Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Consiliul de Securitate al ONU, reuniune de urgență pe tema Siriei

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite urmează să se reunească de urgență vineri pe tema situației din Siria, după temerile emise de emisarul său special că, la Alep, cartierele aflate sub controlul rebelilor riscă să fie "complet distruse" până la sfârșitul anului, transmite AFP.

Consiliul de Securitate al ONU, reuniune de urgență pe tema Siriei
Comentează 0

Rusia a solicitat această întâlnire pentru a putea asculta un raport al emisarului ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, care va lua cuvântul prin videoconferință de la Geneva, vineri, în jurul orelor 14.00 GMT, au făcut cunoscut surse diplomatice.

Civilii sirieni care sunt supuși bombardamentelor la Alep se confruntă cu "un nivel de sălbăticie pe care niciun om nu ar trebui să îl suporte", a declarat duminică Stephen O'Brien, șeful Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), potrivit AFP, citată de Agerpres.

Stephen O'Brien a lansat săîtămâna trecută într-un comunicat un apel urgent pentru încetarea bombardamentelor în acest al doilea oraș din Siria, unde 250.000 de persoane sunt sub asediul regimului lui Bashar al-Assad și al aliatului său Rusia, care au lansat o ofensivă pentru a prelua din nou controlul la Alep.

Reprezentantul OCHA a făcut apel la "o acțiune urgentă pentru a pune capăt iadului de pe pământ" prin care trece populația la Alep, în contextul în care toate eforturile diplomatice au eșuat.

"Sistemul de sănătate din estul Alepului a fost aproape redus la neant", și-a exprimat regretul O'Brien, după ce cel mai mare spital din cartierele rebele din Alep a fost bombardat sâmbătă, pentru a doua oară în această săptămână.

"Structurile de îngrijiri medicale sunt distruse una după alta", a adăugat el.

O'Brien a făcut apel la părțile implicate în conflict să permită cel puțin evacuarea a sute de civili care au nevoie de îngrijiri urgente.

Rezervele de apă și de hrană sunt extrem de puține în estul Alepului, conform ONU, iar ajutorul umanitar pentru oraș prin Turcia a fost blocat de către combatanți.

Divizat din 2012 între un sector vestic controlat de regim și cartierele estice aflate în mâinile rebelilor, Alep a devenit principalul front al conflictului sirian, care a făcut peste 300.000 de morți în cinci ani.

Circa 250.000 de persoane, între care 100.000 de copii, trăiesc în cartierele de est, asediate de către regim, și, conform ONU, sunt victimele "celei mai grave catastrofe umanitare văzute vreodată în Siria".

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite