Conferința „Procedura fiscală, între teorie și practică”, în organizarea Colegiul Consilierilor Juridici din Arad, în parteriat cu UVVG
Colegiul Consilierilor Juridici din Arad, Tribunalul Arad și UNPIR Arad, au organziat, recent, în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, conferința „Procedura fiscală, între teorie și practică”.
La evenimentul desfășurat în incinta Tribunalului Arad, au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Aurelian Roland Boiț, decanul Colegiului Consilierilor Juridici Arad - organizatorul manifestării, ec. Marius Drăgănescu, șef Admimistrația Județeană a Finanțelor Publice Arad, prof. univ. dr. Ramona Lile, recorul UAV, judecătorul Silvia Nădăban, preşedinte al Tribunalului Arad, Ioan Biriş, preşedintele UNPIR, Filiala Arad, drd. Mihai Brăgaru, director general adjunct Direcția Generală de Legislație Cod procedură Fiscală, Ștefan Lucaciu, judecător la Tribunalul Arad, av. dr. Cristian Alunaru, decanul Baroului Arad, conf. univ. dr. Daniel Berlingher, decanul Facultății de Științe Juridice din cadrul UVVG, Ștefan Lucaciu, judecător la Tribunalul Arad, Lucian Costan, din cadrul Colegiului Consilierilor Juridici Arad, cadre didactice ale Facultății de Științe Juridice din cadrul UVVG, studenți și masteranzi.
Au prezentat lucrări de specialitate: Prof. univ. dr. Radu Bufan, Universitatea de Vest Timișoara: „Noul cod fiscal”. Prof. univ. dr. Lucian Cernuşca - UAV: „Situaţii de anulare a codului de înregistrare înscopuri de TVA şi efectele acestor situaţii”. Conf. univ. dr. Boiță Marius - UVVG: „Contestarea actelor administrative-fiscale”. Drd. Mihai Bragaru, director MFP: „Noul cod de procedura fiscală”. Dr. Gheorghe Matei, avocat: „Contestarea actelor administrative-fiscale”. Judecător Răzvan Pătru: „Practica aplicată în materia contenciosului fiscal la nivelul Curţii de Apel Timişoara”. Consilier juridic, Ionuţ-Cristian Mirea Buturugă: „Suspendarea actelor administrativ fiscale”. Lect. univ. dr. Csaba Béla Nász: „Impozitarea clădirilor conform noului Cod Fiscal”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat: „Am luat partea la o întâlnire juridică foarte importantă, „Procedura fiscală, între teorie și practică” și iniţiativa de a organiza această dezbatere ne bucură foarte mult. Este o problematică nouă în acest domeniu și prezenţa numeroasă denotă interesul major care există pentru acest subiect pe care și mediul academic îl îmbrățișează. Activitatea duce la perfecționarea celor interesați, la un schimb de idei valoros. La această consfătuire practică au fost prezentate spețe juridice, care să întărească această relaţie care s-a stabilit între teorie și practică în ceea ce privește procedura fiscală. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, prin Facultatea de Științe Juridice, a fost alături de organizatorii acestei conferințe. Dezbaterile au fost bine venite pentru practica juridică, pentru consilierii juridici, pentru specialiști, procurori, judecători, avocați și mă bucur că putem să ajutăm și noi prin lucrări ştiinţifice și intervenții, această bine venită conferință organizată în cadrul Tribunalului Arad”.
Ec. Marius Drăgănescu, șef Admimistrația Județeană a Finanțelor Publice Arad: „Mă bucură faptul că această conferință a avut loc la Arad. Procedura fiscală creează multe controverse, multe întrebări și mult interes. Mă bucur că această discuție pe teme fiscale s-a extins și au participat multe persoane interesate. Legislația fiscală este foarte dinamică și se realizează multe interpretări pe marginea ei, care trebuie discutate. Sperăm la cât mai multe conferințe de acest fel”.
Conf. univ. dr. Cristian Alunaru, din cadrul Facultății de Științe Juridice, a subliniat: „A fost o onoare deosebită pentru mine să iau cuvântul la această conferință, pentru că, pe lângă importanța temei, este o mândrie pentru mine ca și cadru universitar să văd stând împreună cele două Universităţi. Ce poate fi mai frumos pentru un oraș ca Aradul, unde FISC-ul, Justiția și cele două Universități se întrunesc în aceeași sală”.
Aurelian Roland Boiț, decanul Colegiului Consilierilor Juridici Arad, a subliniat: „Aceste evenimente sunt realizate în cadrul unui protocol de colaborare și au ca scop principal crearea unui cadru cât mai bun pentru pregătirea profesională a consilierilor juridici, practicienilor și a judecătorilor. Dacă la prima ediție am abordat o temă de noutate în legislaţia românească - „Insolvența persoanei fizice”, în acest an am abordat o temă foarte interesantă, fiscalitatea, denumită „Procedura fiscală, între teorie și practică”. Mă bucur că am avut alături de noi profesioniști ai domeniului, atât din cadrul Ministerului de Finanțe, ANAF, profesori universitar, judecători și avocați. Mulțumesc partenerilor noștri, care au crezut în acest eveniment și ne-au sprijinit în permanență. Totodată, mulțumim și celor două Universități – Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Universitatea „Aurel Vlaicu” pentru contribuția avută în acest proiect”, a declarat Aurelian Roland Boiț, decanul Colegiului Consilierilor Juridici Arad.
Daniel Albu