimitat. Avea sa dureze pana in 1990.

Citeste mai mult pe realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite