Contractul pentru modernizarea drumului Arad-Șiria-Pâncota a fost SEMNAT după 1.304 zile de la demararea procedurilor (VIDEO)
1.304 zile au trebuit să treacă de la demararea procedurilor birocratice pentru modernizarea drumului Arad-Șiria-Pâncota, cel mai circulat drum din județ, pentru ca semnarea contractului să poată avea loc.
Contractul a fost semnat, astăzi, la sediul Consiliului Județean Arad, în prezența președintelui Iustin Cionca, vicepreședintelui care se ocupă de infrastructură, Sergiu Bîlcea, și a managerului firmei care a câștigat licitația, Sylc Con Trans.
Înainte de semnarea documentelor, Iustin Cionca, președintele CJA, a făcut un scurt istoric a ceea ce au însemnat demersurile făcute de instituția pe care o conduce pentru ca acest drum să poată fi în cele din urmă reabilitat. „Stimaţi arădeni, greu de crezut că au trebuit să treacă 1.304 zile pentru a ajunge la acest moment, al semnării contractului de modernizare a drumului judeţean Arad-Horia-Şiria-Galşa-Mâsca-Pâncota. Se împlinesc 1.304 zile de la depunerea documentaţiei prin care judeţul Arad a câştigat 62 milioane de lei din fonduri europene pentru finaţarea acestei lucrări. Majoritatea acestor zile au fost pierdute inutil din cauza birocraţiei pe care o avem noi astăzi în România. Deşi Uniunea Europeană ne-a alocat aceşti bani, pe care-i puteam cheltui şi să ne bucurăm deja de această investiţie, din păcate, din cauza unor institiţii, parcă special create de Staul de Român, departe de beneficiari, am ajuns să pierdem ani de zile până în acest moment”, a declarat Iustin Cionca. Acesta le-a reamintit celor prezenţi că cererea de finaţare a fost depusă la Agenţia de Dezvoltare Regională din Timişoara pe 14.11.2016, iar în 25.05.2017 a fost semnat contractul de finaţare, moment în care CJA avea banii la dispoziţie şi îi putea folosi. A fost elaborat astfel proiectul tehnic, pe 26.06.2018 a fost depusă documentaţia tehnică la faza de proiect tehnic, iar documentaţia a fost trimisă pentru validare pe SICAP pe 20.09.2018. „După o serie de de respingeri a acestei agenţii naţionale de achiziţii publice pe care sper să reuşim să o schimbăm macar ca mentalitate, ca stil de lucru, dacă nu ca instituţie, ajungem în 2 septembrie 2019 să mergem mai departe cu procedura de licitaţie”, a continuat Iustin Cionca, care a ţinut să precizeze că s-a ajuns şi în instanţă, în urma unor contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. De altfel, în momentul de faţă, cei care au pierdut la CNSC pot încă să se adreseze instanţei şi, pe cale de consecinţă, să pună beţe-n roate proiectului. „Din păcate avem un termen limită până la care trebuie să consumăm aceşti bani europeni şi nu ne permitem să mai întârziem. Am riscat să pierdem finaţarea pentru această investiţie. Arădenii au fost obligaţi să circule p drumurile acestea proaste, pe care a trebuit şi în aceşti ani să cheltuim bani pentru a le întreţine, deşi fundaţia nu mai era corespunzătoare. Îmi doresc ca acum să încheiem cât mai repede partea de transfer de amplasament către firma câştigătoare şi să începem lucrarea în final. Îl rog pe domnul Faur să aloce resursă umană suficientă, să încercăm să recuperăm această perioadă de timp pe care am pierdut-o din cauza birocraţiei”, a mai spus Cionca, după care le-a mulţumit lui Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele CJA care se ocupă de infrastructura rutieră, şi întregii echipe din cadrul instituţiei.
Pentru a se lucra mai rapid, anumite tronsoane ar putea fi închise
La rândul său, Sergiu Bîlcea a ţinut să menţioneze că încă de la preluarea mandatului de vicepreşedinte, a considerat că drumul Arad-Şiria-Pâncota-Buteni este cel mai important proiect de infrastructură al judeţului. „Astăzi, chiar dacă cu o întârziere pe care nu ne-o doream din cauza contestaţiilor, semnăm contractul de modernizare a drumului Arad-Şiria-Pâncota, cel mai circulat drum din judeţul Arad, un tronson de 30 de kilometri. Va fi o lucrare totală, se va interveni la fundaţia drumului, se va interveni la scurgere, la partea de şanţuri, podeţe degradate, acostamente, marcaje, inclusiv staţii pentru mijloace de transport în comun, parcări. Este o lucrare complexă”, a spus Bîlcea. Acesta a ţinut să menţioneze că semnarea acestui contract face parte din strategia CJA de modernizare a peste 300 de kilometri de drumuri judeţene. „În următoarele săptămâni vom anunţa graficul lucrărilor, iar împreună cu constructorul luăm inclusiv în considerare închiderea unor tronsoane pentru a lucra mai rapid”, a ţinut să precizete Bîlcea.
Constructorul promite că încercă să facă lucrarea într-un an şi jumătate
În încheiere, Bogdan Faur, managerul Sylc Con Trans, a spus că lucrarea se poate finaliza într-un an şi jumătate, sub rezerva finaţării şi a închiderii unor tronsoane. „Din punctul nostru de vedere considerăm că lucrarea se poate aborda în cel mai scurt timp, dacă vom reuşi să închidem porţiuni din drum. Tehnic, lucrarea se poate face liniştit în 24 de luni, chiar dacă contractul e semnat pe trei ani. Noi încercăm să înjumătăţim timpul contractat la un an jumătate, repet, sub rezerva alocării fondurilor şi a închiderii unor tronsoane”, a încheiat Faur.
Intrați aici pentru VIDEO: https://www.facebook.com/iustin.cionca/videos/3196674973778974/